Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

COUCH POTATO!!

Περπατώντας μια μέρα με μια κολλητή στο βουνό, πάνω στην κλασσική γυναικεία κουβέντα που συνοδεύει τέτοιους περιπάτους, η φίλη μου γελώντας μου είπε: Ευτυχώς!!Θα μπορούσες να είχες γίνει "Couch Potato". Δεν είχα ιδέα τι σήμαινε, αλλά δεν μου ακούστηκε καλό..
Έψαξα λοιπόν να δω τι σημαίνει και ανακάλυψα ότι ο όρος Couch Potato αναφέρεται σε άτομα που ξοδεύουν πολύ ελεύθερο χρόνο στον καναπέ. Το στερεότυπο αφορά σε ένα τεμπέλικο και παχύ άτομο, που βλέπει πολύ τηλεόραση. Γενικότερα, σε παιδιά και ενήλικες που δεν ασκούνται σωματικά συχνά. (http://en.wikipedia.org/wiki/Couch_potato).
Ψάχνοντας σχετικά άρθρα, έπεσα σε μία έρευνα η οποία απέδειξε ότι όσοι/ες βλέπουν πολύ ώρα τηλεόραση εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, "Οσο περισσότερο παρακολουθούν τηλεόραση οι νέοι άνθρωποι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εμφανίσουν κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ κατέγραψαν τον αριθμό των ωρών που παρακολούθησαν τηλεόραση 4.140 άνθρωποι, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα το 1995.Κατέγραψαν επίσης πόση ώρα έπαιξαν παιχνίδια στον υπολογιστή ή πόση ώρα άκουσαν ραδιόφωνο. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετασχόντων ήταν τα 14,8 έτη και δεν υπήρχε ένδειξη για κανέναν τους ότι είχε κατάθλιψη. Επτά χρόνια αργότερα, το 7,8% εξ αυτών διαγνώστηκε με κατάθλιψη. Ο κίνδυνος να εμφανίσουν κατάθλιψη αυξανόταν παράλληλα με την αύξηση των ωρών παρακολούθησης τηλεόρασης"(http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&tag=8334&pubid=2490887).
Κι εγώ τώρα φίλοι/ες, αναρωτιέμαι: η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα? Και για να ξεκαθαρίσω την απορία μου: οι άνθρωποι που εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης παρακολουθούν πολύ ώρα τηλεόραση και δεν έχουν διάθεση για κοινωνικές συναναστροφές και για σωματική άσκηση. Σύμφωνα όμως με την έρευνα, η τηλεόραση αυξάνει τα συμπτώματα κατάθλιψης καθώς " κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση, γιατί τους μένει ελάχιστος χρόνος για αθλητικές ή κοινωνικές δραστηριότητες. Επιπλέον, τα τηλεοπτικά προγράμματα μπορεί επίσης να αυξήσουν τους φόβους και την επιθετικότητα στους ανθρώπους, ενώ όσοι παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση κοιμούνται λίγες ώρες, κάτι που έχει αρνητική επίδραση στο πνευματικό και το συναισθηματικό πεδίο (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&tag=8334&pubid=2490887). Σύμφωνα τέλος, με ιατρικές έρευνες, "Από κατάθλιψη πάσχουν σήμερα 350 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ αυτών και παιδιά άνω των 10 ετών. Είναι η 5η αιτία νόσου στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ αναμένεται να καταλάβει την 1η θέση σε λίγα χρόνια από σήμερα, το 2020"(http://www.madata.gr/index.php?news=10570).
Επομένως, φίλοι/ες, υπάρχουν πολλοί/ες couch potatoes και μπορεί όλοι/ες να λειτουργήσουμε έτσι κάποια στιγμή της ζωής μας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν είναι τόσο τρομακτικό. Η λύση είναι απλή: Σβήστε την τηλεόραση σας ή του/της φίλης, αντέξτε λίγο την αρνητική ενέργεια τη δική σας ή του/της φίλου/ης.. και σηκωθείτε από τον καναπέ. Κι αν θέλετε κάτι σε potato, απλά φάτε τις, τηγανητές με μαγιονέζα!Κι ας παχαίνουν!

7 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Αρα καλά λέει κι ένας τηλεπωλητής..

"σηκωθείτε απο ντιβάνια, καρέκλες, ανάκλιντρα, καναπέδες.."

κάτι ξέρει ο μέγιστος.. χαχα..

αστεία αστεία, μακριά απο την τηλεόραση.. βλάπτει σοβαρά την πνευματική σας υγεία..

ELENI είπε...

ΝΑ ΞΕΡΕΣ ΜΟΝΟ ΠΟΣΟ ΣΥΜΦΩΝΩ.....

venceremos είπε...

kaλημέρα και καλο μηνα.
συμφωνω κι εγω μαζί σου...
η ζωη ειναι έξω και όσοι ειναι αγκαλιά με τον καναπέ τους τα έχουν σκούρα....
φιλιά καρυστινά

Anthoula είπε...

Δηλαδή πρέπει να ξεκολλήσω από τον υπολογιστή μου, εεε; :(

Αγνή είπε...

Ευρύνοε,
εδώ συμπληρώνουμε.. "σηκωθείτε από τα ντιβάνια και ..καταναλώστε"..άμα έχεις αρκετά λεφτά...μπορεί και να λειτουργήσει, τι να πω!!

Λένα, με τρομάζει το πόσο συμφωνείς..

Venceremos, όχι μόνο σκούρα αλλά..μαύρα. Κάθησα στον καναπέ για ορθοπεδικό πρόβλημα και...κόντεψα να πάθω!!Εξ' ου και η αναζήτηση του θέματος.

Ανθούλα, δες το άρθρο του έθνους: δε λέει τίποτα για υπολογιστή, παρόλο που μετρήσανε και τις ώρες που ξοδεύεις και σε αυτό.. Όχι Όχι!!Δε λέει τίποτα για υπολογιστή!!

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

H εξάπλωση της κατάθλιψης είναι γεγονός ,δεν είναι τυχαίο που το υπουργείο υγείας προώθησε καμπάνια με τον Λάκη Λαζόπουλο με τη γνωστή ατάκα : Βγάλτω έξω σου .
Βέβαια αναφαίρετε γενικότερα στην αδυναμία έκφρασης αλλά πραγματικά ισχυροί παράγοντες είναι αυτοί που αναφέρεις .
Τώρα που γράφω και βλέπω την ώρα της αλήθειας με μια ξανθιά που τη ρωτάει η παρουσιάστρια αν έκανε σεξ στις τουαλέτες μαγαζιού τι να κάνω γαμώτο ...?Καλά...θα ακούσω την απάντηση και θα την κλείσω :)

Καλό βράδυ

Υστερόγραφο: Η ξανθιά απάντησε όχι και έχασε !!! :)

Αγνή είπε...

Κωνσταντίνε, το είδα κι εγώ.. τζάμπα ξεφτίλα για τη μανούλα που ξεπατώνεται στη Λαϊκή..

Τώρα στο θέμα μας???Τι???Το ότι είδαμε την ξεφτίλα της ξανθιάς ...είναι κατάθλιπτικό σύμπτωμα??!!!!!!!! Μπα!!!!!!! δεν νομίζω!!!!!!!(?????)

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου