Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Καληνύχτα Μαργαρίτα...

Ηταν μια εβδομάδα αποχαιρετισμών...
'Εφυγε η Μαργαρίτα Καραπάνου. Μια μελαγχολική και ιδιότυπη συγγραφέας με έντονα ψυχαναλυτικά στοιχεία στο έργο της, έσβησε στα 62 της στο νοσοκομείο .Μία κοσμοπολίτισσα, μία όμορφη γυναίκα, μία φανατική καπνίστρια, με μία σχέση πάθους, ίσως και μίσους, με τη μητέρα της, την επίσης συγγραφέα Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ήταν η Μαργαρίτα Καραπάνου, όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας ''εθνος' http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=12194&subid=2&tag=8483&pubid=1948772# Τελευταίο της βιβλίο «Η ζωή είναι αγρίως απίθανη» που κυκλοφόρησε, πριν μπει στην εντατική, από την «Ωκεανίδα», στο οποίο καταγράφει την εικοσαετία της ζωής της από τα 13 έως τα 33 χρόνια της, καθώς και το βιβλίο «Δεν μ’ αγαπάς, μ’ αγαπάς» από τις εκδόσεις «Kαστανιώτη» το οποίο περιλαμβάνει 117 επιστολές της μητέρας της προς αυτήν.
Στο βιβλίο αυτό απομυθοποιεί τη σχέση με τη μ ητέρα της και αποτυπώνει στιγμές της ζωής της με έναν απολυτα ανατρεπτικό τρόπο.
«Ο Υπνοβάτης» τιμήθηκε το 1988, στο Παρίσι, με το «Βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος», βραβείο που έχει δοθεί σε συγγραφείς όπως ο Λόρενς Ντάρελ, ο Μπόρχες, ο Μάρκες και άλλοι. Η Μαργαρίτα Καραπάνου έγραψε ακόμα τα έργα «Ναι», «Lee και Lou», «Μαμά», «Μήπως;».
Μια ζωή δύσκολη και σκληρή με σημάδια της ψυχικής ασθένειας , τέχνη που κοιτάζει τη ζωή καταματα .
«Aυτή είναι η αιώνια καταδίκη μου; Nα συγκρούομαι με την πραγματικότητα, μια πραγματικότητα πάντα διαφορετική από τα όνειρά μου; Tο όνειρο έχει κι αυτό τις απαιτήσεις του, την ηθική του. Kι αν όλοι οι ποιητές είναι αδύναμοι, τότε ζήτω η Aδυναμία».
καληνύχτα Μαργαρίτα ...
στοιχεία πήρα από άρθρα του : έθνος http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=12194&subid=2&tag=8483&pubid=1948772# και απο την ημερησία http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13774&subid=2&pubid=4219121

1 σχόλιο:

Αγνή είπε...

Ήταν πραγματικά εκπληκτική συγγραφέας. Ειδικά το βιβλίο Ναι ήταν από τα καλύτερα βιβλία Έλληνα/ίδας συγγραφέα..
Πραγματικά μια γυναίκα με πολύ όρεξη για ζωή.. Απροσδόκητο και λυπηρό το νέο..

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου