Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

για μια θέση στον ήλιο;

Σήμερα και αύριο διεξάγεται για άλλη μια φορά ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς. Όπως διάβασα, πάνω από 70000 είναι οι υποψήφιοι για λιγότερες από 5000 θέσεις .
Αυτή η άκρως ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων είναι μια ακόμα κατάντια του εκπαιδευτικού μας συστήματος που πραγματικά έχει οδηγήσει σε απόγνωση πολλούς πτυχιούχους που παλεύουν να μπουν στην πολυπόθητη λίστα διορισμού. Ξοδεύουν περιουσίες σε φροντιστήρια και σεμινάρια, αφήνουν οικογένειες και υποχρεώσεις (γιατί οι περισσότεροι έχουν κάνει οικογένειες , παιδιά) και βάζουν τα δυνατά τους δίνοντας εξετάσεις ξανά και ξανά μήπως και τα καταφέρουν. Άνθρωποι με μεταπτυχιακά, που έχουν σκορπίσει χρόνια για σπουδές και δουλεύουν κάνοντας μεροκάματα από δω κι από κει, άνθρωποι που ήδη εργάζονται σε σχολεία, να δώσουν εξετάσεις που θα αποδεικνύουν τι ; ποιος απο όλους είναι ο καλύτερος; ο πιο διαβασμένος ανάμεσα στους διαβασμένους ; ο λιγότερο αγχωμένος;
Για κάποιες ειδικότητες η αναλογία επιτυχίας είναι πραγματικά απογοητευτική και είναι άξιο απορίας που βρίσκουν το κουράγιο και τη δύναμη αυτοί οι άνθρωποι, οι συνάδερφοι, να διαβούν το κατώφλι των εξεταστικών κέντρων. Οι γυμναστές έχουν τη χειρότερη αναλογία : 1/ 151 !!! και οι οικονομολόγοι 1/ 95 !!! Οι 'τυχεροί' είναι οι δάσκαλοι που έχουν ποσοστό απορόφησης 70%, δηλαδή οι 3 στους 4 θα διοριστούν.
Και βέβαια ίσως να μιλώ εκ του ασφαλούς, όντας διορισμένη (τυχερή ε ; ) , και καλά που πρόλαβα την επετηρίδα , (γιατί μέσω Ασεπ είμαι βέβαιη πως δε θα άντεχα τη δοκιμασία), αλλά σε τί σχολεία ονειρεύονται όλοι αυτοί να διοριστούν; Χωρίς υποδομές, χωρίς καν αίθουσες , εποπτικά μέσα (τι είναι αυτό; ), βαρετά βιβλία, κουρασμένους μαθητές.... μπορώ να λέω και να γράφω ώρες πολλές. Θα επανέρθω στο θέμα "ελληνικό σχολείο".
Για την ώρα να ευχηθώ καλή επιτυχία και κουράγιο στους συμμετέχοντες και να αφιερώσω το παρακάτω βιντεο - ποιημα " My first day at school" του Roger McGough .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου