Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Bread and Roses

Η Ημέρα της Γυναίκας , στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, είναι μάλλον η πιο παρεξηγημένη παγκόσμια ημέρα και όχι άδικα νομίζω .
Είθισται αυτή τη μέρα απ' όσο μπορώ να θυμηθώ , γυναίκες να βγαίνουν έξω , να πηγαίνουν μέχρι και στα μπουζούκια , να χορεύουν πάνω στα τραπέζια, κοινώς να ξεσαλώνουν για να γιορτάσουν λέει τη μέρα της γυναίκας.
Είναι απίστευτη ειρωνεία για να μην πω πρόκληση να γιορτάζεις τη μέρα της γυναίκας πρώτο τραπέζι πίστα, πετώντας το γαρύφαλλο στο αοιδό της νύχτας .
Και επειδή μου φαίνεται είναι 'βαθειά νυχτωμένες' και ταυτόχρονα ίσως και βαθειά καταπιεσμένες και γιαυτό ανισόρροπες , (συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς κυρίες μου αλλά πριν το πετάξετε το μπουζουκο- γαρύφαλλο μάθετε τί γιορτάζετε στις 8 Μάρτη) ας δώσω λίγα στοιχεία που βρήκα, έτσι για να είμαστε τουλάχιστον ενημερωμένοι και όχι νυχτωμένοι.
Η ιδέα για μια παγκόσμια ημέρα της γυναίκας πρωτοεκδηλώθηκε με το πέρασμα στον εικοστό αιώνα, το ξεκίνημα του οποίου σηματοδοτήθηκε σε ένα βιομηχανοποιημένο κόσμο από μια περίοδο εξεγέρσεων και ταραχών, πληθυσμιακών εκρήξεων και ριζοσπαστικών ιδεολογιών. Παρακάτω υπάρχει μια περιληπτική χρονολογική περιγραφή των πρώτων σημαντικών γεγονότων:

8 Μαρτίου 1857
Οι γυναίκες πού δούλευαν στα εργοστάσια υφαντουργίας και ιματισμού (οι ονομαζόμενες "εργάτριες ρούχων") στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν σε διαμαρτυρία. Αγωνίζονταν ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό. Η αστυνομία επιτέθηκε στις διαδηλώτριες και τις διασκόρπισε. Δύο χρόνια αργότερα, πάλι το Μάρτιο, αυτές οι γυναίκες οργάνωσαν την πρώτη εργατική ένωση προσπαθώντας να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και να κερδίσουν μερικά βασικά δικαιώματα στο χώρο εργασίας τους.
8 Μαρτίου 1908,
15,000 γυναίκες παρέλασαν μέσα από την Νέα Υόρκη απαιτώντας λιγότερες εργατοώρες, καλύτερο μισθό, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσουν να απασχολούνται παιδιά σαν εργάτες. Υιοθέτησαν το σύνθημα "Ψωμί και τριαντάφυλλα" (Bread and Roses), με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα μια καλύτερη ποιότητα ζωής. "We want bread but we want roses too"
Αυτό ήταν το σύνθημα που έγραψαν οι εργάτριες στα πανό τους. Το σύνθημα αυτό αποτέλεσε έμπνευση για το ομότιτλο ποίημα και για πλήθος άλλων οργανισμούς και εκδόσεις.
As we go marching, marching, in the beauty of the day,
A million darkened kitchens, a thousand mill lofts gray,
Are touched with all the radiance that a sudden sun discloses,
For the people hear us singing: Bread and Roses! Bread and Roses!
Η 8η Μαρτίου αφιερώθηκε στους αγώνες αυτών των γυναικών - απεργών και καθιερώθηκε μετά από πρόταση της γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin, το 1910.
Στην Ελλάδα οι γυναίκες απόκτησαν το δικαίωμα του 'εκλέγειν και εκλέγεσθαι' μόλις το 1952 .
Αυτά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στην θέση που τους ταιριάζει και κυρίως να ξέρουμε τί , πώς και πότε γιορτάζουμε και ποιούς- ποιές τιμούμε .
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας , ελπίζω να μη σας κούρασα με τα 'φιλολογικά' μου .

πηγές :
http://www.noikokyra.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=221
http://en.wikipedia.org/wiki/Bread_and_Roses
http://www.matia.gr/7/74/74_1_3.html

9 σχόλια:

Unknown είπε...

Ποσο διοκιο εχεις με αυτη σου την αναρτηση, εμεις οι γυναικες απο μονες μας υποτιμαμαι την ημερα αυτη κανοντας την επανασταση των μπουζουκιων.Νασαι καλα

kiki είπε...

Από τις σουφραζέτες στο πρώτο τραπέζι πίστα...

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Αυτό το άρθρο το έχετε υπόψη σας ?"Καμαρώστε" απόψεις "διαπρεπέστατου επιστήμονα" και γελάστε :)


«…Ορισμένα τινά Ελληνικά θήλεα ζητούν να δοθεί ψήφος εις τας γυναίκας. Σχετικώς με το ίδιον τούτο θέμα διαπρεπέστατος επιστήμων είχεν άλλοτε αναπτύξει από του βήματος της Βουλής το επιστημονικώς πασίγνωστον, άλλως τε, γεγονός ότι παν θήλυ διατελεί εις ανισόρροπον και έξαλλον πνευματικήν κατάστασιν ωρισμένας ημέρας εκάστου μηνός… Νεώτεραι και ακριβέστεραι έρευναι καταδείκνυσιν ότι ου μόνον ωρισμένας ημέρας, αλλά δι’ όλου του μηνός τελούσιν άπαντα τα θήλεα εις πνευματικήν και συναισθηματικήν ανισορροπίαν, τινά δε μετρίαν, τα πλείστα δε σφοδροτάτην και ακατάσχετον, άτε και παντοιοτρόπως εκδηλουμένων και κλιμακουμένων συν τω χρόνω… Επειδή εν τούτοις αι ημέραι αύται, δεν συμπίπτουν ως προς όλα τα θήλεα, είναι αδύνατον να ευρεθή ημέρα πνευματικής ισορροπίας και ψυχικής γαλήνης όλων των θηλέων, ώστε την ευτυχή εκείνην ημέραν να ορίζονται αι εκάστοτε εκλογαί. Η γυναικεία συνεπώς ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον.»

(Εφημερίδα «Νέα Ημέρα», 20 Μαρτίου 1928.)

evi είπε...

@ ελευθερία

χαίρομαι που συμφωνείς. Υπάρχουν τόσοι άλλοι επικοδομητικοί τρόποι να παλέψει κανείς για την ισονομία και την εξάλειψη των διακρίσεων που το βρίσκω τουλάχιστον γελοίο το μπουζουκο-γλέντι.Όχι τίποτ΄άλλο , θα τρίζουν και τα κόκκαλα όλων αυτών των άξιων και τολμηρών γυναικών που ύψωσαν τη φωνή τους στο παρελθόν.

evi είπε...

@κική έτσι δυστυχώς γίνεται από αρκετές. Εμείς σίγουρα μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και μέσα στην τάξη με τους μα8ητές και τις μαθητριές μας να τους διδάξουμε τις αρχές της ισονομίας και του αλληλοσεβασμού.

την αγάπη μου
(ωραία τα μανιταράκια σου)

evi είπε...

@κωνσταντίνε

λόγω σπουδών, έχω ασχοληθεί με την ιστορία της γυναικείας χειραφέτησης στην Ελλάδα.Ξεκίνησε από τα μέσα του 19ου αι. και πίστεψέ με, υπάρχουν πάρα πολλά παρόμοια κείμενα ανδρών που με επιχειρήματα βασισμένα κυρίως στην 'ελαττωματική και λεπτεπίλεπτη' γυναικεία φύση προσπαθούν να αποδείξουν οτι οι γυναίκες δεν πρέπει να εισέλθουν στη δημόσια ζωή.

Το τραγικότερο είναι ότι υπάρχουν άνδρες που ακόμα και σήμερα πιστεύουν στην ελλειματική φύση των γυναικών ώστε να δικαιολογούν όλες τις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος του 'ασθενούς' κατ΄αυτούς φύλου και να υπερασπίζονται τη θέση 'του ισχυρού' που έχουν.

e-ioannis είπε...

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟ ΓΚΡΙΝΙΑ !

evi είπε...

@ιωάννη

γκρίνια ; τί είναι αυτό;

Rosa Canina είπε...

Alli mia giorti isaksia ts 14/2.
Oson afora tn isonomia tha pw kati
to opoio einai men klemmeno alla dinato:"One things about equality is not just that you be treated equally to man,but the way you treat yourself equally the way you treat a man." M.Thomas.

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου