Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Όσο πωλείται ελπίδα..

Φίλοι/ες,
Τον τελευταίο καιρό, διαβάζω σε διάφορα blogs φίλων γεγονότα που με βάζουν σε σκέψεις. Μετά τη χθεσινή ανάρτηση της Σαββίνας (http://savvinastudio.blogspot.com/) και του Ευρύνοου(http://otrelostouxwriou.blogspot.com/), δεν σας κρύβω ότι έχω ταραχτεί και προβληματιστεί πάρα πολύ.
Οι αναρτήσεις των δύο αγαπημένων πια φίλων (έστω και μέσα από τα bits and bytes) και κάποια γεγονότα που βιώνω κι εγώ η ίδια τα τελευταία δύο χρόνια με βάζουν σε δυσάρεστες σκέψεις.
Τι εύκολο να λέμε ότι η οικονομική κρίση φταίει για όλα...
Ποια οικονομική κρίση?? Τώρα οικονομική κρίση??? Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το μέσο Έλληνα εδώ και χρόνια. Για αυτό το λόγο, κάνει υπομονή, για αυτό δε μιλά για τις ατασθαλίες και τα σκάνδαλα. Για αυτό αναγκάζεται να ψηφίσει μία ακόμη φορά ανθρώπους που δεν εμπιστεύεται.....
Το πρόβλημα για το μέσο Έλληνα δεν είναι η οικονομική κρίση: Αυτό ίσως είναι πρόβλημα των υψηλών τάξεων, που είχανε μάθει να σπαταλάνε πολλά και άσκοπα, ώστε να γεμίσουν το ανυπέρβλητο ψυχικό κενό τους...
Το πρόβλήμα του μέσου Έλληνα είναι η ηθική κρίση: Φιλίες θυσιάζονται στο βωμό των αναγκών.. αγάπες και έρωτες διαλύονται από οικονομικά συμφερόντα πολλές φορές τρίτων... οικογένειες αποδιοργανώνονται γιατί όλοι τρέχουν για αυτά τα 600-700 ευρώ που όμως είναι τόσο απαραίτητα...παιδιά και γέροντες μένουν μόνοι χωρίς φροντίδα...
Και όλα αυτά ξεκινάνε από μια σαθρά δομημένη ιεραρχία, όπου άτομα χωρίς ήθος, χωρίς γνώσεις, χωρίς ταλέντο στρογγυλοκάθονται και αξιολογούν ποιοι θα έχουν την τύχη να φτάσουν στην υπερκόπωση για να καλύψουν τις δικές τους ελλείψεις.....
Έχω περάσει τον τελευταίο καιρό από πολλές συνεντεύξεις-αξιολογήσεις: μόνο σε μια με πείσανε οι άνθρωποι ότι αξίζανε τον κόπο και όμως ...τα θαλάσσωσα. Το ηθικό μου είχε ήδη τσακιστεί από συνεντεύξεις που ζητούσανε ψυχολόγους για να κάνουν τηλεφωνικές πωλήσεις, που δεν τους άρεσε η φούστα μου ή το χτένισμα μου, που δεν με καλέσανε καν σε συνέντευξη για να μην κάνω ένσταση λόγω των περισσότερων τυπικών μου προσόντων.
Μα ακόμα και να βρει κάποιος/α δουλειά σήμερα, καταλήγει να εργάζεται σε χώρους που δεν αναγνωρίζεται η εμπειρία και η γνώση, να δουλεύει υπερωρίες για μισά λεφτά και να απειλείται συνεχώς από απόλυση γιατί δεν είναι αρκετά ικανός/ή στις ίντριγκες..
Και δεν τελειώνει το μαρτύριο εκεί... μεταφέρεται στο σπίτι, όπου βρίσκει έναν/μια εξίσου διαλυμένο/η σύντροφο, τρωει φαγητό και ψάχνει τη γεύση, ξαπλώνει διαλυμένος/η και δεν κοιμάται και παίρνει τηλέφωνο φίλους/ες που δεν μπορούν να ακούνε προβλήματα γιατί είναι «στη φάση τους κι έχουν άλλες ανάγκες».
Κι έρχονται και σου λένε: ψήφισε για να παρθούν αποφάσεις υπεύθυνες ή ανεύθυνες, να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση: Και πάλι λέω: Ποια οικονομική κρίση?? Τώρα οικονομική κρίση?
Όσο η φιλία, η εμπιστοσύνη, η γνώση, η εμπειρία και κυρίως το ήθος είναι εμπορεύσιμα, τόσο καιρό θα υπάρχει κρίση...
Γιατί ακόμη θα πωλείται η ελπίδα.....

25 σχόλια:

alterego είπε...

Aγνη η οικονομικη κριση που μας χτυπαει τωρα τελευταια ειναι πολυ μεγαλυτερη απο καθε αλλη φορα. Το ξερω απο πρωτο χερι λογω του επαγγελματος μου.
Και φυσικα συμφωνω σε ολα οσα λες εκτος ισως απ αυτο"Αυτό ίσως είναι πρόβλημα των υψηλών τάξεων, που είχανε μάθει να σπαταλάνε πολλά και άσκοπα, ώστε να γεμίσουν το ανυπέρβλητο ψυχικό κενό τους.." Η κριση νομιζω οτι δεν αγγιζει σχεδον καθολου τις υψηλες ταξεις μια και τα εισοδηματα τους αυξηθηκαν την εποχη της κρισης. Ολες οι εισηγμενες στο χρηματηστηριο αυξησαν τα κερδη τους.
Το θεμα ειναι τι κανει ο μισθωτος,ο συνταξιουχος και ο μικροεπαγγελματιας, αλλα αυτο το περιγραφεις πολυ καλα εσυ στην αναρτηση σου.
Την καλησπερα μου και περαστικα μας

nikos είπε...

Καλησπέρα, διαβάζοντας την ανάρτησή σου θα ήθελα με τήν πρώτη ματιά να κάνω και εγώ ένα σχόλιο αλλά μάλλον με κάλυψες πλήρως!!!
Βρήκες στόχο και πέτυχες στο 100% την πραγματικότητα.....
Το μόνο που μπορώ να πώ είναι ένα ΜΠΡΑΒΟ!!!

Ευρύνοος είπε...

Αχ βρε Αγνή

πόσο πιάνεις τον παλμό της σημερινής εποχής..

απο την αρχή που άνοιξα το μπλόγκ μου αυτό φωνάζω ο Τρελός..
Φιλότητα, Αγάπη, Ανθρωπιά..

αξίες που χάνονται κι όμως σε πολλούς δέν αρέσει η σημερινή κοινωνία..
πώς μας έκαναν έτσι;
το μόνο που κοιτάμε είναι ότι έγραψα σε προηγούμενη ανάρτηση μου με τίτλο "θέλω να θυμώσετε"..

δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά, ο κόσμος μας μικραίνει.. το μικρό σαλόνι γίνεται ο μικρόκοσμος του καθενός και η τηλεόραση ο ψυχ-αγωγός μας..
αυτό τα λέει όλα..

κι όμως, επιμένω οτι υπάρχουν Ανθρωποι που θέλουν να τα κλωτσήσουν όλα αυτά..
θέλουν να λένε καλημέρα με ένα χαμόγελο, όσα προβλήματα κι αν έχουν εκείνοι..

μακάρι να άλλαζε ο κόσμος εύκολα..
ουτοπία.. όνειρο..
δέν βαριέσαι.. έτσι ήμουν πάντα..

ονειροπαρμένος..

εύχομαι επίσης, κι εσύ να ξεπεράσεις τα όποια προβλήματα και να βρείς τον δρόμο σου, τον επαγγελματικό τουλάχιστον, γιατί με όσα συμβαίνουν, με πιάνει απελπισία.. απελπισία για την δομή της κοινωνίας.. όχι για μένα.. εγώ πάντα ξεπερνάω το οτιδήποτε.. δέν μασάω άλλωστε να ζήσω σε σκηνή.. χαρά μου θα είναι.. στο βουνό βρε..
εκεί να δείς επιβίωση.. χαχα

υγ: ευχαριστούμε για όλα.. το ενδιαφέρον, την αγάπη και την προσοχή σας στα δικά μας..

τα σέβη μου..!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ.ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΓΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ Savvinas.ΟΣΟ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΣΟ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ.

beelovers είπε...

Αγνή καλησπέρα . Δουλεύω στην εργασία μου εδώ και 28 χρόνια . Τα μόνα χρόνια που ο Έλληνας δεν ήταν σε λιτότητα ήταν από το 82 έως το 85 . Όλες οι άλλες κυβερνήσεις ( πράσινες – μπλε -διαφορές ) πάντα εφάρμοζαν προγράμματα λιτότητας (μόνο για τον λαό) για να βγει η χώρα από την δύσκολη οικονομική κατάσταση που οι ίδιοι φυσικά την έριξαν . ΠΡΕΠΕΙ ο μ@$*7^ ς ο Έλληνας να καταλάβει ότι δεν πρέπει να πάει να ρίξει την ψήφο του σε μεγάλο κόμμα και να στείλει ένα βροντερό μήνυμα σε όλους αυτούς που χρόνια τώρα κληρονομούν την εξουσία ότι δεν μπορούν να μας πηδάνε άλλο . Πρέπει να μάθουν και αυτοί ότι δεν θα εναλλάσοντε στην εξουσία εάν δεν κατανοήσουν και δεν βοηθήσουν τον λαό . Πρέπει να φοβούνται τον Έλληνα . Πρέπει να αγαπούν πραγματικά αυτή την χώρα και φυσικά πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν τα πολιτικά τζάκια . Υπάρχουν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες άνθρωποι που θα μπορούσαν πραγματικά να δουλέψουν γι αυτήν την δόλια χώρα . Τέλος ο Έλληνας καταφέρνει να τα παλεύει με την οικονομική κρίση λόγο της δομής που ευτυχώς έχει ακόμη η ελληνική οικογένεια .

Savvina είπε...

Αγνή μου
τι να πώ?
Από εχθές έχεις δείξει τόσο ενδιαφέρον για την κατάστασή μας είτε με μηνύματα δημόσια είτε με προσωπικά μηνύματα είτε με τηλέφωνα, που ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ θα είναι τόσο μικρό, ταπεινό και λίγο.
Παρόλο που δεν καταφέραμε να πιούμε καφέ και να τα πούμε από κοντά λειτουργείς όπως οι ΦΙΛΟΙ μας που τους ξέρουμε πολύ καιρό.
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.
Είσαι πολύ καλή ψυχή και στεναχωρίεμαι και για την δική σου δύσκολη κατάσταση.
Θα σου πώ ότι μου είπε:"Όλα αυτά γίνονται για κάτι καλύτερο.Δεν είσαι στεναχωρημένη? Όλα καλά θα πάνε να το δείς".
Θα σου πώ και ένα νέο που ακόμα δημόσια δεν το έχω πεί, θα είσαι η πρώτη που θα το ακούσει,ούτε καν έχω απαντήσει ακόμη στα σχόλιά μου, για να δείς ότι ήρθα τρέχοντας να δώ τι έγραψες για μας.
ΛΟΙΠΟΝ, ξέρω ότι θα χαρείς.

ΒΡΗΚΑ ΔΟΥΛΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.....
Αυτή που σου είπα το πρωί, στο καινούργιο κομμωτήριο που φτιάχνεται.
ΓΙΟΥΠΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ....
Είμαι πολύ ευτυχισμένη από το απόγευμα....
Χαμογελάω με όλη μου την ψυχή ξανά.
Σε ευχαριστώ που μου έστειλες όλη την θετική σου ενέργεια και με βοήθησε.
Να είσαι καλά ΦΙΛΕΝΑΔΑ.
Εύχομαι και σε σένα να πάνε όλα καλά. Σου στέλνω όλη την θετική μου ενέργεια για να σε βοηθήσει.
Πολλά φιλιά.

ο παρατηρητης είπε...

οσο εχεις μεσα σ αξιες που τις υπηρετεις μην φοβασαι τπτ δεν χανεται.
οσο εχεις γυρω σου ατομα ιδι με εσενα η και καλυτερα που σε πανε ενα βημα παρακατω μην σκας.
ξερεω οτι δουλειες δεν υπαρχουν
οι γονεις μου δεν δουλευουν και ερχονται καθε μερα και μας χτυπανε για να πληρωσουμε?τι?που αποζημιωση δεν δινουν, δεν τους νοιαζει τπτ.
εγω εχω 5 ωρες κενες και 2 νμερες ολοκληρες ελευθερες και δεν μπορω να βρω κατι
μενω σε μια μεγαλη πολη που με κοροιδευουν.
πανε στο εξωτερικο και μην ενεις εδω να κλαιγεσαι εγω το σκεφτομαι σοβαρα. δεν ειμαστε χωρα για κατι σωστο.πανε να αξιοποιηθεις σαν ανθρωπος.
τι θελεις να κανεις στη ζωη σου.?

kiki είπε...

Πόσο δίκιο έχεις....

evi είπε...

"όμορφος κόσμος , ηθικός ,
αγγελικά πλασμένος "

Διονύσιος Σολωμός .

γιατί είναι επίκαιρο πάντα

Αγνή είπε...

Alterego, καλησπέρα. Έχεις δίκιο, δεν υποτιμώ τις συνέπειες της κρίσης. Απλά, η κατάσταση της λιτότητας και του δανεισμού από τα νοικοκυριά του μέσου Έλληνα επικρατεί εδώ και περίπου 10 χρόνια..Κάποια στιγμή, τα δάνεια θα έπρεπε να αποπληρωθούν. Η οικονομική κρίση υπήρχε, υπάρχει και δυστυχώς από ό,τι φαίνεται θα υπάρχει!!
Σαφώς βέβαια είναι αγγούρι για καταστηματάρχες, καθώς οι περισσότεροι πελάτες των καταστημάτων πλέον δεν έχουν την καβάντζα του ρευστού των δανείων...Κουράγιο φίλε, τους φίλους και τη σύντροφο από κοντά και θα την παλέψουμε (πες μας και πού είναι το μαγαζί να έρθουμε να ενισχύσουμε την πελατεία!!)

Αγνή είπε...

Νίκο, καλώς ήρθες στην μπλογκοπαρέα!

Δυστυχώς φοβούμαι κάπως έτσι είναι (μακάρι να ήταν δικές μου υπερβολές)...

Αγνή είπε...

Ευρύνοε,

ξέρω ότι έχεις παρόμοιες απόψεις.. Βασική μου αρχή είναι όταν ξυπνώ και κατεβαίνω να λέω καλημέρα σε όλους τους γείτονες και να χαμογελώ.. μόνο έτσι ξεπερνιέται η κρίση. Αν είχαμε κουράγια να ξεπερνάμε τα δικά μας προβλήματα και να ακούμε.. Κι ό,τι μπορούμε να δίνουμε!!
Δυστυχώς όμως, το βόλεμα και η καβάντζα είναι ισχυρή "πρέζα"...

Χαίρομαι που η φίλη Σαββίνα έχει έναν έξυπνο και ικανό άνθρωπο δίπλα (κι απ' ό,τι μου είπε η Εύη και γεροδεμένο παλικάρι).. Νέες ευθύνες σε περιμένουν, νέες προκλήσεις! Αλλά αν έχεις δίπλα σου ένα τόσο γλυκό κορίτσι, χαλάλι!!δεν ξέρω τις άλλες φορές, αλλά αυτή τη φορά χτύπησες το δεκάρι το καλό!!Σ'το χρωστούσε η ζωή μου φαίνεται....

Αγνή είπε...

Όπως τα λες Σκρουτζάκο.. και δεν είναι μόνο η Σαββίνα...
Προχθές, στο μπλογκ της ψαχασθενούς διάβασα για παιδίκό πάρτυ που οι καλεσμένες δεν πήγανε!!
Αν φτάσαμε να αποφεύγουμε (για όποιο λόγο) παιδικά πάρτυ, μα την αλήθεια, το έχουμε χαμένο!!

Αγνή είπε...

Αχ φίλε μελισσοκόμε,

αυτή η έρμη ελληνική οικογένεια πόσα βάσανα να αντέξει! έχουμε φτάσει να παντρευόμαστε με λεφτά των ηλικιωμένων γονιών, να περνάμε το μήνα με βοήθειά τους, να μας φέρνουν ακόμα αγαθά πρώτης ανάγκης..

Φοβάμαι όμως ότι τα πολιτικά τζάκια θα επικρατήσουν πάλι.. βέβαια τούτη τη φορά δεν μπορούν να τάξουν και ρουσφέτια, γιατί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας.. Δυστυχώς όμως η ελπίδα είναι η βασική ψυχική ανάγκη επιβίωσης..κι αυτά τα τζάκια, ξέρουν να την χειρίζονται..

Αγνή είπε...

Αχ Σαββινάκι,

πάντα με τη γλυκιά ψυχή σου... σου είπα εγώ: χαζό είναι το σύστημα να μη σε αξιοποιήσει??? Τέτοια κορίτσια δεν κυκλοφορούν πολλά!!! Κάνε μου μια χάρη όμως: μη δώσεις παραπάνω από όσα πρέπει, από τη χαρά σου! Και λίγο να δουλεύεις (για σένα), είναι πολύ για αυτούς! Είσαι πολύ καλό πακέτο, όχι λόγω εξειδίκευσης αλλά γιατί όποιος/α σε έχει στο μαγαζί θα ξέρει ότι έχει ένα ...στήριγμα!!

Ήμουν σίγουρη ότι θα βρεις δουλειά!! Άντε, να ξεκινήσουμε τις νέες δουλειές και οι δύο και ο Θεός μαζί μας!!

Όσο για τον καφέ....τώρα θα μοιράσουμε τη διαδρομή και θα κάνουμε συνάντηση στα Τρίκαλα!!

Αγνή είπε...

Σαββίνα

όσο για τη θετική ενέργεια που μου στέλνεις, να ξέρεις τη λαμβάνω και τη ..ρουφάω ως το μεδούλι!

Να ξέρεις ότι κι από Βορρά μια έστω ηλεκτρονική ακόμη φίλη εύχεται το καλύτερο (εγώ πάντως στα βαφτίσια θα χορέψω!!!!!Ακούς Ευρύνοεεεεε????)

Αγνή είπε...

Ιωάννα μου,

καλο είναι οι νέοι άνθρωποι να πάνε και έξω! Δυστυχώς ή ευτυχώς εγώ πια δεν μπορώ να φύγω από Ελλάδα γιατί δεν είμαι μόνη πια!! Υπάρχουν μετά από μια φάση κι άλλες προτεραιότητες πέραν της δουλειάς που είναι εξίσου σημαντικές. Αν ήμουν μόνη όμως θα το έκανα και όσο δεν έχεις υποχρεώσεις Ιωαννάκι, κάντο!!!

Με συγκίνησε που θες να βοηθήσεις τους γονείς σου!! Μπράβο Ιωάννα!! Να ακόμη ένα κορίτσι που με τις αξίες του (όπως κι εσύ λες) δε θα χαθεί! Απλά για ανθρώπους με αξίες η πορεία είναι πιο..δύσκολη!!Κουράγιο μικρή!!!!

Αγνή είπε...

Αχ Κική μου, τι καλά θα ήταν να μην είχα...

Δυστυχώς, από αυτά που ακούω και βλέπω....

Αγνή είπε...

Σολωμός???
Ακόμη κι ο ποιητής, την ακρίβεια των σούπερ μάρκετ μου θυμίζει πια...κι ο σολωμός ακριβός και τα ψάρια απλησίαστα πια!!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Αγνή μου, πριν από την οικονομική κρίση προηγήθηκε η κρίση του αξιακού μας συστήματος, η έκπτωση των ηθικών αξιών. Η εστίαση και η συμπύκνωση όλων των αξιών σε μία και μόνη αξία: Το χρήμα. Μετά πια, η κρίση διαρκείας έρχεται φυσιολογικά...

ELENI είπε...

ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΦΙΛΕΝΑΔΑ.....ΚΑΙΕΙ!!!!ΚΑΛΟ Σ/Κ !!!

Αγνή είπε...

Ακριβώς φίλε Φαίδωνα,

και το κακό είναι ότι για αυτή την κρίση αξιών δεν μπορούμε ούτε να κατηγορήσουμε κάποια κυβέρνηση, ούτε να εναποθέσουμε τις ελπίδες σε πρόσωπα ή κόμματα!!
Αυτή η κρίση μόνο μέσα μας μπορεί να ξεπεραστεί: να σκεφτούμε, να αγανακτήσουμε και να ξαναβρούμε ό,τι χάσαμε σε αυτή...την παραζάλη!!

Αγνή είπε...

Καίει φιλενάδα καίει,

αλλά κάποιες φιλίες πάντα σου δίνουν κουράγιο να συνεχίσεις!! Εγώ πχ. έχω μια γειτόνισσα, που βγαίνουμε στα μπαλκόνια και λέμε ό,τι μας κατεβαίνει...και πίνουμε και καφεδάκι!! σαν τις παλιές γειτονιές, που η γειτόνισσα είναι δικός σου άνθρωπος!!

Δεν ξέρω αν έχεις και συ μια τέτοια γειτόνισσα: ελπίζω ναι!!

ELENI είπε...

ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ!!!!!ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.....ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΟΠΟΤΕ ΜΕ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ!!!!ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΓΝΟΥΛΑ ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ!!

D.Angel είπε...

Πολύ αληθινό το σημερινό post!!!
Συγχαρητήρια!!!Και η αναφορά στο Σαββινάκι κ στον Τρελο υπέροχη!
Μπράβο κοριτσάκι!Με συγκίνησες!
Φιλιά

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου