Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Eurovision: είναι κι αυτή πολιτισμός.

Τις τελευταίες μέρες, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το θεσμό της Eurovision και τις συμμετοχές των χωρών. Η συζήτηση αυτή λαμβάνει χώρα σε δύο βασικά "χώρους": στις εκπομπές κουτσομπολιών (τις λεγόμενες πρωινές και μεσημεριανές) και σε σχετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και σε εκπομπές και ιστοσελίδες που υποστηρίζουν το έντεχνο τραγούδι (τις λεγόμενες κουλτουριάρικες).
Πέραν αυτών, τα πηγαδάκια των φιλικών παρεών σίγουρα θα τριγυρίσουν από το θέμα, κυρίως αν υπάρχουν άτομα που την παρακολουθούν. Εδώ φίλοι/ες, θα μοιραστώ ένα "παράπονο": όπως έχετε καταλάβει, παρακολουθώ το διαγωνισμό κάθε χρόνο. Είναι μια παράδοση για μένα, καθώς Eurovision σημαίνει παρέα, φαγάκι, ανάλαφρη ατμόσφαιρα και ενθουσιασμός. Εδώ και μέρες όμως, φίλοι/ες του έντεχνου προβάλλουν επιχειρήματα για το πόσο κακής ποιότητας θεσμός και τραγούδια είναι, πόσο εμπορική, πόσο κιτς κλπ κλπ και για ποιους λόγους (ως μορφωμένη! το άκουσα κι αυτό!!!) δεν πρέπει να την παρακολουθώ. Τα ίδια επιχειρήματα μπορείτε να δείτε σε διάφορες ιστοσελίδες που αναφέρεται το θέμα.
Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα λοιπόν:
  1. ο διαγωνισμός της Eurovision είναι ένα show, και ως τέτοιο έχει τραγούδια, χορό, κουστούμια, σκηνικά εφέ και όμορφες παρουσίες. Δεν αποτελεί διαγωνισμό τραγουδιού που φιλοδοξεί να σταθεί δίπλα σε τραγούδια του Χατζηδάκη. Δε γίνεται να συγκρίνει κάποιος/α Ρουβά πχ με Λέκκα: σαν να συγκρίνει μήλα με κουβέρτες (τόσο άσχετο: αν βρείτε σχέση στα μήλα με κουβέρτες, θα βρείτε και στο Ρουβά με Λέκκα)!
  2. Τα τραγούδια στο διαγωνισμό είναι φτιαγμένα για να στηρίξουν ένα show, ώστε να είναι ανταγωνίσιμα: τραγούδια με κιθάρα, σκαμπό και καλή φωνή δεν είναι για αυτό το διαγωνισμό, είναι για μπουάτ ή μπαρ στυλ μπουάτ! Τι να κάνουμε τώρα!

Και φίλοι/ες να το γενικεύσουμε λίγο:

  1. Καλά! Για ποιο λόγο οι λεγόμενοι/ες κουλτουριάρηδες/ισσες έχουν αυτή την ανωτερότητα να κατακρίνουν την Eurovision και γενικότερα το εμπορικό ή λαϊκό τραγούδι; Αυτά δεν είναι πολιτισμός; Ή πολιτισμός σημαίνει μόνο τραγούδια που ευχαριστιούνται και κατανοούν λίγοι/ες ή αρκετοί/ες μετά από σκέψη και ανάλυση; Είμαστε τόσοι/ες πολλοί/ές τυχεροί/ες στην Ελλάδα που μεγαλώσαμε σε σπίτια που οι γονείς ακούγανε έντεχνα και όπερα;
  2. Δηλαδή, όσοι/ες παρακολουθούν Eurovision είναι δεδομένο ότι ακούνε μόνο αυτό; Προσωπικά, παρακολουθώ το διαγωνισμό, αλλά η δισκοθήκη μου δεν αποτελείται από ποπ μόνο μουσική! Κάθε στιγμή έχει το τραγούδι της και κάθε τραγούδι έχει τη στιγμή της!
  3. Πότε ένας/μία καλλιτέχνης/ιδα προβιβάζεται από λαϊκός/ή ή εμπορικός/ή σε ποιοτικός/ή και ποια είναι τα κριτήρια; Γιατί και η Μαρινέλλα και η Δούκισσα πχ από λαϊκό τραγούδι ξεκίνησαν... και μη μου πείτε ότι είναι η φωνή, γιατί έχουμε και έντεχνους/ες που δεν έχουν πια και φωνή.. ή το ταλέντο...
  4. Τι και ποιος/α ορίζει τι είναι πολιτισμός και τι όχι; Γιατί, από τη δική μου άποψη, όλα είναι πλευρές πολιτισμού και όλα συμβολίζουν και εκφράζουν κάτι. Ακόμη και τα τραγούδια του Καρβέλα και των τραγουδιστών/τριών που προωθεί τον τελευταίο καιρό εκφράζουν κάτι από τούτη την κοινωνία. Άσχετο αν εγώ διαφωνώ με αυτή την ιδέα...
  5. Γενικά, γιατί να μην υπάρχει ανοχή σε ό,τι ο/η καθένας/μία πιστεύει και ευχαριστιέται; Για ποιο λόγο κάποιοι/ες κατακρίνονται επειδή κάποιοι/ες άλλοι/ες δε συμφωνούν με τις ιδέες των πρώτων; Για ποιο λόγο απλά να μη δεχόμαστε τα πάντα και από κει και πέρα να έχουμε τις προσωπικές μας επιλογές και ιδέες; Και για ποιο λόγο να μη βρίσκουμε τρόπο να χαιρόμαστε όλες τις προτάσεις που μας γίνονται και να μην έχουμε θετική στάση σε όλα και όλους;
  6. Εντέλει: γιατί απλά να μη χαρούμε την Eurovision σήμερα με την παρέα μας και να γελάσουμε, χωρίς πολλές αναλύσεις; Ούφ πια!!

18 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Καλώς την Αγνή..
την ρεπόρτερ των Αριστοτέλειων..

Συζήτηση ασφαλώς γίνεται περί της eurovision σε όλους τους ενδιαφερόμενους..
μην αισθάνεσαι άβολα για τα ακούσματά σου ούτε εσύ ούτε κανένας..
δεν υπάρχουν Βόρειοι και Νότιοι..
περισσότερες στιγμές ακούμε ένα είδος χωρίς να σημαίνει οτι δέν ακούσαμε η δεν διασκεδάσαμε ποτέ με άλλο..
όποιος πεί κάτι τέτοιο λέει ψέμματα..
τα τραγούδια καθώς είπες έχουν τις στιγμές τους και οι στιγμές τα τραγούδια τους..
για τον θεσμό τα έχουμε πεί σε προηγούμενες αναρτήσεις..
όποιος αρέσκεται σε show θα παρακολουθήσει όποιος όχι, δέν..
δέν έχει καμία σχέση η μόρφωση η η κοινωνική τάξη.. είναι καθαρά θέμα γούστου..
1) οι κουβέρτες και τα μήλα είναι απαραίτητα.. βέβαια αν είναι καλοκαίρι ούτε κουβέρτες χρειάζονται.. ακριβώς έτσι και με τα τραγούδια.
ο πατέρας μου άκουγε Καζατζίδη και Μπέλλου και όλους εκείνης της εποχής.. όπερα δεν αντέχω πάντα..

2) ακούω απο δημοτικά μέχρι μπαλάντες και πολλά άλλα.. μα τον περισσότερο χρόνο ακούω τα λεγόμενα έντεχνα..

3) το λαικός με το ποιοτικός δεν είναι απαραίτητα έννοιες αντίθετες.. το εμπορικός με το έντεχνος δέν είναι ούτε αυτές έννοιες αντίθετες..
ποιοτικός είναι εκείνος που τα τραγούδια του μένουν στον χρόνο και κάθε φορά είναι σάν την πρώτη.. ξέρεις τι εννοώ.. τα μή ποιοτικά είναι τραγούδια του ποδαριού που λέμε.. που βγαίνουν για μία σεζόν και ξεχνιούνται..

4) συμφωνώ μαζί σου στο θέμα "πολιτισμός"..
αν σκεφτούμε οτι υπάρχει αμερικάνικη κουλτούρα, ευρωπαική κουλτούρα, κινέζικη κουλτούρα, ινδική κουλτούρα..
κανείς δέν μπορεί να κατανοήσει την κουλτούρα του άλλου.. αυτό τα λέει όλα.. κάτι που είναι αδιανόητο για έναν ιδνό είναι απόλυτα φυσικό για έναν αμερικάνο και το αντίστροφο..

5) είναι απόλυτο δικαίωμα ο καθένας να πράττει ότι τον ευχαριστεί και τον εκφράζει..
όπως είναι και δικαίωμα να μην δέχεται ότι του προτείνουν οι άλλοι..

6) να την χαρείτε την eurovision βεβαίως με την παρέα σας..
εδώ θα την δω εγώ μου φαίνεται.. χαχα..

υγ: συγνώμη για την κατάχρηση του χώρου.. τα σέβη μου..

Αγνή είπε...

Καλέ μου φίλε Ευρύνοε,
μπράβο! Συμπλήρωσες την ανάρτηση και την ανέλυσες, καθώς εγώ ήμουν πολύ βιαστική (Βάλε παστίτσιο-βγάλε μηλόπιτα)...

Και δύο φορές μπράβο από μένα, που ακούς έντεχνη μουσική κι όμως καταλαβαίνεις κι έχεις αρκετά ανοιχτό μυαλό και αυτί και μάτι να ακούσεις και κάτι άλλο και να μην το κρίνεις. Και με πολύ ευγένεια και χιούμορ απάντησες στις σχετικές αναρτήσεις και σε ευχαριστώ για αυτό!!

Χθες, μπήκα σε θέση να απολογούμαι, γιατί απλά είπα: "Ελάτε, αν θέλετε, κι εσείς να δούμε Eurovision". Τι το 'θελα Ευρύνοε!!Μόνο στην πυρά που δε με έριξαν!!Αυτό, για μένα, είναι το μόνο που δεν είναι πολιτισμός: να μην μπορεί κάποιος να ακούσει έστω κάτι που μπορεί και να διαφωνεί!

Μάλλον κάποιος που ακούει έντεχνη μουσική, μπορεί ακριβώς να εξηγήσει ότι δεν είναι θέμα Βορείων και Νοτίων, αλλά απλή... διασκέδαση και ψυχαγωγία! Άλλωστε κι εγώ στο σπίτι, άλλη μουσική ακούω! Δεν έχω cd του συμπέθερου!

Χαίρομαι που θα δεις κι εσύ!! (Εμένα μου άρεσε η Ουκρανία, τελείως κιτς, και η Γερμανία!!Και η φολκλόρ Μολδαβία και η Σουηδία). Κρίμα! Να μέναμε πιο κοντά, θα σας καλούσα!!

Ευρύνοος είπε...

είδες;
δέν παρακολούθησα το προηγούμενο της eurovision (ημιτελικά τα λένε?) διότι έκανα περιήγηση στην Αρκαδία (την οποία θα αναπτύξω στο μπλόγκ μου σε επόμενη ανάρτηση)..

όμως απόψε έχουμε "κερκίδα"..
πάντως η πρόταση του άν μέναμε κοντά θα μας καλούσες, άστο.. το μπορανί τελείωσε.. χαχα..

αστειεύομαι.. σου έχω αποκλειστικότητα σώς για μπριζόλα..
είναι ο λεγόμενος "μέλανας ζωμός"..

ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο
χυμό απο ένα λεμόνι
μία κουταλιά μέλι
και ένα φλυτζανάκι του καφέ ξύδι μπαλσάμικο
και πάπρικα ένα κουτ. γλυκού..
στο μπρίκι βράσιμο και ρίξτο στις μπριζόλες..

άλλη φάση.. έπρεπε να γίνω μάγειρας..

ωχ.. πάλι έπιασα το μπλά μπλά..

χαιρετώ σας..

Αγνή είπε...

Χαχα!! Φοβερή αποκλειστικότητα: στο διαδίκτυο, την πήρα εγώ και όσοι/ες βάλουν στο google τη λέξη μπριζόλες!!Πάντως και χωρίς μπορανί θα ήσασταν καλοδεχούμενοι: να εντάξουμε στις αριστοτέλειες και τη Σαββίνα! Έχουμε τόσα καλούδια εδώ, που όλοι/ες οι καλοί/ες χωράνε και θα φύγουν και χορτάτοι/ες!
Σε ευχαριστώ, Ευρύνοε!

Κερκίδα ε? χιχι!!Το παγωτό έκανε δουλειά τελικά... χμ.. Πάντως έκτους μας βλέπω! Πρόσεξε Γερμανία, Σουηδία, Ατζερμπαιτζαν, Νορβηγία, Αγγλία και εγώ επιμένω... Ουκρανία! Πολύ σέξι!
Μία αυτή και μια η Dita Von teese (Γερμανία) δε θα με αφήσουν να φάω με χαρά τα λουκάνικα!!

Πάω τώρα!! Καλά να περάσετε και να φάτε ανθυγιεινά!!

Ευρύνοος είπε...

χαχα

το τσέκαρα.. δεν υπάρχει στο google..

μείνε ήσυχη..

πάω τώρα άρχισε το show..

υγ: μην λές για σέξυ και είμαι επιρρεπής.. έφυγααααααααα

kiki είπε...

Αυτό το πράμα να πρέπει να απολογείσαι επειδή σ' αρέσει ένα σόου... Τοσο έγκλημα πια; ΣΑΚΗΗΗΗΗ!

Ευρύνοος είπε...

Πρώτη Τουρκία, σαν show..
μην βαράτε ρε παιδιά..
εμένα μου φάνηκε το πιό ζωντανό κομμάτι..
πάντως απο ποιότητα ακούσματος για μένα Εσθονία..
απο παρουσία σύμφωνα με την αισθητική μου Ρουμανία..

ας δούμε την συνέχεια..

Αγνή είπε...

Κική!!! Κι εσύ Ρουβίτσα?? Εύγε!!

Παιδιά!! θα βγει καμία Αγγλία λόγω ολυμπιακών και θα μας τρελάνουν!!! Πάντως μας βλέπω 5η ή 6η θέση!!
Ελπίζω να πέσω έξω!!

Φοβερή η Dita???πωπω Γυναικάρα! Δεν είναι τυχαία παγκοσμίως πρώτη!

Αγνή είπε...

Η δε Τουρκία,Ευρύνοε... την περίμενα πιο ζωντανή!! Και πάχυνε πολύ στη Μόσχα η μικρή!!!

Αγνή είπε...

Ωχ!! Έλεγα 5η ή 6η 'αντε 7η.. αλλά μας βλέπω πιο χαμηλά..πιο χαμηλά..πιο χαμηλά!!!Άντε΄πότε θα ψηφίσει η Κύπρος??

Ευρύνοος είπε...

Τελικά το πανηγύρι έλαβε τέλος..
άκου η Νορβηγία..!!!

ακυρο εντελώς λέμε..

καλά για τον Σάκη το περίμενα αυτό που πήραμε..

άντε και του χρόνου καλύτερα..

Αγνή μην προσπαθήσεις να το ξαναδώ..
θέλω τα νεύρα μου σε καλύτερη κατάσταση απο την τωρινή..
είδες γιατί δέν το έβλεπα;
δεν γίνεται βρε παιδί μου..
θα βλέπω μόνο τα τραγούδια και δέν θα περιμένω ψηφοφορίες..

άσχετο.. τελικά τίποτα δεν είδα να άλλαξε στην ψηφοφορία..
δέν είδα καμία επιτροπή να ψηφίζει.. έχασα κάτι;

η πως την είπες δέν λέει καθόλου..

Ρουμανία σούπερ λέμε.. απο αισθητικής άποψης..

Αγνή είπε...

Οι επιτροπές είναι 42 και δεν παρουσιάζονται: ουσιαστικά κάθε χώρα ψηφίζουν οι τηλεθεατές και η επιτροπή, και η τελική βαθμολογία είναι συμψηφισμός... Εξ' ου και η Αγγλία τόσο ψηλά!!Αλλιώς την έβλεπες για τόσο ψηλά? Οι επιτροπές ουσιαστικά στηρίξανε τα πιο "ποιοτικά" τραγούδια : Την Καας, την Αγγλία, τη Ρωσσία..

Τώρα που είπα Ρωσσία? Τι ήταν τούτο με αυτή να γερνά? Απαπα!!

Γιατί εμείς οι χαζοί? 12 στην Αγγλία??

Καλά?? Η Ρουμανία γιατί σου άρεσε τόσο πολύ? Σιγά πια.

Τη δε Dita καλά που μας την έδειξαν 3 δευτερόλεπτα... αει στο καλό.. έφαγα και πολύ.. δεν είναι η ηλικία μου για τέτοιες συγκινήσεις!!

Ευρύνοος είπε...

Η Ρωσσία δέν είχε βίντεο κλίπ.. θρίλερ είχε.. χαχα..Αυτή η Dita ε όχι και σούπερ.. γούστα είναι αυτά..
πολύ "πλαστική" μου έκανε.. τεχνητή εντελώς..

ενώ η Ρουμανία, λόγω του οτι είμαι κομματάκι νεραιδόπληκτος.. αντιλαμβάνεσαι..

Αγνή είπε...

Τι να πω...ταπεινή η παρουσία.. πνεύμα και ηθική σε βλέπω Ευρύνοε!!

Καλά??!! Από τα φτερά και πούπουλα, από όλα τα ξέ...μπρατσα και ξε....σκέπαστα... Ρουμανία???!!!Τη ντυμένη????

Του χρόνου σεμινάρια!!!!

Αγνή είπε...

Πωπω είμαι χάλια.. Βλέπω Χαρδαβέλλα...

Ευρύνοος είπε...

το μη ορατόν έχει την αξία του..
το φαντάζεσαι και το ωραιοποιείς..
καθώς και το ήπιο και χαριτωμένο για μένα είναι ιδιαίτερον..
το ορατόν δέν έχει τίποτα να κρύψει και να σαγηνέψει..

το χύμα δέν έχει καμία αξία.. βέβαια έκαστος λειτουργεί διαφορετικά..

Χαρδαβέλα;
ωχ..
το πήρες πολύ βαριά το θέμα "Σάκης".. χαχα

καληνύχτες..

υγ: δέν πιάνουν σεμινάρια σε μένα..
ο λύκος κι άν εγέρασε περπατησιά δέν έμαθε..

Unknown είπε...

Δικιο μαζι σου, πολυ κουλτουρα εχει πεσει, ολοι την σνομπαρουν , αλλα την βλεπουν και μετα αρχιζουν την κριτικη.Βρε παιδι μου με το ζορι παντρεια δεν γινεται , δεν σε βαζουν με το ζορι μπροστα στη τηλεοραση εχει και αλλα καναλια.Εγω θελω να δψ σωου και το βλεπω και φετος ειχε και ωραι τραγουδακια. Φιλια

Αγνή είπε...

Μπράβο Ελευθεράκι για το ανοιχτό μυαλό σου!! Ε!! μα!! να μη χαρούμε λίγο πια? όλα βαριά κουλτούρα και ανάλυση? ουφ πια!!

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου