Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Karen Silkwood

H Karen Silkwood γεννήθηκε σαν σήμερα , 19 Φεβρουαρίου του 1946. Θεωρείται πρωτοπόρος ακτιβίστρια και αποτελεί την έμπνευση για όσους/ες ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η Silkwood μετά από έναν άδοξο γάμο και ένα σκληρό διαζύγιο όπου έχασε την επιμέλεια των τριών παιδιών της, μετακόμισε στην Οκλαχόμα και το 1972 άρχισε να δουλεύει στο εργοστάσιο Kerr McGee Metallography Laboratory.
Η Καρεν από τις πρώτες κιόλας μέρες εργασίας της εκεί , διαπίστωσε πολλές παραβιάσεις στους κανόνες ασφαλείας του εργοστασίου : οι εργάτες εκτίθονταν σε τοξική μόλυνση, υπήρχε ελαττωματικός εξοπλισμός προστασίας (μάσκες χαλασμένες) , τα δείγματα πλουτωνίου φυλάσσονταν σε συρτάρια γραφείων και όχι σε ασφαλή σημεία. Επίσης οι 75 εργαζόμενοι είχαν στη διάθεσήτους μόνο 2 ντους για κάθε βάρδια και έτσι συχνά έφευγαν χωρίς να κάνουν την απαραίτητη απολύμανση.
Η Κάρεν εκλέχθηκε ως η πρώτη γυναίκα μέλος της επιτροπής των εργαζομένων και άρχισε αγώνα μαζεύοντας στοιχεία για τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων. Κατά τη συλλογή στοιχείων, το τηλέφωνό της παγιδεύτηκε με κοριό, καταγράφονταν όλες οι κινήσεις της και το χειρότερο απ΄όλα μολύνθηκε εσκεμμένα με πλουτώνιο.
Στις 17 Νοεμβρίου 1974, αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες , και ενώ ήταν καθ΄οδόν για να συναντήσει το δημοσιογράφο της New York Times , η Κάρεν σκοτώθηκε σε ύποπτο ατύχημα .Ήταν μόνο 28 ετών . Τα στοιχεία που θα έδινε στο δημοσιογράφο δε βρέθηκαν ποτέ.

Ο αγώνας της δικαιώθηκε αργότερα όταν αποζημιώθηκε η οικογένεια της με σεβαστό ποσό απο το εργοστάσιο . Σημαντικότερο: Το εργοστάσιο έκλεισε το 1975.

Σήμερα που οι εργασιακές συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες, οι απειλές και ο εκφοβισμός των εργατών που τολμούν να καταγγείλουν την αθλιότητα είναι καθημερινότητα .

Γυναίκες με το Θάρρος και τη δύναμη της Karen Silkwood, γυναίκες της διπλανής πόρτας που δουλεύουν για το μεροκάματο του τρόμου και της εξαθλίωσης , που στερούνται τα βασικά εργασιακά δικαιώματα, αξίζει και πρέπει να στηριχτούν.

Από την Κούνεβα μέχρι την καθαρίστρια της πολυκατοικίας, από την υπάλληλο του Σούπερ Μάρκετ μέχρι την άμισθη αγρότισσα, από την ωρομίσθια εκπαιδευτικό μέχρι την αδιόριστη φιλόλογο , είναι όλες εργαζόμενες με δικαιώματα που παραβιάζονται. Ας μη κλείνουμε τα μάτια και ας μη βολευόμαστε στους καναπέδες μας τόσο ατάραχοι.

Κλείνω με το κλιπακι της ταινίας για τη ζωή της Silkwood με πρωταγωνίστρια την Meryl Streep. Αν δε την είδατε αξίζει να τη δείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου