Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

ΓΙΟΡΤΗ ΟΡΓΗΣ!!

Πριν λίγες μέρες περπατούσα στην Τσιμισκή και αναρωτιόμουνα για ποιο λόγο φέτος η πόλη δεν στολίστηκε όπως άλλες φορές, γιατί οι βιτρίνες των καταστημάτων δεν φόρεσαν τα χριστουγεννιάτικα καλά τους για να προσελκύσουν πελάτες. «Δεν υπάρχει διάθεση», μου απάντησε μια φίλη. Σήμερα περπατούσα πάλι στο κέντρο της πόλης μας. Η πόλη άλλαξε!! Στολίστηκε με διαφορετικό άπό το συνηθισμένο χριστουγεννιάτικο τρόπο. Στολίστηκε με μαυρισμένες και κατεστραμμένες βιτρίνες καταστημάτων. Με τις φλόγες μολότωφ, στη θέση των χριστουγεννιάτικων λαμπιόνιων. Με τους καμμένους κάδους απορριμμάτων και τα σπασμένα τζάμια λεηλατημένων αυτοκινήτων, στη θέση των ελάτων και των άγιων-Βασίληδων. Αντί της χαράς, η πόλη κατακλύστηκε από την οργή και τη βία. «Ποιος φταίει»; Η αστυνομία, οι κουκουλοφόροι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Όλοι ψάχνουν τους υπεύθυνους.. Άραγε είναι τόσο σημαντικό να αποδώσουμε ευθύνες; Ή μήπως είναι σημαντικό να σκεφτούμε την οργή των νέων ανθρώπων και τι θέλει να μας πει.. Ότι οι νέοι/ες δεν αντέχουν άλλο να ζούνε έτσι, μέσα στο απόλυτο μπέρδεμα αξιών, στην αβεβαιότητα, στην οργή που πνίγεται γιατί απλά δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για διάλογο και σε μια επίφαση κοινωνικής τάξης που οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές τους υπεύθυνους για τη διατήρησή της. Ο θάνατος ενός εφήβου, η βία που εκφράζει την καταπιεσμένη οργή, οι συγκρούσεις και οι καταστροφές μας πληγώνουν.. αλλά ήταν θέμα χρόνου οι νέοι να μας πουν –ακόμη και με αυτό τον καταστροφικό και λάθος τρόπο-ότι φτάνει ως εδώ!! Δεν είμαι πολύ μεγαλύτερη από αυτά τα παιδιά, θα μπορούσαν να ισχυριστώ ότι δε συμμετείχα στη δημιουργία αυτού του κοινωνικού κομφούζιο στο οποίο ζούμε… Για κάποιο λόγο όμως, καθώς περπατούσα στη Τσιμισκή, ένιωσα ντροπή. Ντροπή για αυτά που έκανα, για αυτά που δεν έκανα και κυρίως για αυτά που σιώπησα.. Θα ήθελα να πω συγγνώμη στους φοιτητές/τριες που φωνάζανε οργισμένα σήμερα για την κατάσταση που κληρονομήσανε. Ένιωσα ντροπή για τους ανθρώπους που θα ξυπνήσουν αύριο για να δούνε το βιος τους κατεστραμμένο, το κατάστημα στο οποίο εργάζονταν κλειστό, το πανεπιστήμιο λεηλατημένο.. θα ήθελα να πω συγγνώμη που δεν τόλμησα να εκφράσω την οργή μου για το άδικο, πριν να γίνει καταστροφικό. Αισθάνομαι ότι η ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποιο πολιτικό χρώμα, σε κρατικούς θεσμούς όπως η αστυνομία, ή σε ιδεολογίες όπως η αναρχία. Η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί στη σιωπή όλων μας, στην κρυφή μας αγανάκτηση και στην ατολμία να μιλήσουμε, να δράσουμε, να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα των τελευταίων τριών δεκαετιών. Η πόλη στολίστηκε για να γιορτάσει ένα πανηγύρι αδικίας και χαμένης στη σιωπή χαράς….

2 σχόλια:

Παναγιώτης Κ. είπε...

Δεν έχεις άδικο. Ο κόσμος "φούσκωσε", πνίγηκε απο τον οχετό των σκανδάλων (Βατοπαίδι, Siemens, C4Ι, χρηματηστήριο, Κοσκωτάς) και πλείστα όσα μας έχουν πνίξει τα τελευταία 30 χρόνια. Αγανάκτησε απο την οικογενειοκρατεία και τον νεποτισμό, ένθεν κακείθεν, βαρέθηκε να πηγαίνουν τα "δαχτυλίδια" απο θείο σε ανηψιό, απο πατέρα σε γιό σε εγγονό, απο πατέρα σε κόρη και γιο, και όχι μόνο σε επίπεδο "ηγετών" (τρομάρα τους), αλλά και στελεχών.
Βαρέθηκε να φιλάει κατουρημένες ποδιές για μια θέση στον ήλιο (του δημοσίου), βαρέθηκε να βλέπει τους πολιτικάντηδες να ασελγούν πάνω στα όνειρα των νέων, να τυμβωρυχούν μέσα στην αβεβαιότητα των εργαζομένων για το αύριο, να εξανεμίζουν τους κόπους και τις στερήσεις των συνταξιούχων.

Χρόνια τώρα το καζάνι βράζει, και η ερώτηση είναι μία. Απλά ανοιξε το καπάκι και αφού φύγει λίγος ατμός θα επανέλθουν όλα στην προηγούμενη κατάσταση, ή μήπως έσκασε;

Ο χρόνος θα δείξει.......

evi είπε...

ημουν και γω στο κεντρο το πρωι. τους ειδα να σπανε βιτρινες - φοβήθηκα , θυμωσα, γιατι ... τοσα γιατι και τι να πω στο γιο μου που ειναι στην ιδια ηλικια με τον Αλεξανδρο... πως να εξηγησω τα ανεξηγητα..και αυτο το χαος που γινεται ποσο σχεση εχει με το χαμογελαστο παιδι που δεν ηξερε και δε θα μαθει ποτε.. και αυτα τα παιδια γιατι παιδια ειναι τα περισσοτερα πισω απο τις στολες που κρατουν τα ροπαλα και ακουνε αν τους φωναζουν δολοφονους ..αυτοι φταινε ; τοσα γιατι...και το απολυτο χαος και απο την αλλη η απολυτη χαζομαρα και η εκμεταλλευση..ελεος ..
αντιο παλικαρι μου , αντιο αλεξανδρε. κριμα που δεν εισαι πια εδω μαζι μας .δε μπορεσαμε .
................
/παυλος σιδηροπουλος /

Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν, σ’ αγαπούν
και πώς σε θένε

Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε

Κάποτε θα ‘ρθουν γνωστικοί,
λογάδες και γραμματικοί
για να σε πείσουν

Έχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί,
θα σε πουλήσουν

Και όταν θα ‘ρθουν οι καιροί
που θα ‘χει σβήσει το κερί
στην καταιγίδα

Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα…

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου