Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Cesaria Evora : με αύρα από το Cape Verde

Η ξυπόλυτη ντίβα από το Πράσινο Ακρωτήρι έρχεται ξανά στην Ελλάδα για μία μοναδική εμφάνιση, αυτή τη φορά στο Αθηνών Αρένα, στις 11 Μαρτίου. Παράλληλα με την συναυλία της στην Αθήνα, η Cesaria Evora κυκλοφορεί καινούργιο cd, τραγούδια από το οποίο θα παρουσιάσει στο Αθηνών Αρένα. Με πέντε υποψηφιότητες για Grammy, πλατινένιους και χρυσούς δίσκους στις αποσκευές της και όχημα την μοναδική και ιδιαίτερη φωνή της, η Cesaria Evora επιστρέφει στην χώρα μας για να μας μαγέψει ξανά...

Πραγματικά τυχεροί όσοι θα έχουν την ευκαιρία να την ακούσουν ζωντανά απόψε . Δυστυχώς εμείς οι ταπεινοί επαρχιώτες της υπόλοιπης Ελλάδας δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες. Εδώ έρχονται μόνο για αρπαχτές οι καλλιτέχνες αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα που ίσως το κουβεντιάσουμε προσεχώς.

Στο θέμα μας -

Η Εβόρα είναι γνωστή για τις «morna», παραδοσιακές απαλές μελωδίες της πατρίδας της που μιλούν για αγάπη, ξενιτιά και νοσταλγία, αλλά και για τα πιο δυναμικά «coladeiras». «Η morna δεν είναι κάτι που μπορείς να περιγράψεις. Είναι ο τρόπος που την τραγουδάς, το κλάμα, η ελπίδα, ο πόνος...». λέει η ίδια .

Το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, γεννήθηκε από την καταπίεση των ευρωπαίων αποικιοκρατών. Η θεματολογία του περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, τη προδομένη αγάπη, τα ακυρωμένα όνειρα, μεταδίδοντας στους ερμηνευτές του, έναν αέρα εξωτικής θλίψης.

Πασίγνωστη για τη συνήθειά της να τραγουδάει ξυπόλητη στη σκηνή, αρνείται ότι αυτό το κάνει για λόγους πολιτικούς ή για να διαμαρτυρηθεί κατά της φτώχειας, όπως έχει ειπωθεί κατά καιρούς. «Ολα αυτά τα έχουν επινοήσει οι δημοσιογράφοι. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει καθόλου να φοράω παπούτσια, έτσι απλά. Η δική μου πολιτική περιορίζεται στο αν η κατσαρόλα μου είναι γεμάτη και στο να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Δεν με ενδιαφέρει και δεν ξέρω τίποτα από πολιτική».

Τυχεροί και τυχερές που θα είστε σήμερα εκεί , να περάσετε καλά !!!

πηγές :

3 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

πράγματι μεγάλη (τεράστια) θα έλεγα, καλλιτέχνης, με φωνή διαμάντι..
φυσικά αν δεί κάποιος σε ένα χάρτη που ακριβώς βρίσκεται το cabo verde θα καταλάβει οτι δέν γινόταν αλλιώς παρά μόνο έτσι..
μόνο τέτοιες νότες και μελωδίες θα μπορούσε να γεννήσει τούτος ο τόπος..
ο τόπος που αράζανε γαλέρες και γέμιζαν τα σκλαβοπάζαρα της εποχής..

υγ: αξιοσημείωτο είναι το όλον "στύλ" της εξωτικής ντίβας..
εμφάνιση, ξυπόλυτη, ευτραφής..
άραγε κάποιες-κάποιες αν ήταν έτσι στην χώρα μας πόσο θα "προχωρούσαν";

εδώ λοιπόν βλέπουμε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ..

χαιρετώ σας..

Unknown είπε...

Τι φωνη!!!!!!!!!δεν ειναι ευκολο ομως να παω.

evi είπε...

όντως μεγάλη φωνή , που σε παίρνει μαζί της , εκεί στα πέλαγα.
και εχω συνδεσει αυτά τα τραγουδια της με ταξίδια , διακοπές....
φιλιά να είστε καλά

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου