Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΝΑΙ Η ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ? ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑΙ!!!

Από τις 8 Ιανουαρίου, προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία "Yes man" με πρωταγωνιστή τον Jim Carrey και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Danny Wallace, δημοσιογράφου και κωμικού. Η ταινία βασίζεται σε μια εμπειρία (πείραμα) του συγγραφέα που είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Ο κύριος Danny πέρασε μια πολύ δύσκολη φάση στη ζωή του: έχοντας εγκαταληφθεί από το κορίτσι του, πέρασε μια φάση που δεν έβγαινε από το σπίτι και απέφευγε όλους τους ανθρώπους, λέγοντας όχι σε όλα. Ώσπου μια μέρα συνάντησε έναν άγνωστο στο λεωφορείο που του πρότεινε να λέει περισσότερα ναι!! Αποφάσισε λοιπόν να κάνει το εξής πείραμα: να λέει για έξι μήνες ναι σε όλα. Ο όρκος που πήρε ήταν: "I, Danny Wallace, being of sound mind and body, do hereby write this manifesto for my life. I swear I will be more open to opportunity. I swear I will live my life taking every available chance. I will say Yes to every favour, request, suggestion and invitation. I will swear to say yes where once i would say no"(http://www.waterstones.com/waterstonesweb/displayProductDetails.do?sku=5354337). (Για όσους/ες δεν ξέρουν αγγλικά, ορκίστηκε να είναι ανοιχτός στις ευκαιρίες, να αρπάζει κάθε ευκαιρία στη ζωή και να λέει ναι σε κάθε χάρη, απαίτηση, πρόταση και πρόσκληση. Γενικότερα να λέει ναι σε κάθε περίπτωση που θα προτιμούσε να πει όχι).
Το βιβλίο Υes man μπορεί να χαρακτηρισθεί αστείο, αλλά και χρήσιμο βιβλίο αυτοβοήθειας (http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Danny-Wallace-(writer)#Yes_Man). Ο κύριος Wallace έχει κι άλλες πρωτότυπες ιδέες, όπως το κίνημα Join me http://www.join-me.co.uk/. Αναλυτικότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του http://www.dannywallace.com/ .
Την ταινία δεν την έχω δει ακόμη, περιμένω με αγωνία να τη δω και να ακούσω απο την Ανθούλα, που την έχει δει, τη γνώμη της.
Η όλη ιδέα με έχει βάλει σε σκέψεις σχετικά με τα "ναι" και τα "όχι" και γενικότερα με τα όρια ανάμεσα στα δύο. Η θετική επίδραση που μπορεί να έχει το "ναι" στους ανθρώπους μου είναι απόλυτα κατανοητή. Αυτό που με προβληματίζει είναι οι αντοχές του ανθρώπου που αποφασίζει να λέει "ναι" σε όλους/ες και όλα. Αναρωτιέμαι κατά πόσο είναι εφικτό να αντέξει κανείς, μέσα σε ένα πλέγμα σχέσεων που βασίζονται στα διπλωματικά "ίσως" και στα κρυμμένα "όχι".
Από την άλλη μεριά όμως, στο "ναι" βασίζονται οι πραγματικές σχέσεις και φιλίες. Στο "ναι" βλέπει κανείς πόσο τον/τη σέβονται οι γύρω του, στο "ναι" αναγνωρίζει τα όρια του και των άλλων και στο "ναι" χτίζεται η σημασία της φιλίας και της αγάπης.
Ας χαιρόμαστε και σεβόμαστε λοιπόν τα "ναι" που μας δίνονται και ας τα ανταποδώσουμε με περισσότερα "ναι" προς τον/την άλλο/η. Κάποιοι/ες που έχουν πει πολλά "ναι" και κάποια στιγμή "αδειάσανε", κλείστηκαν σε ένα μεγάλο "Όχι" από φόβο και πίκρα. Είναι κι αυτό μια αναπόφευκτη φάση, αλλά σας έχω καλά νέα: ακόμη κι όταν αδειάσουμε από τα "ναι" που δώσαμε, είναι εμπειρικά αποδεδειγμένο ότι θα βρεθούν οι άνθρωποι που θα μας πουν "ναι" και θα γεμίσουν τις μπαταρίες μας. Αυτό αποτελεί βασικό νόμο της φύσης!!
Ας λέμε λοιπόν άφοβα "ναι" κι ας προχωράμε στις φάσεις της ζωής μας με θετική διάθεση.
Το "ναι", άλλωστε, είναι μεταδοτικό : σαν το χαμόγελο!

9 σχόλια:

ELENI είπε...

αγνουλα πολυ μου αρεσε το αρθρο....συμφωνω ειναι πολυ ωραιο να μπορεις να λες ναι.....σε ολα ναι σ ολους οσους σου ζητουν τη βοηθεια σου στις προκλησεις που εχουμε καθημερινα ......πανοαπολα ναι στην ιδια τη ζωη η οποια δε σταματα να μας εκπλησει ......ζηστε οσο καλυτερα μπορειτε καθε μερα που περνα δεν ξαναρχεται......trust me

evi είπε...

ενδιαφέρουσα φαίνεται η ταινία. παμε να τη δουμε αγνη. Αλλά ναι σε όλα; δε γινεται αυτο Lena . Πως μπορεις να το κανει κανεις αυτό; εγω δε θα μπορούσα σιγουρα. Δεν ειναι εξισου σημαντικο να μπορεις να λες και οχι;

ELENI είπε...

evi μου δεν ξερω αν πρατω σωστα αλλα ειναι ξερεις λιγο δυσκολο στα 36 σου να αλλαξεις ....μου αρεσει να δινω χαρα στους αλλους ..........ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΧΝΑΩ ΟΤΙ .......LIFE IS TO SHORT....ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ.....ΚΑΠΟΙΟΙ .....ΑΠΛΑ ΤΗ ΠΕΤΑΩ

Rosa Canina είπε...

Ta nai k ta oxi iparxoun gia na legontai...ara k ta 2 einai eksisou simantika na mporeis na ta les.
Oson afora tn tainia,piga kai tn eida k opws panta protimiste na diavasete to vivlio....iperexei.

e-ioannis είπε...

ΕΙΣΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΑΡΑ !
ΠΑΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ !

Αγνή είπε...

Διάβασες ΚΑΙ το βιβλίο?? Εγώ ούτε τον ήξερα τον Κύριο Wallace!!!E ioanni σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!

Ράνια είπε...

Ναι σε όλα;μα σε όλα; μπα δεν νομίζω πως γίνεται!!!το μόνο σίγουρο είναι ότι μου κέντρισε το ενδιαφέρον και θα πάω να την δώ λιαν συντόμος!!!κορίτσια εσείς τι λέτε;λέtε ναι σε όλα;

Αγνή είπε...

Δεν ξέρω Ράνια αν λέω ναι σε όλα, ένα ξέρω.. δε λέω και όχι σε τίποτα!!!Μέχρι να σκάσω βεβαίως..και να αποσυρθώ στη σπηλιά μου, μέχρι να γεμίσουν οι μπαταρίες!!

evi είπε...

ρανια συμφωνω μαζι σου. μαλλον του οχι ειμαι παρα του ναι. παντως σιγουρα δε λεω ναι σε ολα και κυριως σε ολους .

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου