Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

BOOKCROSSING!!

Φίλοι/ες,
διαβάζω ένα βιβλίο που νομίζω θα σας άρεσε: το "bloggers" (εκδόσεις Σόκολη- Κουλεδάκη). Αποτελεί μια συλλογή διηγημάτων από διάφορους/ες Έλληνες/ίδες bloggers. Όλες οι ιστορίες ξεκινάνε με τη φράση: "Ξύπνησε κι έτρεξε αμέσως να ανοίξει τον υπολογιστή. Σε λίγη ώρα θα ήξερε τα πάντα". Λίαν παραδόξως, με εξέπληξε η πρωτοτυπία κάποιων ιστοριών, δεν είναι οι κοινές ιστορίες διαδικτυακών σχέσεων και θρίλερ. Δεν το προτείνω ως το καλύτερο που έχω διαβάσει, αλλά διαβάζεται ευχάριστα και ξεκούραστα.
Δε θα επεκταθώ περισσότερο στις εντυπώσεις του βιβλίου, αλλά θα σταθώ σε ένα σημείο της ιστορίας του Ανδρέα Μπελεγρή: το Bookcrossing!
Ακούστε φίλοι/ες τι επινοεί η οικονομική κρίση: To bookcrossing, φίλοι/ες είναι μια εκπληκτική ιδέα: ουσιαστικά, είναι μια μορφή ανακύκλωσης βιβλίων, στην οποία συμμετέχουν 780,843 άνθρωποι από 130 χώρες.
Ας πούμε ότι έχεις παλιά βιβλία που δεν τα θες πια ή δεν έχεις χώρο να τα βάλεις: γράφεις στο βιβλίο τον τόπο στον οποίο βρίσκεται και το αφήνεις σε κάποιο παγκάκι στο πάρκο, στο γυμναστήριο, σε μια καφετερία κλπ κλπ ώστε να το πάρει κάποιος/α. Ο/η επόμενος/η αναγνώστης/τρια σημειώνει επίσης τον τόπο και με αυτό τον τον τρόπο το βιβλίο ταξιδεύει σε πολλές-πολλές χώρες. Όπως λέει και η ιστοσελίδα: το βιβλίο με αυτόν τον τρόπο αποκτά ζωή από μόνο του και είναι ενδιαφέρον να βλέπεις τους τόπους στους οποίους ταξίδεψε.
Γίνετε μέλος στην ιστοσελίδα:http://www.bookcrossing.com/ και απλά... αφήστε ένα βιβλίο...κάπου!! Αν και λίγο δύσκολη απόφαση ποιο βιβλίο να αποχωριστείς...
Για να μη μιλήσουμε για την απουσία αυτής της συνήθειας στο λαό μας: στο εξωτερικό, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, έχουν πάντα ένα βιβλίο: στα τρένα, στις καφετερίες, στα εστιατόρια, στο γυμναστήριο. Ενώ ο Έλληνας/ίδα... ακόμη με το τρανζιστοράκι τριγυρνά (άντε! Τώρα Mp3). Τι να πεις όμως: χαρούμενος λαός!!

17 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Η μεγάλη δοκιμασία είναι να αποχωριστείς κάποιο..

εκεί εστιάζεται το πρόβλημα..

αν και έχω πολλά, δύσκολα θα άφηνα κάποιο, μοναχούλι του εκεί έξω, απροστάτευτο.. κλαψ..

κι αν πέσει σε λάθος χέρια;

απαπα..

σε άλλη χώρα ίσως οκ.. αλλά στο Ελλάντα;

Betty's Cuisine είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Ευρύνοο... πως να επιλέξεις ποιό θα αποχωριστείς? κι αν καταλήξει στα σκουπίδια;!!! α πα πα...ουτε να το σκέφτομαι...παρόλο που απο έλλειψη χώρου πλέον προτιμώ να πετάξω ρούχα για να κάνω χώρο για τα βιβλία μου!!!

beelovers είπε...

Αγνή καλησπέρα . Το είπες και μόνη σου οι Ελληνάρες δεν διαβάζουν . Διαβάζουν μόνο ότι αφορά περιοδικά για κουτσομπολιά , ακόμη και την εφημερίδα την αγοράζουν για τα cd που θα έχει προσφορά . Εάν δεν κάνω λάθος είμαστε η τελευταία χώρα σε πωλήσεις βιβλίων . Φυσικά από αυτό δεν εξαιρούμε ούτε και εγώ ( διαβάζω μόνο μελισσοκομικά βιβλία και περιοδικά ) .

Αγνή είπε...

Ευρύνοε και Μπέττυ, κι εγώ το ίδιο πρόβλημα έχω!! Από την άλλη όμως, έχω χάσει από δανεισμό σε φίλους τόσες εκατοντάδες βιβλία (και δεν το λέω με υπερβολή!!) που προτιμώ να το αφήσω να ταξιδέψει παρά να το περιμένω να γυρίσει σε μένα!! Να φανταστείτε, πήγα στην έκθεση βιβλίου και μετρούσαμε με τον καλό μου τα βιβλία που είχαμε και χάσαμε από δανεισμό. Νευριάσαμε πολύ!!

Αγνή είπε...

Βασίλη, γιατί δε διαβάζεις? Το βρίσκεις βαρετό? Εμένα με βοηθά να ξεφεύγω και να ηρεμώ. Η αλήθεια είναι ότι διαβάζω πολύ...εκτός από αυτά που πρέπει για τη διπλωματική μου!! Σας πρόλαβα Εύη και Ανθούλα ε??

beelovers είπε...

Αγνή όταν υπηρετούσα στην Νίσυρο και είχα πάρα πολύ χρόνο διάβασα σχεδόν όλα τα βιβλία που είχε η τοπική δημοτική βιβλιοθήκη . Ήταν κάτι με το οποίο ο χρόνος κυλούσε ευχάριστα και δημιουργικά . Δυστυχος εδώ στην Θήβα δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο και για να διαβάσω ακόμη και τα βιβλία της μελισσοκομίας πολλές φορές ξυπνώ από τις 5 . Τώρα ασχολούμαι και διαβάζω μελισσοπαθολογία . Προσπαθώ να αποφύγω την χρήση φαρμάκων μέσα στις κυψέλες και νομίζω ότι κατανοώντας την φυσιολογία των ασθενειών θα το καταφέρω

Αγνή είπε...

Δύσκολο ακούγεται!! Καλή δύναμη και μακάρι να τα καταφέρεις (κρίμα τα μελισσάκια να είναι μέσα στα φάρμακα)!!

Καλό βράδυ!

beelovers είπε...

Παιδεύομε λίγο παραπάνω και με τις οδηγίες του καθηγητή του γεωπονικού πανεπιστημίου της Αθήνας κου Χαριζάνη Πασχάλη τα καταφέρνω μια χαρά . Μακάρι όλες οι ασθένειες λογικών και αλόγων να περνούσαν χωρίς φάρμακα .

kiki είπε...

Πολύ καλή ιδέα τη βρίσκω! Όταν ήμουν μικρή στην Πάτρα και διάβαζα βιπερ και άρλεκιν, τα αγόραζα μεταχειρισμένα και τα ξαναπούλαγα αφού τα διάβαζα. Αυτό μου θύμισε αυτή η ιδέα...

evi είπε...

νομίζω πως ουτε και γω θα μπορουσα να αποχωριστω κάποιο αγαπημενο βιβλιο. Επίσης έχω πρόβλημα όταν το δίνω σε καποιον και μου το επιστρέφει (αν μου το επιστρέψει ) σε κακά χάλια , τραυματισμένο, τσακισμένο και κυρίως λερωμένο. Με θυμώνει αφάνταστα αυτο. Από την άλλη δεν είχα πρόβλημα να δώσω βιβλία εκπαιδευτικα - εγκυκλοπαιδικα σε μαθητές που τα χρειάστηκαν. Αλλή αντιμετώπιση σε αυτου του τυπου βιβλία. Αλλά τη λογοτεχνία δε τη δίνω , δε τη δίνω !!!
Εσύ Αγνή μου, διαβάζεις είπες ;;;;

e-ioannis είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΚΙΝΗΣΗ,ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΥ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ !

alterego είπε...

Αγνη δεν θυμαμαι ακριβως ποια και ποσα ειναι τα βιβλια που εχω στις βιβλιοθηκες μου και στα χαρτοκουτια.
Θυμαμαι ομως ακριβως ποια δανεισα και δεν μου τα επεστρεψαν.
Αυτο ειναι το προβλημα μου οτι δεν μπορω να αποχωριστω ουτε ενα απο αυτα.
Και αυτο το χουι, φυσικα περασε και στα παιδια μου.
Σαν ιδεα παντως ειναι εξαιρετικη.

Την καλημερα μου σε σενα και στα αλλα κοριτσια του μπλοκ

Αγνή είπε...

Κικήηηηή!!!

Τι μου θύμισες τώρα.....

Και στην Κοζάνη, από όπου κατάγομαι, είχαμε ένα μαγαζί που πηγαίναμε και πουλούσαμε τα κομικς και τις Μανίνες που είχαμε διαβάσει!! Θυμάμαι το είχε μια μεγάλη σε ηλικία κυρία, η οποία ήταν πολύ.. σκληρή με την επιλογή των περιοδικών που αγόραζε!! Πωπω!! Μπράβο Κική πού το θυμήθηκες...

Αγνή είπε...

Εύη, συμφωνώ με αυτά που λες!! Δε στέκομαι σε τίποτα πέραν της πικρής τούτης ερώτησης που μου απευθύνεις: έχω αναφέρει σε φίλους/ες με τι φύτουλες έχω μπλέξει και πόσο δεν παλεύεται η κατάσταση.
Η περήφανη απάντησή μου είναι: ΟΧΙ!!! Με δόξα και τιμή!!!!

Αγνή είπε...

Γιάννη, πολύ όμορφη αλλά και πολύ δύσκολη! Τις καλημέρες μου!

Αγνή είπε...

Alterego: σε καταλάβαίνω. Δυστυχώς κι εγώ το έχω το χούι, αλλά χάριν καλών φίλων λαθραναγνωστών, μου το θεραπεύσανε: έχω χάσει εκατοντάδες βιβλία. Μερικά τα ξανά αγόρασα και τα ξανά δάνεισα και τα ξανά έχασα....

Κοινώς, χάρη σε φίλους (που έχουν χαθεί κι αυτοί στα χρόνια μαζί με τα βιβ΄λία που δανείστηκαν) ....Είμαι η Αγνή και είμαι καλά!!!

Unknown είπε...

Αγνουλα μου γεια σου, ειμαι απο αυτους που διαβαζουν, δεν δινω ευκολα βιβλια, δεν αποχωριζομαι βιβλια τα θεωρω κατι σαν παιδια μου,οταν εκανα ενα ξεκαθαρισμα παιδικων βιβλιων γιατι τα παιδια μου μεγαλωσαν τα πηγα στη δημοτικη βιβλιοθηκη του δημου μας. Μου ειναι αδιανοητο ν'αφησω ετσι καπου ενα βιβλιο.Φιλακια

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου