Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Eurovision: ο απόλυτος πολιτικός χώρος της Ευρώπης!!

Εφ' όσον λοιπόν δεν καταφέρνω και πολλά με το να αναδεικνύω τις διάφορες ελαφριές πλευρές της Eurovision (αστεία, ποιοτική, σέξυ, gay κλπ κλπ) αποφάσισα να προσπαθήσω να αναδείξω τη σοβαρή πλευρά της: αυτή των διπλωματικών σχέσεων των κρατών και των σχέσεων μεταξύ τους, ώστε να πείσω ακόμη και τον/την πιο δύσπιστο/η ότι αξίζει να την παρακολουθήσει.
Φέτος, το πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός ήταν η αποχώρηση της Γεωργίας από το διαγωνισμό, καθώς η Ρωσία ζήτησε να αλλάξουν τους στίχους του τραγουδιού «We don’t want Put In» ( κοινώς δε θέλουμε Πούτιν) (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=80121). Ο λόγος γνωστός : η σύγκρουση των δύο χωρών στη Β. Οσετία! H Γεωργία πέρασε το μήνυμα της, με δυνατό και αδιαπραγμάτευτο τρόπο που συζητήθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι η οποιαδήποτε συμμετοχή της στο διαγωνισμό (http://www.youtube.com/watch?v=hFNhniZl0yw&feature=related). (Μεταξύ μας, καλά έκανε γιατί ήταν και φαβορί!!!).
Με αφορμή αυτό το πολιτικό γεγονός, σκέφτηκα να σας αναφέρω λίγα για την πολιτική και διπλωματική θέση της Ελλάδας στη Eurovision: Μέχρι το 1974, η Ελλάδα δε συμμετείχε στο διαγωνισμό (δεν ήταν ακόμη πολύ ευρωπαϊκή προφανώς). Το ’74, «λίγους μήνες μετά τα δραματικά επεισόδια της 17ης Νοεμβρίου 1973 στο Πολυτεχνείο, η χούντα αποφασίζει να δείξει ένα «ευρωπαϊκό» πρόσωπο και δηλώνει συμμετοχή του ΕΙΡΤ στον 19ο διαγωνισμό της EUROVISION, που διεξήχθη στις 6/4/1974 στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου»( http://www.ogaegreece.com/node/210). Έτσι η Ευρωπαϊκή πλέον Ελλάδα τραγουδά μαζί με τη Μαρινέλλα ΛΙΓΟ ΚΡΑΣΙ , ΛΙΓΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Τ' ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ (γαργάρες για τα τραγικά γεγονότα) και καταλαμβάνει τη 11η θέση. (Λογικό αφού έχουμε να ανταγωνιστούμε τους λατρευτούς Abba της Σουηδίας με το Waterloo, τι να λέμε τώρα!!!)
Η Ελλάδα μας, στη συνέχεια, το 1975, αρνείται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (και πολύ καλά έκανε). Το 1976, στέλνει τη συμπαθέστατη Μαρίζα Κωχ με τραγούδι καθαρά με πολιτικό μήνυμα. Τέλειο το τραγούδι της Μαρίζας: Η επιλογή της έγινε από το Μάνο Χατζιδάκη, που την παρότρυνε να γράψει ένα τραγούδι για την πολύπαθη Κύπρο μας ( που όμως κατέλαβε τη 13η από τις 18 θέσεις!) Πρώτο βγαίνει το Αγγλικό Save Your Kisses for Me (Η απόλυτη μπούρδα)!! Οι Τούρκοι όμως δεν είχαν την ευκαιρία (ακόμη κι αν ήθελαν) να μοιραστούν και να ακούσουν τη θλίψη και τον πόνο μας από το τραγούδι της Μαρίζας, καθώς «όσο για την τουρκική κρατική τηλεόραση που μετέδιδε ζωντανά την εκδήλωση, θεώρησε σωστό την ώρα του ελληνικού τραγουδιού να διακόψει τη μετάδοση και να δείξει μία χορεύτρια oriental” (http://www.ogaegreece.com/node/211) l!! (Μείνανε με την απορία οι γείτονες για τη συμμετοχή της Ελλάδας. Ακόμη ψάχνονται τι έγινε το ’76....)
Το 2004, ήταν η πρώτη χρονιά που Κύπρος και Τουρκία αλληλοψήφιστηκαν, ως ένδειξη ειρηνικής συνύπαρξης (http://euro-party.blogspot.com/2009/04/how-politics-affects-eurovision.html). (Α! ρε αθάνατη ένταξη στην Ευρώπη, θαύματα κάνεις)!!
Εντύπωση κάνει το ‘84 που η Ελλάδα αρνείται να συμμετάσχει καθώς κρίνει το διαγωνισμό χαμηλού επιπέδου διοργάνωση και το 2000 που λέει ότι δεν έχει λεφτά για να στηρίξει τη συμμετοχή . Έψαξα λοιπόν φίλοι/ες, να βρω τα σημαντικά γεγονότα των δύο αυτών ετών που πιθανόν να σχετίζονται. Με έκπληξη βρήκα ότι «το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα απασχολεί το Διεθνή Οργανισμό από το έτος 1984, όταν η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη προώθησε το ελληνικό αίτημα στο πλαίσιο της ως άνω Διακυβερνητικής Επιτροπής» (http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR/Policy/Multilateral+Diplomacy/InternationalOrganizations/UNESCO/). Αρχίζει λοιπόν ο αγώνας της διασφάλισης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και δηλώνουμε τη διαφοροποίησή μας με χώρες της Ευρώπης σε διεκδικήσεις πολιτισμικού περιεχομένου (εσείς μιλάτε για τις τρανσέξουαλ τραγουδίστριες, όταν εμείς πριν αιώνες θεσπίζαμε τη δημοκρατία? Ουστ!! Μελίνα αθάνατη και δυναμική).
Στις δε, 19 Ιουνίου του 2000, υπογράφεται η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την ίδια χρονιά (συμπτωματικά?) δηλώνει ότι δεν έχει λεφτά να στηρίξει τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό ( εντάξει! να μπούμε αλλά δεν είμαστε ίσοι και όμοιοι οικονομικά! Αν κρίνουμε από την ακρίβεια σήμερα, δεν πετύχαμε και πολλά...).
Υποκειμενικές και ίσως υπεραπλουστευμένες οι εξηγήσεις, βεβαίως φίλοι και φίλες, (δεν είμαι και Καστοριάδης) ......αλλά δεν μπορεί να ναι τυχαία όλα τούτα.
Μια που αναφερθήκαμε στη σχέση Τουρκίας-Ελλάδας, ας δούμε πώς αλληλοψηφιζόμαστε στο διαγωνισμό: Η Τουρκία, στο σύνολο των συμμετοχών της στο διαγωνισμό από το ‘75, έδωσε 3 βαθμούς στην Ελλάδα πρώτη φορά το ‘88!! Η Ελλάδα (πιο σκληρή και τολμηρή) έδωσε στην Τουρκία πρώτη φορά 2 βαθμούς στον ημιτελικό του 96 (στον τελικό τίποτα όμως! Μην ξεθαρρεύουν!!). Το 2004 μας έδωσαν 12άρι στον ημιτελικό και 10άρι στον τελικό και το 2005 12άρι και πάλι (είχαμε διαπραγματευτικό ατού τότε!!). Μετά (2006, 2007) μας δίνουν μόνο 4 βαθμούς (Ωχ! Μάλλον τα κάναμε σαλάτα στις διαπραγματεύσεις μας).. Γενικά, η Τουρκία πιο γενναιόδωρη από την Ελλάδα στους βαθμούς( εμ!! Εμείς είμαστε μέσα, αυτοί είναι απέξω). Τα 2 τελευταία χρόνια Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν δηλώνουν τη φιλία τους μέσω των μεταξύ τους 12αριών (κάτι σχετικό με μας και τα αδέρφια της Κύπρου)...
Άλλα και η Ελλάδα δείχνει τις διπλωματικές της διαθέσεις μέσω της βαθμολογίας και παίρνει τις απαντήσεις της (http://rantar.blogspot.com/2008/05/eurovision-2008.html) : ας πάρουμε το παράδειγμα της ελληνικής ψηφοφορίας πέρσι: 12 βαθμοί στην Αρμενία, 10 στην Αλβανία, 8 στην Ισπανία, 7 στη Ρωσία, 6 στην Ουκρανία, 5 στη Σερβία, 4 στη Γεωργία, 3 στο Αζερμπαϊτζάν, 2 στη Νορβηγία, 1 στο Ισραήλ. (Μην τρομάζετε: δε διαταράχθηκε η σχέση μας με την Κύπρο, απλά η Κύπρος κόπηκε στον ημιτελικό)!! Οι χώρες που μας έδωσαν το πολυπόθητο 12αρι ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Αλβανία, το Σαν Μαρίνο, η Κύπρος και η Ρουμανία. Ας το αναλύσουμε λιγάκι τούτο: στη Γερμανία έχουμε το δυνατό και αγαπημένο ξενιτεμένο ελληνισμό μας, που έστω κι από την ξενιτιά στηρίζει την πατρίδα με όποιον τρόπο.. η Κύπρος ε! εντάξει! Αλίμονο μη μας αφήσουν μόνους τα αδέρφια ή μην τους αφήσουμε εμείς...Η Αλβανία και η Ρουμανία? Σκεφτείτε πόσοι/ες μετανάστες/τριες ζούνε κι εργάζονται εδώ.. Τώρα για Σαν Μαρίνο και Αγγλία? Είχαμε καλό τραγούδι!!! (Η Αγγλία να σας θυμίσω είχε δώσει το 12άρι στο Σάκη μας την προηγούμενη φορά και δεν υπαινίσσομαι τίποτα για τις προτιμήσεις των Άγγλων). Η Τουρκία μας έδωσε 7 βαθμούς πέρσι (το παλεύει, δε λέω).
Και θα τελειώσω με δύο προσωπικά ερωτήματα που όποιος/α μπορεί να μου τα απαντήσει, θα είμαι υπόχρεη: α) Γιατί οι τέσσερις δυνατές ευρωπαϊκές χώρες, τα τελευταία χρόνια, δεν ενδιαφέρονται τόσο για το διαγωνισμό? και β) γιατί το Ισραήλ (που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση) ενδιαφέρεται?
(Όποιος ενδιαφέρεται να δει αναλυτικά στοιχεία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό προτείνω http://el.wikipedia.org/wiki/ και συμμετοχή Ελλάδας στη Eurovision).

5 σχόλια:

ELENI είπε...

ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΑΚΗ Η ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΜΟΥ ΕΚΕΙ EYROVISION ..... ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΛΟΥΖΑΚΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ....ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ..ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΗ ΕΔΩ ΣΤΟ ΜΠΑΡ ΤΟΥ JIMMY ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΝΑ ΠΙΩ ΤΟ ΠΟΤΟ ΜΟΥ ...ΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΡΙΤΣΑ..ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ.....

Αγνή είπε...

Λενούλα, άσε τους υπολογιστές εκεί και κοίτα να χαρείς τη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία!!Η κυρία Ρίτσα σε ευχαριστεί για τις ευχές και ανταποδίδει!!

Τι να κάμω βρε Λένα? Κρίμα είναι H Eurovision να ναι τόσο παρεξηγημένη. Άσε που έχω βάλει στόχο να ψήσω τον Ευρύνοο, να τη δει..Νομίζω ότι αρχίζει και αποδίδει η προσπάθεια μου.. θα δούμε!

Ευρύνοος είπε...

Με κατατρόπωσες..

πώς να αντιπαραθέσω επιχειρήματα με την ρεπόρτερ των Αριστο-τέλειων..

πάντως δέν απέχει πολύ η αλήθεια απο αυτά που περιγράφεις..
ένας απο τους λόγους που δέν παρακολουθώ την διοργάνωση..

αλλά φέτος, είπαμε..
ο συμπέθερος τραγουδάει, πρέπει να παρακολουθήσω..
μήν χάσουμε και το γάμο..

χαχα..

χαιρετώ σας..

Αγνή είπε...

Ευρύνοε, από όλα μου τα επιχερήματα.... ο γάμος νομίζω κάνει τη δουλειά του!!

Πάντως, αν ήσουν μπριζόλα.. δεν θα περιγραφόσουν ως "με το αίμα της"..μάλλον προς το "καλά ψημένη" φέρνεις!!!

Που να δεις και την Dita Von Teese..άλλα αυτή την κρατώ για Τρίτη, γιατί Τετάρτη είναι ο ημιτελικός με τη συμμετοχή μας!!Εκεί πλέον θα είσαι ξεροψημένος (όπως φαντάζομαι και όλα τα αρσενικά της παρέας!)!!
Αλλά μη μου κάνεις καμιά πλάκα και ψηφίσεις Γερμανία!! Έχει αρχίσει και γίνεται επικίνδυνη!

Ευρύνοος είπε...

Είπαμε να δω την eurovision βρε Αγνή..

ε όχι να με βάλεις να ψηφίσω κιόλας..

ήμαρτον..!!!

χαχα..

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου