Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Το κίτρινο χρώμα

Ελπίδα και Ευτυχία:
Το κίτρινο θυμίζει τον ήλιο αλλά και το λεμόνι - ζεστό αλλά και πολύ ξυνό! Ο αείμνηστος καθηγητής μου Σαχίνης τα ονόμαζε κροκκί και λεμονί! Είναι ζεστό χρώμα και όπως το κόκκινο και έχει και αυτό διπλή συμβολική σημασία. Από τη μια συμβολίζει την ευτυχία και τη χαρά και από την άλλη είναι το χρώμα του μίσους της δειλίας και της προδοσίας.
Η φύση του κίτρινου χρώματος:
Είναι ένα από τα θερμά χρώματα και γενικά θεωρείται χαρούμενο χρώμα. Επειδή έχει την ιδιότητα να προσελκύει το βλέμμα, χρησιμοποιείται στα σήματα κινδύνου (Ο Κλέε ή ο Καντίνσκη, δε θυμάμαι πια, το ονόμαζαν τρομπετί (δηλαδή φωνάζει σαν τρομπέτα)).
Συμβολισμός:
Κίτρινες κορδέλες συμβόλιζαν την ελπίδα των γυναικών, που οι άνδρες τους έλειπαν στον πόλεμο, ότι θα επιστρέψουν στο σπίτι... (βλέπε τραγούδι "yellow ribbon"). Το κίτρινο συνδέεται με σήματα κινδύνου, αλλά και ή φύση το χρησιμοποιεί ως προειδοποιητικό βλ. σφήκα, κλπ.
Το κίτρινο συμβολίζει και μίσος πχ, ένα μπουκέτο κίτρινα λουλούδια μπορεί να έχει διπλή σημασία. Προσοχή λοιπόν σε αυτούς που σας τα έστειλαν! (αν και προσωπικά μου αρέσουν πολύ).
Στην Αίγυπτο συμβολίζει πένθος και οι ηθοποιοί στο μεσαίωνα φορούσαν κίτρινο για να δείξουν θάνατο. Το κίτρινο συμβολίζει επίσης το κουράγιο στην Ιαπωνία και το εμπόριο στην Ινδία.
Η χρήση του κίτρινου:
Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύριο χρώμα, δουλεύει καλύτερα σε συνδυασμό με άλλα χρώματα, όπου πολλές φορές δημιουργεί ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, ζωηρεύοντας μπλε και γκρι σύνολα.

9 σχόλια:

e-ioannis είπε...

ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ ΧΡΩΜΑ

Rosa Canina είπε...

Emena pali m dimiourgei fovo k tromo to kitrino....adikaiologita!

Ευρύνοος είπε...

λέτε γι αυτό οι άντρες να προτιμούν τις ξανθιές;

ερώτηση που μου ήρθε τώρα ε;

evi είπε...

ιδιαίτερα αγαπημένο λόγω της αγαπημένης μου ομάδας (άρης) αφού από μικρή ήμουν εξοπλισμένη με κιτρινόμαυρα κασκόλ , σκουφάκια κτλ. Επίσης μου έρχεται συνειρμικά το yellow submarine και (ασχετο) η μαγια η μέλισσα.
Φοράω κίτρινα συνήθως το καλοκαίρι και λατρεύω τα κίτρινα μου ψηλοτάκουνα πέδιλα( τα ακριβοπλήρωσα άλλωστε)

Αγνή είπε...

Το κίτρινο είναι ένα από τα πιο όμορφα χρώματα στα λουλούδια. Λατρεύω του Βαν Γκογκ τα ηλιοτρόπια, ένας πολυαγαπημένος μου πίνακας. Κατά τ' άλλα.. το κίτρινο πάει και στο τυρί, βλ. πίτσα, κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε!Σνιφ!

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Και ο... κίτρινος τύπος; Πού κολλάει ο κίτρινος τύπος;

Τα σέβη μου.

Anthoula είπε...

Γεια σας καλοί/ες φίλοι/ες! e-ioanni, Evi, Αγνή και εμένα μου αρέσει.. Είναι από τα αγαπημένα μου χρώματα. Rosa Canina τι να σου πω δεν ξέρω ούτε και εγω που μπορεί να οφείλεται ο φόβος του κίτρινου... θέλει ανάλυση...

Φίλε Πάνο, όπως πάντα δίνεις αφορμές για σκέψη και αναζήτηση (αναφέρομαι στα άρθρα και τις αναρτήσεις σου). Λοιπόν η έννοια "κίτρινος τύπος" πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1900, όταν κάποιες εφημερίδες της Νέας Υόρκης υιοθέτησαν τις γνωστες τεχνικές για να αυξήσουν την κυκλοφορία των εφημερίδων τους (πχ. μεγάλοι τίτλοι, σκάνδαλα, μεγάλες φωτο, αθλητικά νέα, ειδήσεις από μη έγκυρες ή μη κατονομαζόμενες πηγές, κλπ τα γνωστά δηλ).

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Εκρηκτικό ρεσιτάλ του κίτρινου...
Ωραία η επιλογή σου Αγνή.

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Anthoula, πες μας τώρα και πώς πήρε την ονομασία του ο Κίτρινος Ποταμός στην Κίνα! Και γιατί οι αστυφύλακες, οι τροχονόμοι και οι εργαζόμενοι στους δρόμους τεχνίτες φορούν κίτρινα γιλέκα και μπουφάν!
Και γιατί η ελονοσία λέγεται και κίτρινος πυρετός! Και γιατί η κίτρινη φυλή είναι η πολυπληθέστερη στον κόσμο!

Αμ πώς; Που θά 'λεγε και ο Χατζηχρήστος! Αν απαντήσεις σωστά σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις καρδίζεις χώρο στην στήλη μου ΤΑΔΕ ΕΦΗ (την πρόσεξες στο μπλογκόσπιτό μου;)

Φιλούρες κι αγκαλίτσες.

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου