Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Όταν η Κυριακή είχε νόημα!!

Κάποτε η Κυριακή ήταν πραγματικά διαφορετική μέρα: Ησυχία στην πόλη το πρωί, στους δρόμους παιδάκια σε παρέες ντυμένα λυκόπουλα, κυρίες με αντίδωρο και καρφίτσα στο πέτο!! Το μεσημέρι, οι ταβέρνες γέμιζαν από κόσμο και μυρωδιές ψημένου κρέατος και ψαριού σου άνοιγαν την όρεξη, ακόμη κι αν δεν πεινούσες!!Μετά, μια ευλογημένη ησυχία και κατά τις πέντε, η φωνή αθλητικών ανταποκριτών ξεχυνόταν από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις σε όλες τις γειτονιές. Οι δρόμοι αδειάζανε από παιδιά και τα ποδήλατα έμπαιναν στην αποθήκη καθώς οι υπομονετικές φωνές μανάδων τα καλούσαν στο τραπέζι της κουζίνας, όπου τα περίμεναν τα ανοιχτά βιβλία της γεωγραφίας και της άλγεβρας.
Στις 10 το βράδυ, η μουσική της Αθλητικής Κυριακής σήμαινε το τέλος της αργίας και τα παιδιά με μελαγχολία σκέφτονταν τις επόμενες πέντε (ή έξι) σχολικές ημέρες... οι ψιθυριστές φωνές και τα γελάκια των γονέων νανούριζαν τα παιδιά..
Αυτή ήταν η Κυριακή κάποτε: μπορεί να σου άρεσε, μπορεί να μη σου άρεσε.. αλλά σίγουρα διέφερε από τις άλλες μέρες!
Τι είναι η Κυριακή σήμερα?? Ησυχία στην πόλη το πρωί, στους δρόμους μεθυσμένα παιδιά που επιστρέφουν από τα κλαμπ κάνοντας οχτάρια, κυρίες με αντίδωρο και καλαθάκια που προτείνονται για οικονομική ενίσχυση! Το μεσημέρι, τα Goody's γεμίζουν από κόσμο, χωρίς καμία ιδιαίτερη μυρωδιά που να ανοίγει την όρεξη!!Αργότερα, τα φροντιστήρια ανοίγουν τις πόρτες τους για τα εντατικά απογευματινά μαθήματα δέσμης και τα εμπορικά κέντρα γεμίζουν με βαριεστημένα παιδιά που τρώνε ποπκόρν!!Τα βιβλία δεν ανοίγουν πια στα τραπέζια, καθώς οι μανάδες δεν έχουν υπομονή από την κούραση..
Στις 9, ξεκινούν ταινίες περιπέτειας, όπου ο καλός ήρωας σκοτώνει όλους τους υπόλοιπους.. πολλές φορές η ταινία τελειώνει στις 12!! Τα παιδιά δε μελαγχολούν και δε σκέφτονται τις επόμενες εφτά σχολικές μέρες, δεν καταλαβαίνουν καμία διαφορά!Ο πατέρας ή ψόφιος από τις πολλές υπερωρίες ψιλοροχαλίζει στον καναπέ ή χάνεται στην οθόνη του υπολογιστή του. Η μητέρα, εκνευρισμένη και αμίλητη ή βλέπει τηλεόραση ή ετοιμάζει το φαγητό της επόμενης.. Κάποιος από τους δύο κοιμάται στον καναπέ...ίσως το πρωί να είναι τυχερός/ή και να βρει μια κουβέρτα να τον/τη σκεπάζει..ίσως πάλι και όχι..
Και ξεκινά η Δευτέρα, που σημαίνει για παιδιά και ενήλικες φορτωμένο πρόγραμμα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ...
Άραγε είχε άδικο μία κοπέλα που μου είπε προχθές: "Κυριακή??Ουφ!!!Τη μισώ την Κυριακή!!Είναι η πιο κουραστική μέρα της εβδομάδας".!!??

7 σχόλια:

evi είπε...

Η Κυριακή με μνήμες όμορφες από το 'γιορτινό' οικογενειακό τραπέζι- σχεδόν ιεροτελεστία.
Και μετά με τον μπαμπά στο γήπεδο -κασκώλ , σκουφί κιτρινόμαυρο. Α ρε μπαμπά τί όμορφες έκανες τις Κυριακές μου!
Και το βράδυ αθλητική Κυριακή - με τη μουσική έναρξης χορεύαμε γύρω από το τραπέζι με τον αδερφό μου.
Ε και τώρα δεν είναι και τόσο χάλια. Προσπαθούμε να διατηρούμε την 'ιεροτελεστία' της Κυριακής, οικογενειακά και ζεστα . Μόνο που τωρα πια λείπει ο μπαμπάς....
Φιλάκια Κυριακάτικα .

venceremos είπε...

Εχω κι εγω τέτοιες όμορφες αναμνήσεις απο Κυριακές..
Αθλητικη Κυριακή..στην τηλεόραση γιατί σε γήπεδο ουτε απ έξω...
Ο Πατέρας μου μας σήκωνε 8 η ώρα το πρωί να πάμε στην εκκλησία...
αυτο δεν το νοσταλγω....
να εισαι καλά
καλη εβδομάδα
φιλιά Κυριακάτικα

kiki είπε...

Ούτε εμένα μου αρέσουν οι Κυριακές. Σαν παιδί μισούσα τα αθλητικά εκείνης της μέρας και την προσμονή της σχολικής εβδομάδας που ακολουθούσε. Ακόμα και τώρα τις βαριέμαι...

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Σύνελθε και αντιμετώπισε την άχαρη σημερινότητα. Τα... Κύθηρα δεν θα τα ξαναδούμε πια... το χάσαμε το πλοίο, Αγνή μου. Και στεκόμαστε, ηλίθια αποχαυνώματα, σε κάποιο λιμάνι, με τις βαλίτσες άδειες από συναισθήματα, σαν τις άδειες ψυχές μας.

Δυστυχώς...

Την αγάπη μου και τα φιλιά μου. Καλή δύναμη, αύριο μια νέα πεζή εβδομάδα.

Αγνή είπε...

Εύη μου Καλημέρα!!!Χαίρομαι που κρατάτε την ιεροτελεστία, έστω και με μια άδεια καρέκλα! Αν και οι καρέκλες αγαπημένων δεν αδειάζουν ποτέ..

Venceremos και μας προσπάθησε να μας σηκώσει ο πατέρας για εκκλησία, αλλά ο καημένος με την όρεξη έμεινε!!Τελικά πήγαινε με τη μάνα μας και εγώ με την αδερφή μου τρώγαμε τσουρέκι... Φρίκη το ξύπνημα για εκκλησία, σε καταλαβαίνω!!

Κική, ακόμη και σήμερα ακούω τη μουσική της Αθλητικής Κυριακής και μελαγχολώ!!Το έχω αναγάγει σε τεστ ψυχολογίας: βάζω αυτή τη μουσική σε άτομα άνω των 30 για να δω αντιδράσεις! Η αναμενόμενη αντίδραση είναι μια κατάθλιψη, ένας εκνευρισμός, ένα ,..κάτι τέλος πάντων!!Ουδείς δεν αντέδρασε ακόμη με θετικό τρόπο...

Δυστυχώς Πάνο μου, κάπως έτσι ένιωθα χθες!!Και με χαρά και λύπη βλέπω ότι καταλάβες ακριβώς πώς ένιωθα!! Γενικά, εντέλει δεν είναι να βρέχει και να κάθομαι σπίτι γιατί σας ψυχοπλακώνω όλους/ες, μου φαίνεται!!

Φιλιά πολλά σε όλους/ες και μια πολύ καλή εργάσιμη εβδομάδα!!

beelovers είπε...

καποτε όλα ήταν πιο όμορφα

Unknown είπε...

Καλησπερα αριστοτελειες γυναικες, δικιο πολυ δικιο, σου φερνει μια μελαγχολια αυτη η ησυχια της κυριακης,παντως εγω που εχω το μαγειρεμα και τον προγραμματισμο δεν προλαβαινω να καταλαβω ποτε ερχεται μεσημερι και μαζευονται ολοι για φαγητο.Με μελαγχολουν οι αργιες μεγαλης διαρκειας.Νασαι καλα και παντα ωραιεςαναρτησεις.

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου