Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Τι λέτε?? Τις πετάμε τις μάσκες μακριά?

Αποκριά: κόσμος ντυμένος περίεργα, με χρώματα και λαμέ υφάσματα. Απαραίτητο αξεσουάρ της Αποκριάς η μάσκα, το μέσο απόκρυψης της πραγματικής ταυτότητας μας και της αποκάλυψης μιας άλλης, επιθυμητής προσωπικότητας μας.
Σύμφωνα με ένα ορισμό που βρήκα στο διαδίκτυο "από την εργασία της Δήμητρας Μήττα Οψεις του Προσωπείου”, η οποία αναφέρει για την προέλευση της λέξης μάσκα: [...] η λέξη μασχαρά που θεωρείται αραβική σημαίνει τον περίγελο αλλά και τον γελωτοποιό με βάση το τριγράμματο σ(ά)χ(ι)ρ(α) που σημαίνει κοροϊδεύω. [...] αναφέρεται ότι στη συνέχεια, τον 16ο αιώνα, πήραν τη λέξη οι Ιταλοί με τη μορφή maschera, οι Γάλλοι ως masque και οι Άγγλοι ως mask. Μασχαρά, λοιπόν, ίσον περίγελος, γελωτοποιός [...] που με όργανο το γέλιο και το πείραγμα τολμά να πει στον βασιλιά αυτό που κανένας άλλος δεν τολμά να του πει: την αλήθεια. Κι αν ο βασιλιάς θυμώσει [...] ο γελωτοποιός επικαλείται την ανοησία και το αστείο.” (http://www.oraelladas.gr/2008/02/28/art-of-mask/).
Αν αυτός ο ορισμός ισχύει, οι διαφορετικοί τύποι μάσκας επιτελούν και ένα τελείως διαφορετικό σκοπό. Πχ:
1. Μάσκα που κρύβει μόνο τα μάτια: επιτρέπει στο/τη συνομιλητή/τρια να αναγνωρίσει το πρόσωπο, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις!! Η μάσκα που κρύβει το φόβο, αλλά υποδηλώνει και πυγμή. Από κάποιους/ες θεωρείται και πολύ αισθησιακή (εξ' ου και η Ότις στην Άγρια Ορχιδέα). Ιδανική για περιστάσεις χωρισμών και διαζυγίων. Η αλήθεια που αποκαλύπτει: "να θυμάσαι ποιος/α είμαι, να με αγαπάς, να με συντηρείς.... αλλά να με φοβάσαι κιόλας".
2. Μάσκα που καλύπτει όλο το κεφάλι: η μάσκα που στόχο έχει να μην αποκαλύψει καμία προσωπική πληροφορία στο/τη συνομιλητή/τρια. Χρησιμοποιείται κυρίως από συνεταίρους σε επιχειρήσεις, στελέχη πολυεθνικών, πωλητές/πλασιέ και γενικότερα από διαχειριστές μεγάλων χρηματικών ποσών. Η αλήθεια που αποκαλύπτει: "ξέρω πολλά περισσότερα από σένα, είμαι σοφός/ή εμπιστεύσου με... αλλά μη με ξέρεις κιόλας. Σκοπεύω να την κάνω με ελαφριά και βράδυ!!".
3. Μάσκα τρόμου: επίσης καλύπτει όλο το κεφάλι, ώστε να μην αποκαλυφθούν προσωπικές πληροφορίες του ατόμου που τη φορά. Η ιδιαιτερότητά της είναι στο στόχο της: να προκαλέσει τρόμο, φόβο, πανικό και απόλυτη υποταγή. Πέραν των αμερικάνικων κακής ποιότητας θρίλερ, χρησιμοποιείται από προϊσταμένους/ες, διευθυντές/τριες, πολιτικούς, καταπιεστικούς/ές συντρόφους κ.ο.κ. Παρ όλη την κακή αισθητική της, χρησιμοποιείται ευρέως και αποτελεί την πιο μοσχοπουλημένη μάσκα. Η αλήθεια που αποκαλύπτει: "Είμαι δυνατός/ή, είμαι αδίστακτος/η, είμαι το κέντρο του σύμπαντος.. αλλά δεν έχω τα κότσια να πω και ποιος/α πραγματικά είμαι. Αν γινόταν αυτό... θα βλέπατε όλοι/ες ότι δε μετράω μια".
4. Μαύρη μάσκα μάλλινη (γνωστή ως κουκούλα): η μάσκα που κέρδισε τον ελληνικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια. Και πάλι η ταυτότητα του ατόμου που την επιλέγει αποκρύπτεται. Πέραν των αγαπητών μοτοσικλετιστών/τριών, η μάσκα έχει κάνει θραύση σε δήθεν επαναστάτες/τριες, σε δήθεν προστάτες της κοινωνικής τάξης, σε αυτοκηρυσσόμενους διαχειριστές και κατανομείς του πλούτου (ληστές τραπεζών, περιπτέρων και κουρείων) και σε απαγωγείς της κακής ώρας. Απαραίτητο αξεσουάρ της συγκεκριμένης μάσκας: μαχαίρια, πιστόλια, μολότοφ, γκλομπς. Πολλές φορές ταιριάζει με ξενικό αξάντ. Η αλήθεια που αποκαλύπτει:"Πεινααααααάωωωωωωωω"!!
5. Μάσκα αερίου: τέλος, παρουσιάζω την τελευταία λέξη της μόδας: μάσκα αερίου. Αν και ακόμη η χρήση της δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, αποτελεί το νέο καταναλωτικό προϊόν που θα σαρώσει την αγορά τα επόμενα είκοσι (ας ελπίσουμε) χρόνια. Χάρη στην υπερκατανάλωση ενέργειας από όλους/ες μας, η μάσκα αυτή θα αποτελεί το απαραίτητο αξεσουάρ κάθε αντρικής και γυναικείας γκαρνταρόμπας. Προς το παρόν βγαίνει μόνο σε μαύρο, αλλά προβλέπεται να βγει και σε νέα πρωτότυπα σχέδια και χρωματισμούς Η αλήθεια που αποκαλύπτει η μάσκα:"την κάτσαμε λεβέντες/ισσες.. Ο σώζων εαυτώ.. σωθήτω"!!!!
Με αυτή τη νέα ματιά.. φίλοι/ες.. σας εύχομαι Καλή Απόκρια, Καλά Κούλουμα και .. με το καλό από Δευτέρα.. Τι λέτε?? Τις πετάμε τις μάσκες μακριά??

9 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Όχι δεν τις πετάμε, τις θάβουμε, τις καίμε, τις εξαϋλώνουμε, τις... Γιατί πετώντας τες πάντα θα μας βασανίζει ο πειρασμός (ή η αδυναμία χαρακτήρα) να τις αρπάξουμε πάλι και να τις εφαρμόσουμε στα κλούβια μας τα κεφάλια.

Αγνή μου καλά κούλουμα!

Ευρύνοος είπε...

Μασχαρά, λοιπόν, ίσον περίγελος, γελωτοποιός [...] που με όργανο το γέλιο και το πείραγμα τολμά να πει στον βασιλιά αυτό που κανένας άλλος δεν τολμά να του πει: την αλήθεια. Κι αν ο βασιλιάς θυμώσει [...] ο γελωτοποιός επικαλείται την ανοησία και το αστείο.”

ο μασχαρά σας χαιρετά..

καληνύχτα σας..

Αγνή είπε...

Ξενύχτηδες φίλοι μου, καλημέρα!!!

Πάνο μου, θα ήταν μια αρχή να τις πετάξουμε έστω.. γιατί για την απόλυτη καταστροφή τους... δυστυχώς δεν το βλέπω!!!

Ευρύνοε, δε νομίζω ότι εσύ φοβάσαι μη θυμώσει ο βασιλιάς!!! Με τίποτα δεν το πιστεύω αυτό!!

Να είστε και οι δύο καλά, καλή Αποκριά, να φάτε και να πιείτε κομματάκι παραπάνω!!Και χωρίς μάσκες και ενοχές!!!ΑΑΑ! Και να κοιμάστε νωρίτερα, να ξεκουράζεστε!!!

evi είπε...

Μου φαίνεται ότι η εποχή του Τριωδίου είναι πλέον διαρκώς παρούσα στη ζωή μας , ασυνείδητα ή συνειδητά για μερικούς δυστυχώς.
Πρώτον γιατί οι μάσκες φοριούνται πολύ τελευταία - όπως εύστοχα περιγράφεις Αγνή μου, και

δεύτερον γιατί στη χώρα που ζούμε πετάμε χαρταετό όλη μέρα,κάθε μέρα και δεν περιμένουμε να έρθει η Καθαρά Δευτέρα.

Φιλιά, να περάσετε καλά .

kiki είπε...

Πολύ ωραίες οι πληροφορίες!
καλό μήνα!

Αγνή είπε...

Κάπως έτσι Ευούλα.. γι' αυτό και εγώ προτείνω: μήπως να πάμε το βράδυ για καμιά ουισκιά να συζητήσουμε τα κακώς κείμενα?? Λέω γω τώρα....

Κική μου, που μας ανοίγεις την όρεξη συνέχεια (γιαμ-γιαμ). Καλή Αποκριά και νόστιμη!!

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Χμ ,προβληματίστηκα.
Εγώ είμαι ερασιτέχνης θεατρικός συγγραφέας .
Λίγο ποιητής ,παραμυθάς και λογοτέχνης.
Μπορώ άνετα να ενδυθώ το ρόλο
πλουσίου,καλού,κακού ,φτωχού, και ότι τέλος
πάντων με βοηθούν οι εμπειρίες μου .
Έχω όμως πλήρη επίγνωση του εαυτού μου
και του ρόλου.Θα ζήσω γιατρέ μου ? :)

Αγνή είπε...

Κωνσταντίνε..
Χμ!!!!Απ' ότι φαίνεται στην ακτινογραφία του blog σου, φαίνεται ότι πάσχεις από οξεία ρομαντίτιδα..πώς να το πω τώρα?? Ξέρεις..είναι σοβαρό και ανίατο. Φοβάμαι ότι θα ζήσεις πολλά και καλά χρόνια ακόμη!!
Κ
αλώς ήρθες στην παρέα μας Κωνσταντίνε!!Πολύ ωραία τα γραπτά σου!!

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Φχαριστώ για το κουράγιο .
Είστε πολύ καλά κορίτσια σ' αυτό το blog :)
ουου πολύ πολύ καλά :)

Έχετε κατανόηση
για έναν απ' τους τελευταίους
σκουριασμένους πρίγκιπες .

Πάω να ρίξω λίγο σανό στο άλογο
ίσως φάω και γω λίγο ...
πάλι κατάρρευσαν τράπεζες σήμερα,
όπως πάμε μια έξυπνη ιδέα θα είναι...
συνταγές σανού αλλά κρεμ :)

αστειεύομαι εεεε

σας φιλώ

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου