Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

To πορτοκαλί χρώμα

Φανταχτερό και δυναμικό
: Το πορτοκαλί είναι ζωηρό χρώμα. Προκύπτει αναμιγνύοντας το κόκκινο με το κίτρινο χρώμα και έχει κληρονομήσει χαρακτηριστικά και από τα δύο αυτά χρώματα. Υποδηλώνει ενέργεια, ζέστη, και παραπέμπει στον ήλιο, αν και είναι λιγότερο έντονο και επιθετικό από το κόκκινο, γιατί έχει γίνει πιο ήπιο από την ανάμιξη του κόκκινου με το χαρούμενο κίτρινο.
Η φύση του πορτοκαλί: Ανήκει στα θερμά χρώματα και έχει τονωτική/διεγερτική επίδραση, διεγείρει συναισθήματα, αλλά ακόμα και την όρεξη. Το πορτοκαλί χρώμα αφθονεί στη φύση: στα φθινοπωρινά φύλλα, στο ηλιοβασίλεμα, στα εσπεριδοειδή, κλπ.
Η σημασία του πορτοκαλί χρώματος:
Το πορτοκαλί παραπέμπει στα φθινοπωρινά φύλλα, και έτσι αντιπροσωπεύει την αλλαγή των εποχών από τη ζέστη του καλοκαιριού στο κρύο του χειμώνα.
Χρήση του προτοκαλί:
Αν επιθυμούμε να μας προσέξουν, χωρίς ακρότητες όμως, το πορτοκαλί είναι το καταλληλότερο χρώμα, επειδή απαιτεί προσοχή. Οι απαλότερες αποχρώσεις, όπως το ροδακινί, είναι πιο φιλικά, πιο απαλά. Τα ροδακινί είναι λιγότερο φανταχτερά, αλλά παραμένουν ζωηρά.
Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το πορτοκαλί εκεί όπου θέλουμε να τονίσουμε μια μετάβαση ή γέφυρα ανάμεσα σε δύο αντίθετα στοιχεία. Το πορτοκαλί συνδέεται με το φθινόπωρο, αν και οι πιο φωτεινές αποχρώσεις είναι καλοκαιρινά χρώματα.
Το πορτοκαλί διεγείρει το πνεύμα και προωθεί την κοινωνικότητα. Το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν ή να συνομιλήσουν.
Χρήση του πορτοκαλί με άλλα χρώματα: Το πορτοκαλί συνδυάζεται θαυμάσια με μπλε. Με το κόκκινο και το κίτρινο μπορεί να δημιουργήσει φλογερό συνδυασμό, ενώ σε απαλότερες αποχρώσεις δίνει φρέσκια φρουτώδη αίσθηση. Με πράσινο παραπέμπει σε τροπικούς συνδυασμούς. Πάντως θέλει προσοχή με το ροζ, εκτός αν θέλουμε να δημιουργήσουμε το ψυχεδελικό λουκ της δεκαετίας του '60. Ωραίοι είναι και οι συνδυασμοί ελάχιστου πορτοκαλί με μωβ, ή ελάχιστου μωβ με πορτοκαλί με απαλό κίτρινο ή και άσπρο, όταν θέλουμε να προσελκύσουμε τα βλέμματα, χωρίς όμως να είναι προκλητικό. Οι προτοκαλί αποχρώσεις συνδυάζονται επίσης θαυμάσια με γήινα χρώματα (καφέ, μπεζ), πράσινα, γκρί και άλλα ουδέτερα χρώματα (άσπρο - μαύρο)

7 σχόλια:

ELENI είπε...

ΟΜΟΡΦΟ ΧΡΩΜΑ ΔΕΝ ΛΕΩ...ΚΑΙ ΑΚΡΩς ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΟΜΩΣ ΑΝΘΟΥΛΑ ΜΟΥ ΕΠΕΣΕς ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ....ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΕΠΑΝΩ ΜΟΥ.ΠΕΡΙΕΡΓΟ Ε?ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ/////

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Tις ρούφηξα τις πληροφορίες γιατί -ασυνείδητα ίσως -είναι ένα απ' τα αγαπημένα χρώματα μου.
Το σπίτι μου απ΄έξω είναι πορτοκαλί και η κρεβατοκάμαρα μου επίσης .

Τώρα ξέρω :) Καλό μήνα

elph είπε...

Χρώμα που γεννά τρυφερές αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια.
Αγαπημένο μου πορτοκαλί...

Καλό μήνα και από εμένα!

Αγνή είπε...

Καλά!!! Το πορτοκαλί είναι ΤΟ χρώμα!!Θες σπίτι με απαλό πορτοκαλί σαν ώχρα, θες μπλούζες, θες μαγιό, θες κραγιόν, θες μαξιλαράκια στον καναπέ, θες λικέρ κουμκουάτ...μέχρι και βιβλία με πορτοκαλί χρώμα με προδιαθέτουν θετικά!!!!!Μπράβο Ανθούλα, η πορτοκαλοfun σε χαιρετά!!

evi είπε...

ο πορτοκαλής ήλιος που δύει, αγαπημένος και μαγικός.
τα πορτοκαλί μου πέδιλα και η τσάντα μου ....
και για ένα διάστημα τα πορτοκαλί μαλλιά μου - πολυ αγαπημένο χρώμα , θα συμφωνήσω μαζί σας.
και επίσης μου έρχεται και η ατάκα ....απο πορτοκάλι???? (γκιωνάκης)
φιλιά

Angelo είπε...

Στον "Λύκο της Στέππας" του Έρμαν Έσσε, σε κάποιο σημείο του βιβλίου, ο ήρωας πάει σε ένα κέντρο που χορεύουν με ζωντανή ορχήστρα και γνωρίζει μία γυναίκα. Στην κυριολεξία, η γυναίκα πάει σ' αυτόν και του μιλάει. Ονόματα δεν θυμάμαι. Λοιπόν αυτός γενικά απέχει από τις γυναίκες και δεν αποδέχεται τον κόσμο τους (σας). Δείχνει τέλος πάντων μία αποστροφή που δεν εκδηλώνεται άμεσα και αυτή του λέει αυτό που μου έχει μείνει από τότε, ότι τα στολίδια, τα χρώματα, τα ρούχα, το βάψιμο, τα μπιμπελό κ.λπ, είναι ένας ολόκληρος θαυμαστός κόσμος όπου ο άντρας καλείται να εξερευνήσει γιατί η κάθε γυναίκα, διαφορετικά πράματα έχει (κι ας μοιάζουν ίδια στην χοντροκομμένη όρασή μας) και αλλιώς είναι δεμένη μαζί τους. Επίσης πολλές φορές διαφέρει φορές και η χρήση. Είναι το δεύτερο πράγμα που με μαγνητίζει στις γυναίκες (το πρώτο είναι η ίδια η γυναίκα). Τα στολίδια και οι συνδυασμοί τους με τους συνδυασμούς των ρούχων μου κάνουν πολύ εντύπωση και πραγματικά, επειδή εγώ είμαι εντελώς άσχετος με αυτά, μου φαίνεται σαν δείγμα μιας εξαρετικά ανεπτυγμένης πτυχής των γυναικών. Πραγματικά αξιοθαύμαστο.

Angelo είπε...

Στον "Λύκο της Στέππας" του Έρμαν Έσσε, σε κάποιο σημείο του βιβλίου, ο ήρωας πάει σε ένα κέντρο που χορεύουν με ζωντανή ορχήστρα και γνωρίζει μία γυναίκα (αυτή πάει και του μιλάει). Λοιπόν αυτός γενικά απέχει από τις γυναίκες, δείχνει μία αποστροφή που δεν εκδηλώνεται άμεσα και γενικά δεν καταλαβαίνει και αποδέχεται τον κόσμο τους (σας) κι αυτή του λέει κάτι που μου έχει μείνει από τότε: Ότι τα στολίδια, τα χρώματα, τα ρούχα, το βάψιμο, τα μπιμπελό κ.λπ, είναι ένας ολόκληρος κόσμος όπου ο άντρας καλείται να εξερευνήσει. Η κάθε γυναίκα έχει διαφορετικά πράματα (κι ας μοιάζουν ίδια στην χοντροκομμένη όρασή μας) κι αλλιώς δένεται μ' αυτά. Επίσης πολλές φορές διαφέρει και η χρήση. Είναι το δεύτερο πράγμα που με μαγνητίζει στις γυναίκες (το πρώτο είναι η ίδια η γυναίκα). Τα στολίδια και οι συνδυασμοί τους με τους συνδυασμούς των ρούχων μου κάνουν πολύ εντύπωση και πραγματικά, επειδή εγώ είμαι εντελώς άσχετος, μου φαίνεται σαν δείγμα μιας εξαιρετικά ανεπτυγμένης πτυχής των γυναικών. Πραγματικά υπέροχααα. Σαν να κάνετε τέχνη, έστω και εφήμερη.

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου