Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

O Τuring και το μήλο....

Φίλοι/ες,
μπήκε η σχολική χρονιά για όλα τα παιδάκια...και ανάμεσα στα παιδάκια ...είμαι κι εγώ!!Που επιτέλους ξεκίνησα το διάβασμα (κουτσά στραβά) για τη διπλωματική μου.
Τελευταία, έχω διαβάσει μερικά άρθρα πολύ -πολύ ενδιαφέροντα με πρωτότυπες πληροφορίες!! Μια από αυτές είναι η εξής:
Ξέρατε από πού έχει πάρει η Apple το σήμα κατατεθέν της (το δαγκωμένο μήλο)??
Ακούστε λοιπόν την ιστορία: Υπήρχε ένας μαθηματικός, ο κύριος Alan Turing ο οποίος ήθελε να δείξει ότι οι μηχανές έχουν διάνοια (εξυπνάδα). Έκανε λοιπόν ένα τεστ: ένας κριτής, ένας άνθρωπος και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο, είχαν μια συνομιλία: ο κριτής έκανε ερωτήσεις κι έπρεπε να ανακαλύψει από τις απαντήσεις ποιος ήταν άνθρωπος και ποιος υπολογιστής. Κάθε λάθος κρίση του κριτή έδινε ...πόντους εξυπνάδας στον υπολογιστή.
Αναμέσα σε άλλες ερωτήσεις, ο Turing έβαζε πολλές για το φύλο, καθώς ήθελε να αποδείξει ότι ακόμη και η πιο σταθερή διάκριση κλονιζόταν από την εξυπνάδα του υπολογιστή!!
Μια απομίμηση αυτού του τεστ, στις μέρες μας ήταν το παιχνίδι Turing game, http://www.cc.gatech.edu/elc/turing/, όπου οι παίκτες έπρεπε να ανακαλύψουν ποιοί/ες από τους/τις συνομιλητές/τριες τους ήταν άνδρες ή γυναίκες πραγματικά και ποιοί/ές παρίσταναν το αντίθετο φύλο..
Ας γυρίσουμε όμως στον κύριο Turing: ιδιοφυία ο κύριος Turing, αλλά είχε και τα ψυχολογικά του : από έφηβος είχε καταλάβει ότι ήταν ομοφυλόφιλος .
Το 1952, συλλήφθηκε για ομοφυλοφιλική σχέση με ένα 19χρονο, κάτι που τότε ήταν παράνομο. Φυλακίστηκε και δέχτηκε να κάνει "Θεραπεία" για την ομοφυλοφιλία του, που τότε γινόταν με... γυναικείες ορμόνες!!!!!
2 χρόνια θεραπείας, κι όμως ο καψερός... δε θεραπεύτηκε, κάτι που τον απογοήτευσε και τον έριχνε σε κατάθλιψη. Τον Ιούνιο του 1954, αφού η φήμη του είχε καταστραφεί ολοσχερώς- ο οικονόμος του τον βρήκε νεκρό, δίπλα σε ένα μήλο που είχε μια δαγκωνιά.. και μπόλικο κυάνιο!!
Εξ ου λοιπόν και το δαγκωμένο μηλαράκι, τιμής ένεκεν σε μια ιδιοφυΐα που χάθηκε.... για τις επιλογές του στην κρεβατοκάμαρά του!!
Από ό,τι μου είπαν φίλοι μαθηματικοί, είχε βρει κι ένα αλγόριθμο που έλυνε όλα τα μαθηματικά προβλήματα...να σας το εξηγήσω παραπάνω αυτό αδυνατώ...οπότε δεν παίρνω και όρκο!!

Αναρωτιέμαι αν ο κύριος Turing θα ήταν ευχαριστημένος σήμερα με την τιμή που του έγινε, μετά από αυτά που πρόσφερε στην επιστήμη και το διασυρμό της θεραπείας που υπέστη...κι όλα αυτά για την υποκρισία και το συντηρητισμό της τότε Αγγλικής κοινωνίας...ουδέν περαιτέρω σχόλιο!

Τα στοιχεία πήρα από το άρθρο: "You said I was not a man": Performing gender and Sexuality on the Internet, της Lotte Nyboe

2 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Τί μαθαίνει κανείς διαβάζοντας ε;

ενδιαφέρον..
απο ένα "λάθος" της κοινωνίας, έγινε "νονός" μιάς εταιρίας..

καλησπέρα σας.. :)

e-ioannis είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ !!!

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου