Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Διαδίκτυο και ανωνυμία! Λίγη προσοχή δε βλάπτει...

Με μια μικρή βόλτα στη blogογειτονιά, που έλεγε και ο φίλος μας ο Πάνος, σκέφτηκα ότι καλό είναι να σας μεταφέρω κάποια πράγματα που διάβασα για την ανωνυμία στο διαδίκτυο, γιατί φαίνεται ότι τα έχουμε λίγο μπερδεμένα και μπορεί να εκτεθούμε -ή να εκθέσουμε άλλους/ες- σε κινδύνους.
Όταν το διαδίκτυο άρχισε να εξαπλώνεται, ήταν τελείως ανώνυμο και βασιζόταν αποκλειστικά σε κείμενα. Ο/η καθένας/μια μπορούσε να "παίξει" όποια ταυτότητα ήθελε...
Με την εξέλιξη, όμως, του διαδικτύου και την τεράστια ποικιλία πληροφοριών που εκτίθενται, έχει πάψει, προ πολλού, να είναι ανώνυμο. Ειδικότερα, η ανάρτηση φωτογραφίας έχει αλλάξει το διαδίκτυο, από χώρο ασωμάτων υποκειμένων (κάτι σα φαντάσματα) σε ενσώματα υποκείμενα. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η ιστορία του διαδικτυακού φλερτ και σεξ.
Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, όμως, ότι οι περισσότεροι/ες χρήστες/τριες του διαδικτύου συνεχίζουν να αισθάνονται ανώυνυμοι/ες, ενώ δεν είναι. Έτσι, κάποιοι/ες υπερεκθέτουν τον εαυτό τους, περιγράφοντας πολύ προσωπικά δεδομένα, ανεβάζοντας φωτογραφίες κ.ο.κ. Σε αυτό, δεν υπάρχει κάποιο κακόβουλο κίνητρο γιατί, στο κάτω-κάτω, εκθέτουν και θέτουν σε κίνδυνο μόνο τον εαυτό τους.
Το κακό ξεκινά όταν το προσωπικό υλικό που ανεβάζουν κάποιοι/ες χρήστες/τριες χρησιμοποιείται από άλλους/ες χρήστες/τριες, για οποιοδήποτε κίνητρο: θέλετε για δημιουργία εντύπωσεων (είμαι δημοφιλής και ξέρω κόσμο), θέλετε για έκφραση ερωτικών ή αρνητικών συναισθημάτων, θέλετε για ...απλό γέμισμα του ιστολογίου... Η ανάρτηση τέτοιου υλικού, θέλω να πιστεύω πως, δε γίνεται, βάσει κακόβουλων κινήτρων αλλά, εντέλει, καταφέρνει να προκαλέι κακό. Κάποιοι/ες πληγώνονται, κάποιοι/ες θίγονται, κάποιοι/ες εγκαταλείπουν την blogοσφαιρα. Θα ήταν καλό, επομένως, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, βάσει ερευνών και του κώδικα CFR, που είναι υπεύθυνος για τέτοιου είδους θέματα:
  1. Ό,τι ανεβάζεις στο διαδίκτυο, εφόσον αποφασίζεις να το ανεβάσεις σε ένα τόσο δημόσιο χώρο, είναι διαθέσιμο προς χρήση και δεν προφυλάσσεται από νόμους προσωπικών δεδομένων ( με απλά λόγια, αν ανεβάσεις κάτι και το χρησιμοποιήσει κάποιος/α άλλος/η, είσαι μόνος/η και απροφύλακτος/η).
  2. Ωστόσο, όποιος/α χρησιμοποιεί, ανεβάζει ή επεξεργάζεται υλικό από το διαδίκτυο υποχρεούται να τηρήσει την ανωνυμία του ανθρώπου και των προσωπικών του στοιχείων, ειδικά αν αυτό γίνεται χωρίς την ενήμερη συγκατάβασή του ( με απλά λόγια, δεν παίρνεις τις φωτογραφίες του/της άλλου/ης πχ. και τις ανεβάζεις προς θέαση από όλο τον παγκόσμιο ιστό...).
  3. Δεν είμαστε ανώνυμοι/ες στο διαδίκτυο!!! Επιτέλους, ας το καταλάβουμε όλοι/ες αυτό. Μπορεί να επιθυμούμε να απελευθερωθούμε από κάποια στεγανά της "πραγματικής" ζωής αλλά δεν είμαστε εντελώς ελεύθεροι/ες στο διαδίκτυο από αυτά (κοινώς, όσο και να σου αρέσει ή να σε γοητεύει κάποιος/α.. πάρε και λίγο χρόνο πριν ξανοιχτείς!!).
  4. Οι ίδιοι κανόνες που ορίζουν την κοινωνική -και ερωτική- αλληλεπίδραση στην πραγματική ζωή, ισχύουν-ή θα πρέπει να ισχύουν- και στο διαδίκτυο (απλά γλυτώνεις το κέρασμα... όλα τα άλλα είναι ακριβώς τα ίδια-δυστυχώς ή ευτυχώς...).
  5. Η γρήγορη οικειότητα που αναπτύσσεται, λόγω της φυσικής απόστασης, δε σημαίνει ότι ο/η άλλος/η είναι φίλος/η και τον/την εμπιστεύεσαι, άνευ όρων. (Δες τον/την από κοντά, ξαναδές τον/την και βλέπεις....μπορεί να γίνει ο/η καλύτερος/η σου φίλος/η, μπορεί όμως και να μην...στην καλύτερη των περιπτώσεων...)
  6. Αν αποφασίσεις να συναντήσεις κάποιον/α που συνάντησες στο διαδίκτυο, έξω από αυτό, μη βιαστείς να το κάνεις και όταν το κάνεις, κάποιος/α φίλος να γνωρίζει που θα είσαι. (Κι ένα τηλεφωνηματάκι από τον/την κολλητό/ή δεν βλάπτει. Μην κινείσαι μυστικά, λόγω ντροπής, απιστίας προς το/τη σταθερό/ή σύντροφο, αφέλειας. Στο λέω, την έκατσες!).
θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δε θέλω να δαιμονοποιήσω το διαδίκτυο. Αντίθετα, το θεωρώ ένα συναρπαστικό χώρο αλληλεπίδρασης και μια απεριόριστη ευκαιρία να γνωρίσεις αξιόλογους ανθρώπους. Αλλά, λίγη προσοχή, φίλοι/ες, δε βλάπτει. Όχι τίποτε άλλο... να μη χαλάμε και τις καρδιές μας!!!
Για όσους/ες επιθυμούν να μελετήσουν λίγο το θέμα, προτείνω:
>Kennedy, H. (2006). Beyond Anonymity, or Future Directions for Internet Identity Research και Kaye J. (2005). When Identity Play Became Hooking Up: Cybersex, Online Dating and the Political Logic of Infection.

http://www.inter-disciplinary.net/publishing/id-press/ebooks/interactive-convergence-critical-issues-in-multimedia

Ειδικά, το δεύτερο, το βρήκα, πραγματικά, πολύ ριζοσπαστικό!!

16 σχόλια:

apinkdreamer είπε...

καλημερα! πολυ χρησιμες οι πληροφοριες σου!!!

Un par de neuronas... είπε...

Έτσι, έχεις δίκιο. Ακόμη και σήμερα, γνωρίζουν από πιό υπολογιστή έρχονται τις απόψιες κατά την εκκλησία, ή την ΕΤΑ, ή κατά τηω μοναρχίας ... Στν Ισπανία, τουλάχιστον, τα πάντα είναι ελεγχόμενη και δεν είμαι Conspiranoids!!!

Φιλάκια πολλά.

Savvina είπε...

Καλημέρα Αγνή.
Πολύ σωστά τα λές.
Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο ενημέρωσης για κάποιους και ψυχαγωγίας για μερικούς.
Στο χώρο της ψυχαγωγίας όμως χρειάζεται να έχεις μεγάλη προσοχή για να μην εκτεθείς και πλέον κανένας δεν είναι ανώνυμος.
Όσα διαβάζουμε και όσα λέμε, όλα παρακολουθούνται...
Ας είμαστε πιο προσεκτικοί για το δικό μας καλό.
Καλή Κυριακή να έχεις.
Φιλιά.

Ντρουσίλα είπε...

Ακριβώς έτσι είναι!

Για θέματα πνευματικών δικαιωμάτων, θεωρητικά, είναι κανείς καλυμμένος (στην πράξη;! Να το πω λαϊκιστί... πάρ' τ'αυγό και κούρευ'το!)

Όσον αφορά τις γνωριμίες μέσω διαδικτύου, περισσότερο "απροστάτευτους" θεωρώ κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που το μέσο είναι κάτι καινούριο γι' αυτούς -αλλά και τα παιδιά και τους εφήβους.

Γενικότερα... Είναι γνωστό ότι, οποτεδήποτε μπορούν να γνωρίζουν (όπως λέει και η αγαπητή Verónica) από πού αναρτάται η κάθε δημοσίευση.
Κάτι τέτοιο δεν είναι (ακόμη) εφικτό για τον απλό χρήστη... αλλά όποια αρχή θέλει να βρει πληροφορίες, τις βρίσκει -κακά τα ψέματα.
Άρα, όλος αυτός ο ντόρος περί "προσωπικών δεδομένων", φανερώνει και κάποια αφέλεια...

Πολύ χρήσιμη δημοσίευση!
Καλό -υπόλοιπο- Σ/Κ!

Ευρύνοος είπε...

Μα είναι αφελές και μόνο οτι σκέφτονται κάποιοι πως υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο..

ανωνυμία μπορεί να υπάρχει για κάποιον που δέν γνωρίζει να ψάξει..
αν κάποιος θέλει, βρίσκει τα πάντα..

όσον αφορά υπηρεσίες, εκείνες γνωρίζουν όντως μέσω της ip απο πού ξεκινάει μιά δημοσίευση..

τώρα, όταν όμως κάποιος βγάζει στον αέρα φάτσες δίχως την συγκατάθεση του άλλου, το θεωρώ βλακώδες 100%

καλημέρα σας κυρίες μου..

Αγνή είπε...

apinkdreamer
Γεια σου!!! Χαίρομαι που τα βρήκες ενδιαφέροντα!

Αγνή είπε...

Βερονικάκι,

τα πάντα είναι στη θέα όλων και τα πάντα μπορούν να γίνουν αφορμή κινδύνων...

Και σαφώς δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας!Ακόμη και τα spam με διαφημίσεις που λαμβάνουμε δείχνουν τον έλεγχο και την έκθεση που υπάρχει..

Φιλάκια Ισπανιδούλα φίλη μας!

Αγνή είπε...

Σαββινάκι,

θέλει πολύ προσοχή. Μερικές φορές, η αφέλεια και η καλή πρόθεση μπορούν να εκθέσουν ανθρώπους!!

Άσε που μπορεί να λογοκριθείς από.. άτομα που ούτε καν γνωρίζεις! Θέλει πραγματικά προσοχή.

Δεν είναι, άλλωστε, πουθενά κοινωνία αγγέλων.

Αγνή είπε...

Ντρουσίλα,

καλώς ήρθες. Θεωρητικά, όπως λες, υποτίθεται ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο. Αλλά, όπως επίσης λες, παρ' το αυγό και κούρευ' το..

Πέραν του ποιος μπορεί να βρει τα στοιχεία σου, είναι δύσκολη και η διαχείριση των διαδικτυακών σχέσεων. Αναπτύσσεται μια οικειότητα, ουσιαστικά, με αγνώστους που δύσκολα διαχειρίζεσαι. Θέλει προσοχή η έκθεση και η διαχείριση προσωπικών στοιχείων.

Αγνή είπε...

Ευρύνοε,

όπως τα λες!!! εδώ, το έχω ξαναπεί, από το Sitemeter, λίγο-πολύ ξέρω τα ip των διαδικτυακών φίλων μου. Η διαφορά είναι ότι χαίρομαι να βλέπω πότε μπήκανε και αν είναι καλά (βέβαια, όσο λιγότερο τους βλέπω, θεωρώ ότι περνάνε καλύτερα!!!Ειδικά, αν δε δω εσένα και τη Σαββίνα μέσα, χαίρομαι γιατί θα δω και ωραίες φώτος από ταξίδια σας!!ΧΕΧΕ!!)

Αλλά, σαφώς, η ανάρτηση πχ. φωτογραφιών άλλου/ης, χωρίς προηγούμενη συγκατάβαση, είναι διαδικτυακό δεοντολογικό φάουλ..όπως και προσωπικών αφηγήσεων, περιστατικών ζωής και ηλετρονικής διεύθυνσης. Φάουλ. Φάουλ!!

apinkdreamer είπε...

αγνη μου καλημερα! αν θες παιξε κι εσυ μαζι μας το παιχνιδι της αγαπης! σε προσκαλω επισημα!!!

apinkdreamer είπε...

καλησπερα! στην σχετικη αναρτηση μου υπαρχουν οι οδηγιες δηλ. οι 3 οροι για να μπεις στο παιχνιδι!
διαβασε την!!!

Rosa Canina είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο.Νομίζω ότι το κακό παραέγινε με το φβ...εκεί γίνεται πραγματικά πανικός.Προσωπικά έχω ζητήσει από γνωστούς να μην ανεβάζουν δικές μου φωτογραφίες και μέχρι τώρα έχει γίνει δεκτό,εκτός από 1-2 περιπτώσεις που με χαρακτήρισαν κομπλεξική.
Επίσης εχώ πρόβλημα με τη δημοσίευση του μειλ μου-μειλ αλυσίδες,φοβερά ανώριμο.
Τώρα σχετικά με τις σχέσεις κ εκεί είναι θέμα ωριμότητας κ εμπειρίας,έστω και μέσα από τις συνομίλιες με κάποιον μπορείς να "πιάσεις" κάποια πράγματα.
Σχετικά με μπλογκς κ απόψεις γνώριζω άτομα που εν γνώση τους κάνουν αναρτήσεις με στόχο να τις δουν 'άτομα' που θέλουν.
Έρωτηση:λες να κόψω τα pm στο msn;

Αγνή είπε...

Rosa Canina,

ναι και το φβ είναι επίφοβο: γιατί, ενώ λες εντάξει!! Είναι μόνο φίλοι/ες και το ελέγχω, οι φίλοι φίλων και οι "φίλοι" που έχει κανείς μπορούν να σε βάλουν σε μπελάδες.

Στο φβ εγώ, έχω μόνο πραγματικούς φίλους. Έχω, βέβαια, κάποιους φίλους που δεν έχω γνωρίσει από κοντά, αλλά έχω γνωρίσει καλά εδώ στα μπλογκς! Οπότε, είμαι ασφαλής ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουμε αποδείξει όλοι τη διακριτικότητά μας.

ΥΣ Να μη σβήσεις τπτ από μσν!Δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι κακό. Άλλωστε, σε ξέρω πολλά χρόνια. Ξέρω πως αν προκύψει κάτι, δεν έχεις δυσκολία να βάλεις όρια!!Και να με κάνεις φίλη στο φβ!!

ღ oneiremataღ είπε...

πολύ καλό, μ' έβαλε σε σκέψεις πρωινιάτικα όταν μου το ανάρτησε στο προφίλ μου η Ελένη...λέει πολλές αλήθειες, έτσι είναι. Ευχαριστώ την Ελένη,που μου σύστησε εσένα και το πολύ όμορφο μπλογκ σου,θα 'ρχομαι συχνά, έχεις πολύ-πολύ ενδιαφέροντα θέματα, καλησπέρα σου!!!!

Αγνή είπε...

Καλώς την Ονειρέματα!!!

Ελπίζω μη σε έβαλα σε δυσάρεστες σκέψεις, πρώτη φορά στο διαδικτυακό σπίτι μας. Να! Ακόμη ένα κακό με το διαδίκτυο: Χάθηκε ένας καφές, βρε αδερφέ, πριν πυροβολήσεις τον/την άλλο/η με πληροφορίες?
Είναι γεγονός, πάντως, ότι άλλο είναι είμαι ανώνυμος/η στο διαδίκτυο και άλλο αισθάνομαι...Προφανώς, πλέον, ισχύει το δεύτερο!!

Καλώς ήρθες και πάλι!

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου