Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Κοινωνικός Αποκλεισμός: Η ιστορία από την άλλη μεριά!

Ένα διαφορετικό μάθημα θα γίνει την Παρασκευή 13/11/2009, στις 18.00 στην αίθουσα 106 του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. στο μάθημα του Κοινωνικού Αποκλεισμού του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.
Δίνοντας το βήμα στα ιδρυτικά μέλη της Πανελληνίας Επιτροπής (Πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Μπαϊρακτάρης Κωνσταντίνος, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας με επιστημονικό Υπεύθυνο το Φοίβο Ζαφειρίδη, επιδιώκουν να δώσουν στην πράξη για μια ακόμη φορά ένα καλό "μάθημα" στους "ειδικούς" και να ταράξουν τα λιμνάζοντα θολά νερά του "ψυχοπάζαρου", όπως (καλώς κατά τη γνώμη μου) αποκαλούν την κερδοφόρα -και πολλές φορές άκρως επικίνδυνη για τους ανθρώπους- "αγορά" της ψυχικής υγείας.Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο κύριος Μπαϊρακτάρης και οι φίλοι από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας τολμούν να φωνάξουν μια διαφορετική άποψη για τα θέματα ψυχικής ευημερίας...
Σας επισυνάπτω αυτούσια την πρόσκληση και σας περιμένω κι εγώ εκεί!Γιατί είναι καλό να ακούσουμε την ιστορία και από την άλλη μεριά..
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο κυρίαρχος επιστημονικός λόγος, δηλαδή ο Λόγος των Ειδικών εδώ και αιώνες αναπαράγεται μονοδιάστατα σε πολλούς κλάδους, μέσω και της εξαναγκαστικής σιωπής των υποκειμένων στα οποία αναφέρεται. Αυτό παρατηρείται συστηματικά στους κλάδους της Υγείας, της Ψυχολογίας, της Ψυχιατρικής, της Κοινωνιολογίας αλλά και αλλού. Προκύπτει και αναπαράγεται μέσα από τις μονοδιάστατες επιστημονικές θεωρίες, πρακτικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις. Προκύπτει μέσα από την αντικειμενοποίηση της ιστορίας, των κοινωνικών διεργασιών, της ανθρώπινης ύπαρξης και εμπειρίας και την ανάδειξη της δήθεν ουδετερότητας της επιστήμης. Προκύπτει από την συρρίκνωση αυτής της εμπειρίας — όταν δεν συνάδει με την εκάστοτε αντίληψη για το «φυσιολογικό», το «υγιές», το «κανονικό»— σε συμπτώματα, την κατηγοριοποίηση και ταξινόμησή της, τις πρακτικές που εφαρμόζονται και που προσβάλουν πολλές φορές την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ασκώντας ψυχολογική ή και φυσική βία όπως στην Ψυχολογία ή την Ψυχιατρική και τους θεσμούς που αυτή αναπαράγει. Η διαρκής αναπαραγωγή αυτού του επιστημονικού Μονόλογου, η κυριαρχία του και η συστηματική διάχυσή του στο κοινωνικό σώμα είναι στην ουσία μια πολιτική πρακτική που υπηρετεί μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Μια ιδεολογία που αναπαράγει το κυρίαρχο σύστημα και παρεμποδίζει την ακύρωση των μηχανισμών περιθωριοποίησης.
Στα πλαίσια του παραπάνω προβληματισμού, της ανατροπής του επιστημονικού μονολόγου και της ανάδειξης του Λόγου των Αποκλεισμένων, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας σας προσκαλεί την Παρασκευή 13/11/2009, στις 18.00 στην αίθουσα 106 του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. στο μάθημα του Κοινωνικού Αποκλεισμού του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. Στο μάθημα αυτό θα διδάξουν οι κύριοι ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ και ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΜΗΝΑΣ, ιδρυτικά μέλη της Πανελληνίας Επιτροπής (Πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής.
(Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το πρωτότυπο αυτό μάθημα: http://www.tvxs.gr/v25404 ).

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ευχομαι να εχει απηχηση γιατι πραγματικα θα αξιζει!!ειμαι λατρης καθε ειδους ψυχολογιας και αναλυσεων και σεμιναριων και και...

Ευρύνοος είπε...

Μακάρι να έμενα κοντά..
Αγνή πολύ ενδιαφέροντα όσα έγραψες..
ιδιαίτερα στο σημείο που αναφέρει οτι η κοινωνία καθορίζει τί είναι το "σωστό", τί το "λάθος", τί το "υγιές"..
και αντί η επιστήμη να δεί τί ακριβώς είναι όλα αυτά, τιμωρεί τον πάσχοντα με βία και καταστολή..
τρελός τρελός, αλλά ελπίζω να μην χάσω ποτέ την διαύγεια της σκέψης..
το ΜΟΝΟ πράγμα που με τρομάζει στην ζωή μου..

καλησπέρα σας :)

υγ: (απόλαυση η Αφροδίτη στην "Νύχτα", επιμένω)..

ELENI είπε...

ξερω οτι η κολλητη μου θα ειναι εκει!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ

Αγνή είπε...

Ξανθούλα,

αν σου αρέσουν, ξεσηκώσου να πάμε... Εγώ θα πάω σίγουρα! Στείλε email αν θες να πάμε παρέα!!

Αγνή είπε...

Ευρύνοε,

και πώς έτυχε να έρθει σε συνέχεια με την ανάρτησή σου για την Ελένη από το Κωσταλέξι..

Το "σωστό" και "λάθος" άλλωστε, δεν προκαλεί τη βία στις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα? Για ποιο λόγο λοιπόν το "σωστό" να μην επιβάλλεται με βία και στην ψυχιατρική??

Υσ. Αμάν με τη Μάνου, εξαιτίας σου δεν το αλλάζει η Εύη!! Πες ότι το βαρέθηκες, pleaaassssseee!!:)Άλλη μια φορά να ακούσω τη νύχτα, μα την αλήθεια θα ανάψω προβολείς κάτω από το σπίτι της!!

Αγνή είπε...

Εμ, Ελενίτσα....

Σώτος είναι αυτός, πάλι με ξεσήκωσε!!

Ευρύνοος είπε...

Κλάψ!

κυρία κυρία.. βαρέθηκα την Μάνου.. αλλάξτε το τραγούδι..
(πάω να το κατεβάσω απο τον γιού τιούμπη να το ακούω)..

αυτά είναι που λέγαμε για την βία στις ανθρώπινες σχέσεις..

καλημέρα σας :)

Αγνή είπε...

Ευρύνοε,

με κατηγορείς αδίκως..

εγώ ούτε μια φορά δε σκέφτηκα να βάλω μουσική υπόκρουση http://www.youtube.com/watch?v=H6HKwa-a6ac ....


Ούτε μία φορά!!!

evi είπε...

άκρως ενδιαφέρον ακούγεται.

το να βλέπεις τα πράγματα από άλλη όψη πάντα ανοίγει νέους δρόμους και οπτικές - φυσικά προϋποθέτει και ανοιχτά μυαλά και απ' ότι μου είπες αγαπητή Αγνή μου είναι πέρα από θεωρείες και 'σάλτσες' οι διοργανωτές .

Η διαφορετική άποψη πρέπει να υπάρχει γιατί οι ειδικοί της TV νομίζω έχουν δώσει λάθος εικόνα για το τί εστί ψυχή και ψυχιατρική και ψυχολογία κτλ.

όσοι και όσες μπορέσουμε να πάμε θα είμαστε σίγουρα κερδισμένοι νομίζω

evi είπε...

@ευρύνοε

επιτέλους...γιατί άρχισα και γω να το βαριέμαι . enough ...

ο dj εδω είμαι εγώ συνήθως - ελείψη άλλων εθελοντών - (καρφί αυτό γαι τις φίλες μου που μάλλον βαριούνται να ασχοληθούν) όποτε οι παραγγελιές και τα παράπονα - σχόλια δεκτά και ευπρόσδεκτα ...

Ανώνυμος είπε...

μακαρι να γινιταν αλλα εχει ο μικρος κιθαρα εκεινη την ωρα...θα προσπαθησω και θα σου πω...φιλακια κι ευχαριστω

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Μεγάλου, ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος τα όσα γράφεις Αγνή.
Ελπιδοφόρες οι προσπάθειες των επιστημόνων που διέπονται από τέτοια κοινωνική ευαισθησία. Κοίτα που μπορεί η ζωή να γίνει και ωραία...
Θα ήθελα πολύ να ήμουν σ' αυτή την ημερίδα, που πιάνει το σφυγμό ενός σημαντικού κομματιού της κοινωνίας μας. Αλλά...
Μια φορά μου είχατε πει πως όταν ανέβω στη Θεσσαλονίκη να σας το πω να βρεθούμε για καφέ και λίγη κουβέντα. Ισχύει ακόμα; Ή ο άνεμος ήταν δυνατός και το πήρε;

Αγνή είπε...

Κρίμα ξανθούλα...
Αν αλλάξει κάτι, στείλε μήνυμα, θα χαρώ πολύ!!

Αγνή είπε...

Εύη,

Πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι έχουν ξεχωριστές ιδέες! Ανατρεπτικές, επανασταστικές και για πολλούς δύσπεπτες.. Κυρίως για άτομα που αρέσκονται στο βόλεμα της υπάρχουσας ιεραρχίας.

Τέτοιες ιδέες αλλάζουν δεδομένα και δείχνουν τι ψευδαίσθηση είναι ο έλεγχος!

Αγνή είπε...

Όσο για τη μουσική..δεν ξέρω πώς να βάζω τραγούδια!!!


Άσε που φοβάμαι...δεν θα αρέσουν και πολύ τα μουσικά μου γούστα..

Αγνή είπε...

Φαίδωνα,

ναι! Μπορεί να γίνει.. όταν έρθεις, θα σε ξεναγήσω στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας να δεις ότι ..όλα μπορούν να γίνουν. Μακάρι να έρθεις βέβαια σύντομα για να το προλάβεις, καθώς το πρόγραμμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω ..της καθιερωμένης λογικής των κέντρων αποφάσεων. Ένα πρόγραμμα που δεν έχει λίστα αναμονής, που έχει δεχτεί με αγάπη χιλιάδες ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης και που εκπαιδεύει φοιτητές/τριες πάνω από όλα να έχουν σεβασμό και ήθος στον άνθρωπο...προφανώς δεν είναι από τις προτεραιότητες της κεντρικής "εξουσίας"....

Όσο για το Βαρδάρη μας, όσο δυνατός κι αν είναι, παίρνει μόνο φύλλα.Και είναι αναζωογονητικός!
Έλα και το τσιπουράκι είναι κερασμένο!

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Ψυχοπάζαρο, ναι... το έχω δει.
Ψυχοπάζαρο και ψυχοεξαρτήσεις.

Μακάρι να ήμουν εκεί. Μακάρι και η ενημέρωση να έφτανε μακριά... στους ανθρώπους που υποφέρουν, αλλά και σε όσους νομίζουμε ότι η ψυχική υγεία είναι "κατάσταση" και όχι "ποιότητα"...

Όλοι τσαλαβουτάμε ανά καιρούς στην ψυχική ασθένεια, δεν θα ήταν κακό λοιπόν να γνωρίζουμε.

Την καλησπέρα μου κι ευχαριστούμε για το τόσο ενδιαφέρον θέμα.

Αγνή είπε...

Μπιγκ Μάμα,

δυστυχώς το ψυχοπάζαρο πληγώνει και ανθρώπους που έχουν ανάγκη στήριξης κάποια στιγμή της ζωής τους, αλλά και ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν με βάση την εμπιστοσύνη και την αγάπη προς τον άνθρωπο.

Κι όπως λες, επειδή όλοι/ες περνάμε κάποτε μια φάση ψυχικής κατάπτωσης, είναι και πολύ επικερδές.

Μα το χειρότερο..είναι ότι εντέλει δίνει δύναμη μόνο σε αυτούς που εργάζονται σε αυτό. όλους τους άλλους τους συνθλίβει!!

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου