Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Όνειρα γλυκά ή εφιάλτες ;

Τι όνειρα βλέπετε συνήθως;

Βλέπετε όνειρα γλυκά,που σας μεταφέρουν εκεί που θα θέλατε να βρεθείτε, που πραγματοποιούν τις επιθυμίες σας -έστω και ενώ κοιμάστε- ή μήπως βλέπετε εφιάλτες που στοιχειώνουν τις νύχτες σας, και ξυπνάτε με αγωνία και μετά ανακούφιση - ουφ ευτυχώς ήταν όνειρο, πάει τελείωσε!

Ακούστε λοιπόν κι αυτό : Οι γυναίκες υποφέρουν από περισσότερους εφιάλτες στον ύπνο τους σε σχέση με τους άνδρες, επειδή τούς είναι πιο δύσκολο να "σβήσουν" τα συναισθήματά τους στο τέλος της μέρας, πριν πάνε να κοιμηθούν. Αυτό έδειξαν τα ευρήματα έρευνας πανεπιστημίου στην Αγγλία όπου από την καταγραφή των πιο πρόσφατων ονείρων των εθελοντών που συμμετείχαν, προέκυψε ότι το 19% των ανδρών είχαν δει εφιάλτες έναντι 34% των γυναικών, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο ποσοστό.

Οι γυναίκες βλέπουν συχνότερους εφιάλτες, αλλά επιπλέον οι εφιάλτες τους είναι πιο έντονοι συναισθηματικά σε σχέση με των ανδρών.

Οι κυριότεροι γυναικείοι εφιάλτες είναι τριών ειδών:

το αίσθημα ότι κάποιος τις κυνηγά και η ζωή τους απειλείται,

η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και

τα συγκεχυμένα όνειρα που φέρνουν δυσφορία.

Οι άνδρες χονδρικά βλέπουν τους ίδιους εφιάλτες, αλλά τους βιώνουν συνήθως λιγότερο έντονα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες βλέπουν πιο δυσάρεστα όνειρα που περιέχουν περισσότερες ατυχίες, δυστυχίες, αποτυχίες και αρνητικά αισθήματα για τον εαυτό τους.

Άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν ανακαλύψει ότι τα γυναικεία όνειρα περιέχουν περισσότερα μέλη της οικογένειας, πιο αρνητικά συναισθήματα, περισσότερη δράση σε εσωτερικούς παρά εξωτερικούς χώρους και λιγότερη επιθετικότητα σε σχέση με τα ανδρικά όνειρα.

Επιπλέον τα όνειρα των ανδρών περιέχουν περισσότερες αναφορές στη σεξουαλική επαφή καθεαυτή, ενώ τα όνειρα των γυναικών περιέχουν περισσότερα φιλιά, καθώς και σεξουαλικές φαντασιώσεις με ονειρικούς χαρακτήρες ανδρών.

από το

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&tag=8574&pubid=2242867

Εσείς τι όνειρα βλέπετε;

4 σχόλια:

e-ioannis είπε...

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ,
ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΟΥΩ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ !
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΙΝΑΙ,
ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ.
ΜΕ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ,ΤΙ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ?

evi είπε...

@e-ioanni - διασκεδαστικο ακουγεται.

ELENI είπε...

ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ....ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ......

evi είπε...

Λένα έτσι πιστευω και γω. Παντως εχω κανει απιοστευτα ταξιδια στα ονειρα μου- ολο τον κοσμο εχω γυρισει. Γνησια τοξοτινα με μια βαλιτσα στο χερι ακομα και οταν κοιμαμαι.

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου