Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ας μιλήσουμε για τρίχες!

Φίλοι/ες,
Σας έχει τύχει ποτέ να αναρωτηθείτε γιατί ασήμαντα πράγματα είναι δυνατόν να μας χαλάσουν το κέφι? Και για να σας δώσω ένα παράδειγμα: το κούρεμα. Ένα όμορφο κούρεμα μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση. Ένα άσχημο κούρεμα μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε χάλια για μέρες. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η έκφραση των Άγγλων "Bad Hair Day" που σημαίνει τη μέρα που δεν στρώνουν τα μαλλιά μας και γενικότερα τίποτα δεν πάει καλά (http://www.phrases.org.uk/meanings/bad-hair-day.html). Τώρα κάποιοι/ες θα μου πείτε: άσε μας βρε Αγνή, εδώ ο κόσμος καίγεται και η Αγνή χτενίζεται... Δίκιο έχετε απόλυτο και δε θα διαφωνούσα μαζί σας μέχρι προχθές, που είχα την ατυχία να πάω σε μια κομμώτρια και να με βγάλει με κεφάλι κοντοκουρεμένου κατσικιού...πριν τη Λαμπρή.
Ας αναλύσουμε λοιπόν παρέα τι σημαίνει το μαλλί και το κούρεμα (καθώς ως ψυχολόγος, όταν αναλύω συνέρχομαι): Το μαλλί, αγαπημένοι/ες φίλοι/ες, είναι πολύ σημαντικό για την εικόνα του ανθρώπου, καθώς αποτελεί «Σύμβολο ανδρικής δύναμης και νεότητας τα πολλά τα πλούσια μαλλιά.... Η πυκνή τριχοφυΐα είναι δείγμα δύναμης στον άνδρα και γοητείας στη γυναίκα. Τι τραγούδια δεν έχουν γραφεί για τις πλεξούδες και για τα λυτά μαλλιά. Τι σκάλες δε γύρεψαν να τα κάμουν, από τα ψηλά παράθυρα στις ξάγρυπνες κοπελιές, για ν’ ανεβούν οι απελπισμένοι τροβαδούροι από κάτω, να φιλήσουν δυο χείλη, να χαϊδέψουν ένα χέρι» (
http://ereyna-aigio.gr/eparhiaka/333-2009-09-02-07-56-49.html ).
Ως σύμβολο δύναμης, προκάλεσε τη δημιουργία μύθων όπως του μύθου με το Σαμψών και την προδότρια αγαπημένη του, τη Δαλιδά (http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%A3%CE%B1%CE%BC%CF%88%CF%8E%CE%BD ).
Προφανώς, έτσι το είδαν και οι νομοθέτες που επινόησαν τον περιβόητο νόμο 4000, που «ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958 και ήταν ο νόμος που καθόριζε την αντιμετώπιση των νεαρών ταραχοποιών, που ήταν γνωστοί ως τεντιμπόις. Με βάση το νόμο, τιμωρούνταν η εξύβριση. Η αστυνομία συνελάμβανε όσους νεαρούς έριχναν γιαούρτι ή φρούτα σε ηλικιωμένους και γυναίκες και τους οδηγούσε στο κρατητήριο, όπου γινόταν σε αυτούς κούρεμα με την ψιλή και τους έσκιζαν τα ρεβέρ από τα παντελόνια τους. Ο Νόμος ήταν αμφιλεγόμενος και προήγαγε τη διαπόμπευση. Επίσης, όριζε ότι θα ασκούνταν δίωξη και εναντίον των γονέων των ανήλικων ταραξιών. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Νόμος 4000 καταργήθηκε το 1983. Η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε ήταν το 1981» (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%82_4000/1958 ).
Πέραν της δύναμης, το μαλλί και η κόμμωση εκφράζει και τη «σωστή» θέση των δύο φύλων (ναι, ναι καλές μου!), καθώς οι θεολόγοι μας λένε ότι «Ο Παύλος, προκειμένου να ανατρέψει την εσφαλμένη αυτή αντίληψη των εξ εθνικών Χριστιανών (η εσφαλμένη αντίληψη είναι η εξίσωση των δύο φύλων), χρησιμοποιεί το επιχείρημα, ότι κάθε πρόσωπο οφείλει υποταγή σε ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως κεφαλή. Έτσι: ο Θεός (Πατέρας) είναι η κεφαλή του Χριστού (Υιού), ο Χριστός είναι η κεφαλή του άνδρα και ο άνδρας είναι η κεφαλή της γυναίκας. Η σειρά αυτή υποδηλώνει και ένα είδος υποταγής, γιατί ισχύει, ότι το αρχαιότερο υπερέχει σε αξία και σημασία..... Αντίθετα, η διαφορά στην κόμη μεταξύ ανδρών και γυναικών υποδηλώνει τη θέση κάθε ενός έναντι του άλλου και όλων έναντι του Θεού. Ο άνδρας λοιπόν πρέπει να έχει ακάλυπτη την κεφαλή, που σημαίνει να έχει κοντή κόμη και όχι μακριά και τούτο διότι η μακριά κόμη θεωρείται, ότι είναι κάλυμμα της κεφαλής. Αντίθετα, η γυναίκα πρέπει να μην έχει κοντή κόμη ή (όπως συνηθιζόταν) να μην έχει κόμη μαζεμένη και δεμένη ψηλά στο κεφάλι της, αλλά θα πρέπει η κόμη της να είναι μακριά και να πέφτει ελεύθερα προς τα κάτω, οπότε η κόμη αυτή θεωρείται ως κάλυμμα της κεφαλής της» (http://churchsynaxarion.blogspot.com/2009/07/blog-post_4475.html ). Αν το δω έτσι, δεν είναι και τόσο κακό το κοντοκουρεμένο μου κεφάλι....
Η εκκλησία καλά τα λέει, αλλά οι γυναίκες μετέφρασαν αλλιώς την ιδέα του κουρέματος. Πιο συγκεκριμένα, «Οι γυναίκες γνωρίζουν ότι οι άντρες λατρεύουν τα γυναικεία μαλλιά, γι' αυτό όταν αποφασίσουν να κόψουν τα μαλλιά τους, στην πραγματικότητα αποκόπτουν τους άνδρες από την ομορφιά τους, από τα θέλγητρα και την ελκυστικότητά τους, από την αγάπη τους. Είναι μια ξεκάθαρη πράξη που εκφράζει τη δυσαρέσκεια, την απογοήτευση ή την εναντίωσή τους σε κάτι που θεωρείται κατεστημένο... Από τη στιγμή που θα φτάσει στο ψαλίδι, σημαίνει ότι έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο και κάθε άλλο τρόπο, που μπορούσε να σκεφτεί για να λυθούν τα προβλήματά της και να ξαναμπεί ο γάμος της στη σωστή τροχιά". (http://www.noikokyra.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=217 ).
Για θέματα γάμου απευθυνθείτε σε ειδικούς συμβούλους γάμου. Για θέματα όμως μαλλιού προτείνω ένα κλικ στο blog της Σαββίνας,(http://savvinastudio.blogspot.com/).
Αρκετά όμως φίλοι/ες σας κούρασα με την τριχολογία μου: είναι Σαββατοκύριακο και πρέπει να ξεκουραστούμε! Να ξεκουραστούμε είπα? Ξέρατε ότι η λέξη ξεκούραση έχει σχέση με το κούρεμα? Για ακούστε αυτό: «Το Μεσαίωνα, μια δημοφιλής τιμωρία ήταν το υποχρεωτικό κούρεμα. «Κουράζω» σήμαινε «τιμωρώ με κούρεμα». Αυτό το κούρεμα, λοιπόν, απέκτησε πιο ευρεία έννοια και έφτασε να συμβολίζει τη σημερινή κούραση. Ο ξεκούραστος είναι κυριολεκτικά ο ακούρευτος, ενώ η ξεκούραση είναι ο καιρός που περνάμε χωρίς κούρεμα! (http://www.oikade.gr/print.asp?NewID=000000000005881.EL )
Καλή ξεκούραση λοιπόν καλοί/ές διαδικτυακοί/ες φίλοι/ες και μακριά... από ψαλίδια!!

26 σχόλια:

e-ioannis είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ....
ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΑΤΕΙΧΑ.
ΠΟΛΥΜΑΘΕΣΤΑΣΗ ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ
χαχαχαχα
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ
ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ
χαχαχαχα

Coulõs είπε...

Γειά σου, Αγνή!

Σε πέτυχα σε special στιγμή, μιας και τα μαλλιά είναι κάπως φετίχ για μένα!...

Κάτι που έχω παρατηρήσει από την αυτοψυχανάλυση είναι ότι το ενδιαφέρον των μαλλιών έγκειται στο ότι είναι ίσως το πιο ευμετάβλητο κομμάτι του ανθρωπίνου σώματος...

Επειδή τυχαίνει να κουρεύομαι self-service, χρησιμοποιώ το κούρεμα σα διαδικασία ανανέωσης, τύπου "χρυσαλλίδας"!

Σε κούρασα, όμως!...
Τα λέμε!!!

Υ.Γ.
"καθώς οι θεολόγοι μας λένε ότι «Ο Παύλος, προκειμένου να ανατρέψει την εσφαλμένη αυτή αντίληψη των εξ εθνικών Χριστιανών (η εσφαλμένη αντίληψη είναι η εξίσωση των δύο φύλων), χρησιμοποιεί το επιχείρημα, ότι κάθε πρόσωπο οφείλει υποταγή σε ένα άλλο πρόσωπο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως κεφαλή. Έτσι: ο Θεός (Πατέρας) είναι η κεφαλή του Χριστού (Υιού), ο Χριστός είναι η κεφαλή του άνδρα και ο άνδρας είναι η κεφαλή της γυναίκας. Η σειρά αυτή υποδηλώνει και ένα είδος υποταγής, γιατί ισχύει, ότι το αρχαιότερο υπερέχει σε αξία και σημασία....."
Ευκαιρία για "αντιχριστιανικό" "χι,χι,χι!"
Τα φιλιά μου

Ευρύνοος είπε...

Υπάρχουν δύο λύσεις..

λύση νούμερο ένα..

λύση νούμερο δύο..

καλημέρα :)

Savvina είπε...

Αγνή μου
Πολύ καλή η ανάλυσή σου για τις τρίχες και το κούρεμα.
Μπράβο σου...
Φιλενάδα
μην στεναχωριέσαι.
Σε 15 μέρες θα πάρουν την φόρμα τους ή αν θέλεις με πολύ προσοχή να πας σε κάποια που εμπιστεύεσαι να στα διορθώσει ελάχιστα, για να μην πετάνε όπως όπως.
Να σε ευχαριστήσω για την αναφορά σου σε μένα.
Να είσαι καλά.
Σε ευχαριστώ πάρα μα πάρα πολύ.
Καλή σου μέρα.
Πολλά φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

λοιπον μη στεναχωριεσαι γιατι τριχες ειναι και ευτυχως!!!μεγαλωνουν ..εξαλλου δες το ως ανανεωση!!
παντως στο μεσαιωνα δεν ηξερα οτι σημαινει τιμωρω..

οσο για τους άντρες δεν νομιζω να εχουν προβλημα να τα εχουν με μια κοπελα με κοντο μαλλι ισα ισα καποιοι το βρισκουν θηλυκο το κοντο πχ ο δικος μου !!

επισης ενα καλο οτι η τριχα ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ!!!!οποτε μη σκας!!

Ανώνυμος είπε...

και επισης επειδη εκανα μεγεθυνση τη φωτο σου στο αβαταρ για να σε δω καλυτερα εχω να σου πω οτι εισαι και πολυ ωραια κοπελα,αδυνατη και ψιλη και υπεροχο στυλ!!
οποτε οπως και να τα κανεις τα μαλλικα σου πιστευω οτι θα αρεσεις!!!

Ανώνυμος είπε...

μαλλικα

ουπς μαλλακια εννοουσα

Betty's Cuisine είπε...

Σε καταλαβαίνω και συμφωνώ απόλυτα ότι ένα άσχημο κούρεμα μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση για μέρες - προσωπικά (και δεν είμαι καθόλου ματαιόδοξη) θα προτιμούσα να μείνω σπίτι μέχρι να συνέλθει!!!

Rosa Canina είπε...

Ax poso s katalavainw...m exei tixei kati analogo alla oson afora t xrwma...mauro dakri exusa tote....2 mines m skoufaki imoun(eutuxws itan xeimwnas k eixa alo8i).
Arketa endiaferousa i anartisi...arketa den t gnwriza....m arese poli i timwria....mias k exw kollima m t mikos st mallia...
pantws dokimase t skoufaki..exei megali poikilia...k einai k TRENDY..xaxaxa

evi είπε...

πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα θετικά πάντα !!!κοίτα πόσα έμαθες και μαζί σου και μεις εξαιτίας της μ......ς μιας κομμώτριας !!! πρώτο θετικό . δεύτερο ότι μίλησες με φίλες πολλές και πήρες γνώμες και απόψεις. άλλο θετικό : αναδείχθηκε το υπέροχο πρόσωπό σου που ήταν κρυμμένο πίσω από μαλλιά ( το εννοώ αυτό ) - επίσης να σου πω ότι όταν είχαν γίνει τα δικά μου πορτοκαλί αντί για χάλκινα με έιχε σταματησει τροχονόμος στο δρόμο των Σερρών (τότε δούλευα στο Σιδηρόκαστρο) γιατί με είχε περάσει για Βουλγάρα παράνομη (κ ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται - δε θα επεκταθώ ...) είδες πόσα θετικά ;

φιλάκια και don' t worry

Phivos Nicolaides είπε...

Οι εντυπωσιακές πληροφορίες σου, μπορεί να κάνουν κάποιους καραφλούς, χωρίς τρίχες!! Καλή βδομάδα.

Αγνή είπε...

Πολυμαθεστάτη και κοντοκουρεμένη... Αν δεις στη γειτονιά Γιάννη κανένα δίποδο κατσίκι..μην τρομάξεις!

Αγνή είπε...

Εγκλω

καλώς ήρθες. Πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα του ευμετάβλητου σημείου του σώματος! Δεν είχα σκεφτεί το μαλλί ποτέ ως τέτοιο, έχεις απόλυτο δίκιο.

πολύ καλή ιδέα!!

Ο Παύλος δεν μας τα είπε πολύ ωραία....

Αγνή είπε...

Ευρύνοε,


με υποχρέωσες... ;)

Αγνή είπε...

Αχ Σαββίνα,

δεν είναι να τα διορθώσω, θα χάσουν κι άλλο μάκρος. Σήμερα πήγα για πεζοπορία στον Ταξιάρχη και φυσούσε....δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω παραπάνω. Ρώτα την παρέα!

Αγνή είπε...

Καλή μου Ξανθούλα

(επιμένω να αρνούμαι να σε αποκαλέσω ψυχασθενή! ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΑΡΝΟΥΜΑΙ!!)

Να 'σαι καλά για τα καλά σου λόγια και τον κόπο που μπήκες να δεις την αρχοντομουτσουνάρα μου!!

Έχεις ένα χάρισμα: όταν τα γράφεις λάθος, τα λες σωστά!! Τα μαλλικά τα μαλλικά, πιο σωστή έκφραση για αυτό που έχω στο κεφάλι!!

Μωρέ οι άντρες μια χαρά σε όλα είναι! Εμένα που δεν μου αρέσουν τι κάνω? Περνώ απο τζάμια και κοιτώ και μου έρχεται να ....δεν ξέρω τι!!
Θυμάσαι ένα κινούμενο τον Φρου-Φρου?? Ε!! Ίδιο κεφάλι!!(λες να θέλει ο καλός μου να το κάνει με τον Φρου-Φρου?? Κι αν ναι...είναι καλό αυτό??)

Αγνή είπε...

Μπέττυ μου,

με καταλαβαίνεις.Όλοι μου λένε υπερβάλλω και να βγω...αλλά αποφεύγω να βγω, δε νιώθω καθόλου καλά. Θα μου περάσει αλλά στο τώρα...ούτε να το συζητάμε το έξω!! Στο βουνό και πολύ μου είναι!!

Αγνή είπε...

Rosa-Canina,

τι σκούφο και τι καπέλο.. Χάλια! Αν με δεις, θα καταλάβεις. Κατέρρευσε η ψυχολόγα!!

Αγνή είπε...

Εύη,

άσε τις γαλιφιές σε μένα!! Ακόμη λίγο αν τα έπαιρνε, η ανάλυση περί μαλλιού θα γινόταν στα σομαλικά...Θα έρθεις να με δεις και θα καταλάβεις τι λέω. Να περάσεις υπαρξιακή κρίση μέσω ενός κουρέματος!

Αγνή είπε...

Φοίβο,

πειράζει που χαίρομαι όταν ακούω και βλέπω καραφλούς? Είμαι πολύ κακιά??

ELENI είπε...

ΤΟ ΔΙΔΑΓΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΟΛΛΗΤΗ ΜΟΥ .....ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΣΥΧΝΑ ΚΟΜΩΤΗΡΙΑ...ΚΑΘΙΣΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ!!!ΣΟΥ ΜΙΛΑ ΜΙΑ ΤΡΕΛΛΗ ΜΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗΣ......

nikos είπε...

Καλησπέρα........
Και οι "τρίχες" θέλουν τον Γερμανό τους χαχαχαχαχαχα.......
Να΄σαι καλά, καλό μεσημέρι!!!!

Αγνή είπε...

Λενάκι,

όπως τα λες..την επόμενη φορά, δε θα σκεφτώ τίποτα! Κατευθείαν στη Μαρία, 10 χρόνια αυτήν ξέρω αυτήν εμπιστεύομαι!

Αγνή είπε...

Χαχα

όπως τα λες Νίκο!!!!

alterego είπε...

Ολα αυτα που λες Αγνη καλα και αγια αλλα με μια πρυποθεση, να εχει καποιος μαλλια. Αν ειναι σαν εμενα αστα να πανε

Αγνή είπε...

Μην το λες alterego...σύμφωνα με τον Παύλο και την άποψή του για το κάλυμμα της κεφαλής, το ακάλυπτο κεφάλι είναι πολύ ψηλά στην ιεραρχία, όσο πιο ψηλά τόσο πιο ακάλυπτο το κεφάλι! Κοινώς: διώξε πια το μακρυμάλλη, για χατίρι φαλακρού!!

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου