Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Μια γυναικεία νίκη

Για πρώτη φορά τέσσερις γυναίκες εκλέχτηκαν στο Κοινοβούλιο του Κουβέιτ σε μία χώρα όπου μέχρι το 2005 οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωματα ψήφου , και φυσικά δεν υπήρχε καμία γυναίκα στο κοινοβούλιο της χώρας αυτής μέχρι τώρα.
«Είναι μία νίκη για τις γυναίκες του Κουβέιτ και τη δημοκρατία στη χώρα»
, δήλωσε μία από αυτές.
Και οι τέσσερις βουλευτές έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ, ενώ είχαν συμμετοχή και σε κινήσεις υπέρ των γυναικών.
Οι ακραίες ομάδες που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην εκχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων στις γυναίκες υπέστησαν εκλογική ήττα και είδαν την επιρροή τους να μειώνεται στο 50μελές Κοινοβούλιο.
Ένα μεγάλο βήμα για την πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών στο Κουβέιτ έγινε κατά τη διάρκεια κατοχής της χώρας από το Ιράκ. Τότε οι γυναίκες ανέλαβαν δραστηριότητα σε τομείς όπως η περίθαλψη και ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους διακινούσαν φαγητό και φάρμακα πάρα το εμπαργκο που ίσχυε.
Για άλλη μια φορά η γυναικεία παρουσία σε περιόδους κρίσης αναδεικνύει τη δύναμη και το δυναμισμό ακόμα και σε χώρες όπως το Κουβέιτ που η αόρατότητα των γυναικών και η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους είναι παγιωμένο καθεστώς.
Μια αισιόδοξη είδηση για την καινούρια εβδομάδα.
(πηγές : http://www.guardian.co.uk ,
http://www.in.gr )

3 σχόλια:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Χαίρομαι πάρα πολύ, καλές μου φίλες, γι αυτή την είδηση που τώρα τη μαθαίνω από σας. Άλλο ένα βήμα για την απελευθέρωση της γυναίκας σε χώρα όπου η γυναίκα θεωρείται πως είναι στα "όρια" του ανθρώπινου όντος!!!!" Ταυτόχρονα είναι και ένα βήμα για την ανθρωπότητα και ένα μήνυμα χαράς για όσους θεωρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ΚΑΙ προσωπική τους υπόθεση. Μπράβο σας για την επιλογή της είδησης.

kiki είπε...

Δεν ειναι φοβερό να υπάρχουν χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν ψήφιζαν γυναίκες;

evi είπε...

@ Κική

είναι όντως φοβερό να μην έχεις το δικαιωμα λόγου και άποψης και να θεωρείσαι αντικείμενο.

@ Φαίδων

είναι μια αισιόδοξη είδηση και νομίζω τα χαμόγελα αυτών των γυναικών είναι η απόδειξη. Βέβαια το να έχουν οι γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι δε σημαίνει ότι η θέση τους βελτιώνεται αλλά σίγουρα είναι ένα βήμα και ο τρόπος να περάσουν από την αορατότητα στο προσκήνιο .

φιλιά πρωινά

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου