Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

honour killings

η είδηση αφορά στη γειτονική Τουρκία . είναι όμως δυστυχώς φαινόμενο που ανθεί και είναι σε έξαρση σε πολλά μέρη του κόσμου. Η 16 χρονη ΜΜ βρέθηκε θαμένη , και απ' ότι έδειξαν οι έρευνες , ήταν ζωντανή όταν την κουκούλωναν με χώμα οι δικοί της, στην αυλή του σπιτιού της.
ο λόγος ; έκανε παρέα με αγόρια και αυτό δεν άρεσε καθολου στην οικογένειά της
και ιδιαίτερα στον πατέρα της.
τη θανάτωσαν μετά από ένα οικογενειακό συμβούλιο .
Ο πατέρας και ο παππούς της έχουν συληφθεί αλλά είναι αμφίβολο αν τελικά θα τιμωρηθούν. Η μητέρα αφέθηκε ελεύθερη . Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 200 τέτοιες δολοφονίες γίνοται το χρόνο στην Τουρκία, αριθμός που αντιστοιχεί στις μισές συνολικά δολοφονίες . Βέβαια σε πολλά μέρη του κόσμου συναντάμε honour killings - δολοφονίες γυναικών κυρίως δηλαδή , για ζητήματα τιμής. Πολλές από αυτές δε γίνονται ποτέ γνωστές , ή απλά οι κοπέλες θεωρούνται αγνοούμενες . Η βία κατά των γυναικών μπορεί να έχει διάφορα πρόσωπα . Στην Ινδία για παράδειγμα , 5000 νύφες πεθαίνουν το χρόνο γιατί οι προίκες τους θεωρούνται ανεπαρκείς. Σε κοινωνίες κλειστές και πατριαρχικές όπως αυτές του Ισλάμ, το ξέπλυμα της τιμής με αίμα θεωρείται φυσιολογικό και γίνεται αποδεκτό από τους άλλους χωρίς να φτάνει ποτέ στα διακστήρια.
Αιτίες που οδηγούν σε αυτές τις δολοφονίες ; ένας κανονισμένος από την οικογένεια γάμος που οι κοπέλες αρνούνται , ένα διαζύγιο που επιχειρούν να πάρουν και θα είναι ντροπή για την οικογένεια, παρέα με αγόρια, απιστία, ομοφυλοφυλία, τρόπος συμπεριφοράς και ντύσιμο. Το πιο λυπηρό απ' όλα είναι ότι οι γυναίκες της οικογένειας , αδερφές, μητέρες , θείες, αποδέχονται την κατάσταση, την επιδοκιμάζουν ή στην καλύτερη περίπτωση απλά την ξεχνούν. Πολλές έρευνες και καμπάνιες σχετικά με το θέμα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις Σκανδιναβικές χώρες και ιδιαίτερα στη Σουηδία και Φινλανδία όπου υπήρχαν πολλά κρούσματα σε μετανάστες που ζουν εκεί.
Θα επανέρθω στο θέμα σύντομα .
Η βία κατά των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία, σίγουρα είναι θέματα που αφορούν όλους και όλες .
Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε : http://www.stophonourkillings.com/?q=node http://www.minheder.nu/ Amnesty International 1999, Pakistan honour killings of girls and women, http://web.amnesty.org/library/Index/engASA330181999
Kurdish Women Action Against Honour Killing, http://www.kwahk.org Mayell, H 2002, 'Thousands of women killed for family 'honor'', National Geographic, 12 February, http://news.nationalgeographic.com/news/2002/02/02...

8 σχόλια:

Dreameraki είπε...

Δυστυχώς αυτά τα φαινόμενα υποκινούνται από νοοτροπίες θρησκευτικού περιεχομένου.Δυστυχώς επίσης όσοι θέλουν να κάνουν το ένα βήμα και να ακολουθήσουν πορείες που δεν επιτρέπονται από τη θρησκεία τους,καταλήγουν να έχουν τη τύχη της κοπέλας.Στα δικό μας μυαλό τέτοιες αντιδράσεις φαίνονται ακραίες και σοκαριστικές,στο δικό τους μυαλό,όμως,φαίνεται ως αναμενόμενο τίμημα των πράξεων όσων δεν ακολουθούν τους κανόνες της κοινωνίας τους.Δυστυχώς οι νοοτροπίες δύσκολα αλλάζουν.

Ευρύνοος είπε...

Ακριβώς αυτό..
όπως είναι αδιανόητο για τον Δυτικό πολιτισμό κάτι τέτοιο, έτσι είναι αδιανόητο για ορισμένες κοινωνίες το να παρεκκλίνεις απο τα δεδομένα τους..

πέρα απο όλα αυτά, εκείνο που δέν καταλαβαίνω με τίποτα όμως, είναι πώς γίνεται ένας γονιός να στερεί την ζωή του παιδιού του..

αυτό δέν το εννοώ με τίποτα..!

καλησπέρα σας :)

Λάμπρος Κερεντζής είπε...

Όλη η προιστορία, η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες περιπτώσεις. Το δίκιο του άνδρα συντρίβει ιστορικά την γυναίκα, την κάνει κτήμα του, περιουσία του και μπορεί να την κάνει ότι θέλει και σε αυτό δεν έχει μόνο σχέση η κοινωνία αλλά και η εκάστοτε θρησκεία

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Ο χριστος κι η μανα του...........
Καλα ειμαστε εδωωωωωωωωωωωωωω

Un par de neuronas... είπε...

Και εμείς έχουμε τέτοια βία στην Ισπανία, πέρσι σκοτοθήκανε 55 και φέτος πάνε 14 τις γυναικες που σκοτόθηκαν τα χέρια των άνδρων τους, η περισσότερες στην Καταλούνια και Βαλένθια. Και εσείς στην Ελλάδα έχετε... Αλλά το νούμερο αυτό, η ποσότητα, είναι τρομερή.
Κατά την άλλη, εγώ μπορώ να καταλαβαίνω (όχι να δυκαιολογώ, καθόλου) τις γυναικες της οικογένειας, αδερφές, μητέρες ή θείες που αποδέχονται την κατάσταση ή απλά θέλουν να την ξεχνούν. Ξέρεις πόσο πρέπει να φοβηθούν το πριβάλον τους; τέτοιο φόβο μπορώ να το νιόθω...
Νομίζω ότι συμφονούν γιατι φοβούνται. Ελπίζω, γιατί αν αληθηνά συμφονουν...

Φιλάκια, φίλη μου.

Savvina είπε...

Δεν θυμάμαι ποιός μου το είπε, αλλά όταν το άκουγα πάγωσε το αίμα μου.
Δεν μπορούσα να καταλάβω τον τρόπο σκέψης του πατέρα, την οργή που ένοιωσε όταν η κόρη του έκανε το πιο φυσιολογικό πράγμα, να μιλάει με αγόρια.
Αλλά μετά κατάλαβα ότι αυτή η χώρα έχει αυτή την νοοτροπία.
Ευτυχώς που ζώ στην Ελλάδα, γιατί αλλιώς από μικρή θα έπρεπε να ήμουν θαμμένη.
Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα να έχεις evi.

e-ioannis είπε...

ΦΡΙΚΗ :)))

evi είπε...

συμφωνώ με τις απόψεις σας φίλοι μου. όπως λες @you may say..., είναι οι νοοτροπίες που έχουν ποτίσει και δεν αλλάζουν .
βέβαια ας μην έχουμε αυταπάτες ότι εμεις οι πολιτισμένοι του δυτικού κόσμου είμαστε καλά καιέχουμε ξεπεράσει ζητήματα βίας και κακοποίησης. Αντίθετα η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα αγγίζει το 14% !!!!

θα επανέλθουμε στο θέμα - ευχαριστώ όλους κ όλες για τις απόψεις κ τα σχόλια.

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου