Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Το κόκκινο χρώμα

Έρωτας και πόλεμος:
Το κόκκινο είναι το πιο ζεστό χρώμα. Είναι πολύ ισχυρό χρώμα και συνδέεταιμε μια σειρά από αντιφατικά συναισθήματα: παθιασμένος έρωτας - βία - θυμός. Το χρώμα του Έρωτα και του πολέμου.
Φυσιολογική επίδραση:
Το κόκκινο χρώμα είναι το θερμότερο από τα ζεστά χρώματα και έχει διεγερτική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχει φυσιολογικές επιδράσεις, αυξάνοντας τον ρυθμό της αναπνοής και την πίεση του αίματος. Συμβολισμός του κόκκινου:
Το κόκκινο συμβολίζει δύναμη. Το χρώμα αυτό είναι συνδεδεμένο με ποικίλους συμβολισμούς. Από την αρχαιότητα κόκκινες ήταν οι χλαμύδες των στρατιωτών της αρχαίας Σπάρτης, των Μακεδόνων, των Ρωμαίων, αλλά και των Βυζαντινών (το πορφυρό χρώμα στα ενδύματα και τα πέδιλα ήταν προνόμιο του αυτοκράτορα). Καί σήμερα οι επιχειρηματίες φορούν συχνά κόκκινες γραβάτες, ενώ το κόκκινο χαλί είναι για διάσημους/ες και VIP. Συμβολίζει επίσης κίνδυνο (κόκκινα φανάρια, σειρήνες, φωτοβολίδες).
Σε άλλους πολιτισμούς το κόκκινο συμβολίζει αγνότητα, χαρά, ευτυχία. Είναι το χρώμα της ευτυχίας και ευμερίας στην Κίνα και χρησιμοποιείται για καλή τύχη. Σε άλλες χώρες της Ανατολής είναι το χρώμα του γάμου, ενώ στη Νότια Αφρική το χρώμα του πένθους. Το κόκκινο ήταν ακόμα το αγαπημένο χρώμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, χρησιμοποιήθηκε από τα σοσιαλιστικά και εργατικά κόμματα και μετά το 1917 ταυτίστηκε πολιτικά με τη Ρωσική Επανάσταση, τη Σοβιετική Ένωση και τα κομμουνιστικά κόμματα.
Χρήση του κόκκινου χρώματος:
Χρησιμοποιήστε το κόκκινο όταν θέλετε να προσελκύσετε την προσοχή ή επιθυμείτε να δραστηριοποιήσετε ανθρώπους, όταν θέλετε να ξεχωρίζετε όταν θέλετε να δείξετε αυτοπεποίθηση.
Μικρές δόσεις κόκκινου χρώματος έχουν συχνά καλύτερη επίδραση, γιατί είναι πολύ ισχυρό χρώμα, πχ γραβάτα, φουλάρι, τσάντα, κλπ. Συνεπώς όταν πάτε για συνέντευξη για μια ενδιαφέρουσα δουλειά ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΛΙΓΟ ΚΟΚΚΙΝΟ!

8 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Αυτά με βάζετε και διαβάζω πρωινιάτικο και χτυπάω... κόκκινο ο χριστιανός!

Καλημερούδια και φιλιά κατακόκκινα! (όχι από κραγιόν, δεν το συνηθίζω!)

e-ioannis είπε...

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΧΡΩΜΑ !

Ευρύνοος είπε...

Καλημέρα σας..

οι αρχαίοι Σπαρτιάτες στρατιώτες φορούσαν κόκκινη χλαμύδα, για δύο λόγους..

ο ένας, αυτός που αναφέρετε, λόγος που δηλώνει δύναμη και επιβλητικότητα..

ο άλλος οτι, αν ματώναν στην διάρκεια του πολέμου, δεν θα φαινόταν..

χαιρετώ σας..

Αγνή είπε...

Το κόκκινο είναι από τα πολύ αγαπημένα μου χρώματα: ζεστασιά και δύναμη συγχρόνως. Πάντα έχω μια κόκκινη μπλούζα, ένα κόκκινο κραγιόν ή κόκκινα σκουλαρίκια κάπου στο σπίτι!! Για ένα περίεργο λόγο όμως, αν είμαι σε κόκκινο χώρο ή ψυχοπλακώνομαι ή εκνευρίζομαι εύκολα!! Μάλλον αυτό που λες: καλό σε μικρές δόσεις!!

Anthoula είπε...

Καλημέρα και σε σας Πάνο, e-ioanni, Ευρύνοε και Αγνή και φυσικά όλους και όλες φίλους και φίλες! Ευχαριστώ Ευρύνοε για τα πρόσθετα στοιχεία. Ναι Αγνή έχεις δίκιο - σε κάποιο εργοστάσιο της Γερμανίας είχαν βάψει τους τοίχους κόκκινους με σκοπό να αυξήσουν την απόδοση των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα ήταν να είναι όλοι ευερεθιστοι, αξύθυμοι και ξεσπούσαν συχνά καυγάδες, μέχρι που πιάνονταν και στα χέρια... Έτσι λοιπόν αλλάξανε γρήγορα ξανά το χρώμα.

Ναι, μικρές δόσεις είναι το μυστικό!
Φιλιά!

Rosa Canina είπε...

Zesto k melagxoliko tautoxrona xrwma...

evi είπε...

και γω το αγαπώ αυτό το χρώμα, αλλά σε μικρές δόσεις , θα συμφωνήσω γιατί το πολύ είναι νομίζω too much.
Να δώσω και μια άλλη διάσταση. Να πω ως εκπαιδευτικός , ότι οι μαθητές το μισούν γιατί όπως ξέρετε με αυτό ο δάσκαλος υπογραμμίζει και διορθώνει τα λάθη. Οπότε συνειρμικά το έχουν συνδέσει με λάθος και χαμένους βαθμούς στο διαγώνισμα. Η εικόνα ενός κοκκινισμένου γραπτού είναι η χειρότερη.
Κατα τα άλλα να θυμίσω επίσης και τη 'γυναικάρα με τα κόκκινα' τη γνωστή τανία και το αγαπημένο παραδοσιακό τραγούδι που έχει πει ο Αλκίνοος 'κόκκινα χείλη"
κόκκινα φιλιά σε όλους. - Καλά ντε μην κοκκινίζετε...

venceremos είπε...

Καλησπέρα σε όλες σας. καλη εβδομάδα
ωστε αυτο ειναι το μυστικό κορίτσια εεε?
οι μικρές δόσεις.
θα το έχω υπ όψιν.
φιλιά καρυστινά

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου