Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Ο Δεκάλογος των Λαμόγιων (ή όπως τονίζεται η γενική αυτής της λέξης)

Φίλοι/ες,
Διανύουμε μέρες εκλογών και πολιτικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μου. Γνωρίζετε –φαντάζομαι- ένα τραγούδι που λέει: «οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η αγάπη μένει» , έτσι δεν είναι? Με μια μικρή διόρθωση, το τραγούδι αυτό λέει μεγάλη σοφία: Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα το λαμόγιο μένει. Μα τι φαινόμενο αυτά τα λαμόγια, φίλοι/ες? Πώς γίνεται ό,τι και να ψηφίσουμε, αυτά να κυβερνούν στο τέλος? Πώς τα καταφέρνουν να επιβιώνουν, να είναι πάντα μέσα στα πράγματα, να κερδίζουν και να μην χάνουν? Πραγματικά, φαινόμενο άξιο απορίας!

Κατέληξα ότι τα λαμόγια έχουν το δεκάλογό τους, ο οποίος συνοψίζεται ως εξής:

1. Να είσαι πάντα politically correct: κοινώς στους τύπους άψογος/η, αδιαφορώντας τελείως για την ουσία.

2. Να έχεις ξεκάθαρη πολιτική άποψη, γνωστοποιημένη σε όλους κι αυτή είναι: είμαι με τον νικητή, τον έχοντα την εξουσία (και κυρίως το χρήμα).

3. Να έχεις ελάχιστα τυπικά προσόντα και ελλιπή εξειδίκευση σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο: έτσι γλιτώνεις τις ευθύνες και τις συνέπειες των μαντζολιών που κάνεις.

4. Να χρωστάς ΟΤΕ, ΔΕΗ, κοινόχρηστα κλπ και να τα πληρώνεις με διακανονισμούς που μειώνουν το χρέος (και το λαμόγιο θέλει την εκπαίδευση του). Να μετακομίζεις πριν την εξόφληση των χρεών αυτών.

5. Να μιλάς σε παρέες χρησιμοποιώντας πολλά επίθετα: πχ. χθες ήμουν στην παραλία με τον τάδε, ξέρετε το γαμπρό του τάδε και θείο του τάδε. Η φράση πρέπει οπωσδήποτε να καταλήγει σε όνομα κάποιου πολιτικού, ιατρού, βιομηχάνου, δημόσιου προσώπου και γενικά ανθρώπου με επάγγελμα υψηλού κύρους.

6. Να έχεις εργαστεί σε: ασφαλιστική εταιρία, μεσιτικό γραφείο, εταιρείες διαχείρισης προγραμμάτων, εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων και να αλλάζεις δουλειά και επαγγελματική στέγη (ή ακόμη και επάγγελμα) κάθε 2-3 χρόνια. Εντέλει, στα 5 χρόνια, για να βρει κάποιος την επαγγελματική σου στέγη και το τηλέφωνό σου να χρειάζεται ντέτεκτιβ.

7. Να φοράς ακριβά ρούχα, να έχεις κάποιο είδος ακριβού χόμπι και γρήγορο «τσίλικο» αυτοκίνητο. Στην ερώτηση: «Τι δουλειά κάνεις»; , η απάντηση να ξεκινά με το «Ε!!Κοίτα!! Βασικά......».

8. Να έχεις υπερ-φορτωμένη πιστωτική κάρτα, υποθήκη σπιτιού, χρέη σε τράπεζες και γενικά δημόσιους φορείς. Να καταλήγεις σε πώληση σπιτιών και οικοπέδων της πατρικής περιουσίας και να έχεις υπολογίσει, από χρόνια πριν, τους τόκους των χρημάτων που θα κερδίσεις από τράπεζες.

9. Να ξέρεις να φωνάζεις, να τρομοκρατείς κόσμο και να ιντριγκάρεις σε κύκλους -το πολύ- τριών ατόμων, εναντίον ενός : ο συνδυασμός των τριών ατόμων δεν είναι δεσμευτικός, ο ένας αύριο-μεθαύριο μπορεί να μπει στον κύκλο των τριών.

10. Βασική αξία: το συμφέρον και το βόλεμα είναι πάνω από όλα και ορίζει σχέσεις, φιλίες, πράξεις, ηθική... μην τυχόν κάνεις κάτι ηθικό, εναντίον στη βολή σου και το συμφέρον!! Είσαι εκτεθειμένος και δείχνεις αδυναμία.

Ο δεκάλογος μπορεί να αξιοποιηθεί και ως διαγνωστικό ερωτηματολόγιο: αν έχεις 5 και πάνω από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, πιθανόν να είσαι λαμόγιο και να μην το γνωρίζεις καν! Με λίγη εκπαίδευση, πολύ φιγούρα και πολλά έξοδα από αλλουνού τσέπη θα καταφέρεις να τελειοποιηθείς.

Μην χαρείς όμως αν είσαι απλά κάτι από τα παραπάνω και πεις : τι καλά!! Μπορώ να γίνω λαμόγιο!! Να σου θυμίσω ότι κάθε άξιο λαμόγιο έχει κοντά του τουλάχιστον δύο κατά φαντασίαν λαμόγια, τα οποία θα πληρώσουν και τη νύφη στο τέλος. Η τεχνική εύρεσης των κατά φαντασίαν λαμόγιων από τα πραγματικά λαμόγια είναι απλή: επιλέγουν άτομα με πολλά τυπικά προσόντα, κουρασμένα, απογοητευμένα και πιθανόν αδικημένα από την επαγγελματική τους πορεία, που περνάνε μια κρίση ηθικών αξιών και ψιλοκατάθλιψης, τα χώνουν σε πολλή δουλειά (ώστε να μην προλαβαίνουν να αναρωτηθούν) και χωρίς να το καταλάβουν τα έχουν πασάρει όλες τις ευθύνες χωρίς καμία αποζημίωση ή κέρδος για αυτά.

Μη στεναχωριέσαι αν πέρασες φάση "Θέλω κι εγώ να γίνω λαμόγιο". Στις μέρες μας, η φάση αυτή είναι αναπόφευκτη, κάτι σα δύσκολη εφηβεία: αποτελεί απαραίτητη εξελικτική φάση ήθους, η οποία διαρκεί το πολύ 5 χρόνια. Ακόμη κι αν η φάση αυτή γίνεται παθολογική, λόγω εξωτερικών συνθηκών όπως ανεργία, υπερ-επένδυση σε άθλιες δουλειές, βίαιη διακοπή επαγγελματικής ανέλιξης, σωματικής, ψυχολογικής και ηθικής υπερκόπωσης, υπάρχουν αισιόδοξα στοιχεία: πολλές περιπτώσεις κατά φαντασίαν λαμογιών βιώσανε αυτή τη φάση σαν ψυχική ασθένεια και επανήλθανε –δόξα τω θεώ- στην αρχική τους φυσιολογική κατάσταση: όλοι/ες έχουν χάσει υλικά και ψυχικά αγαθά, αλλά εκτιμούν και δοξολογούν την ομορφιά της απλής ζωής, χωρίς ίντριγκες και δολοπλοκίες. Και όλοι/ες αυτοί/ες λένε: Το Λαμόγιο γεννιέται αγάπη μου!!! Δε γίνεται!!!!

Σίγουρα, κάτι παραπάνω ξέρουν!!!!

4 σχόλια:

MOLEMOU είπε...

GINONTE AUTA OLA STHN ELLADA MAS DEN TO PISTEUO APAPA TI EINAI UATA TA PRAGMATA-THN UGEIA MAS NA EXOUME EMEIS KAI TO XAMOGELO MAS-ENA OMORFO SABATOKIRIAKO NA EXEIS

evi είπε...

λοιπόν η κατάσταση έχει ως εξής (εμπιστευτικά σας το λέω ) :
έχω φορτωμένη πιστωτική (Βλέπε Αμστερνταμ ), χθες ήμουν για καφέ με Ανθούλα και προχθές με Αγνή και Μαρία και Ειρήνη, (της γνωστής οικογενείας βεβαίως βεβαίως..), κάθε χρόνο δουλέυω σε άλλο σχολείο και σε διαφορετικό νομό ( έχω κάνει tour σε όλη την ελληνική επικράτεια ) είμαι φίλη της Αγνής για να μου δίνει συμβουλές (ξέρεις Αγνή μου εσύ) και με έχουν ενίοτε χαρακτηρίσει γυναίκα αράχνη και δολοπλόκα ...

Είμαι Λα-μόγια Γυναίκα λέτε? μήπως να κατέβω υποψήφια ?

προλαβαίνω ...

Ευρύνοος είπε...

Το 7 ήταν θεικό..

αλλά επειδή είμαι νυσταγμένος και περισσότερο κουρασμένος απο όσα έχω διαβάσει για προεκλογικές κραυγές, πάω για "ύπνο"..

σωστά τα λές..δυστυχώς..

θα ξυπνήσω την Δευτέρα..

χαιρετώ σας..

e-ioannis είπε...

EYTYXΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ !!!

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου