Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Η γυάλινη οροφή

Η ύπαρξη της γυάλινης οροφής στον εργασιακό χώρο, μεταφορικά οτιδήποτε εμποδίζει την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών , είναι μια πραγματικότητα που αποδεικνύεται καθημερινά . Αρκεί μια ματιά στους χώρους εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα :
πόσες γυναίκες κατέχουν διευθυντικές θέσεις ;
σε τί ποσοστό σε σχέση με τους άντρες;
γιατί ενώ έχουν τα προσόντα και τις γνώσεις παραμένουν στάσιμες στην επαγγελματική τους πορεία;
ο βασικότερος λόγος είναι οι ευθύνες που αναλαμβάνουν όταν αποκτούν παιδιά. Ο χρόνος που απαιτείται για το μεγάλωμα των παιδιών τις εμποδίζει να αφιερώσουν χρόνο στην καριέρα τους. Η έλλειψη σωστών υποδομών ( παιδικών σταθμών, ευέλικτο ωράριο για τις μητέρες ) και η αναχρονιστική νοοτροπία των περισσότερων εργοδοτών στερεώνουν το οικοδόμημα της γυάλινης οροφής και τις αναγκάζει να ατενίζουν την επαγγελματική τους προαγωγή ως ένα όνειρο , μια ουτοπία.
Παραδόξως υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι του ανδρικού φύλου που αρνούνται να παραδεχτούν την κατάσταση και μάλιστα την ωραιοποιούν και την διαστρεβλώνουν. Ακούω σχόλια του τύπου ' οι πόρτες είναι ανοιχτές ' και 'ίσα ίσα παντού διαπρέπουν οι γυναίκες ' . Το θέμα είναι ότι οι γυναίκες λόγω των δυσκολιών και των υποχρεώσεων δε διεκδικούν καν τις υψηλές θέσεις γιατί αυτό συνεπάγεται και υψηλή δέσμευση (χρόνου κυρίως ) από μέρος τους.
Ένας από αυτούς είναι και το αφεντικό του Marks & Spencer , Sir Stuart Rose. Ο κύριος αυτός ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει γυάλινη οροφή και οι γυναίκες έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνδυάσουν επιτυχημένη καριέρα και οικογένεια . Υπάρχει λέει στην The Observer δημοκρατία και όχι γυάλινη οροφή . Απλά οι γυναίκες γκρινιάζουν χωρίς λόγο . Είναι η ωραιοποίηση της κατάστασης που έλεγα πριν Μάλλον δε θέλουν να δουν την κατάσταση . Φυσικά και υπάρχουν επιτυχημένες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις αλλά με τί κόστος και πόσες είναι ; Στη σειρά του BBC The Trouble with Working Women πρόσφατα αποκαλύφτηκε η σημαντική επίδραση - μείωση στις αποδοχές των γυναικών όταν κάνουν παιδιά. Και ενώ άνδρες και γυναίκες στα 20 τους έχουν το ίδιο επίπεδο μισθών , όταν φτάνουν στα 30, το χάσμα στις αποδοχές μεγαλώνει και μια μέση εργαζόμενη στα 40 της κερδίζει 20% λιγότερα από έναν άντρα.
Κάθε γυναίκα με πλήρη εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, πληρώνεται £369,000 λιγότερα από έναν άντρα στη διάρκεια της επαγγελματικής της ζωής , σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα.

Φυσικά και δεν είναι απλά σύμπτωση το ότι το χάσμα αρχίζει να μεγαλώνει όταν οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδιά.

Και από την άλλη οι γυναίκες που δεν έχουν παιδιά φαίνεται ότι εξακολουθούν να κερδίζουν το ίδιο με τους άντρες καθώς συνεχίζουν την επαγγελματική τους πορεία.
πηγή :
Φυσικά και η λύση δεν είναι να μην κάνουν οι γυναίκες παιδιά . Το ζητούμενο είναι να δίνονται ίσες ευκαιρίες και να μη βλέπουν οι κύριοι όπως ο Sir Stuart Rose ουτοπίες που άλλωστε είναι και βολικές ( αλήθεια πόσες γυναίκες διευθυντικά στελέχη υπάρχουν στα Marks & Spencer δε μας είπε ) .

3 σχόλια:

e-ioannis είπε...

ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ:
ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ !

beelovers είπε...

Δυστυχός όσο και αν λέμε ότι δίνονται ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες , στην πραγματικότητα πριονίζουμε την ανάδειξη τον ικανοτήτων της με την πρόφαση ότι έχει υποχρεώσεις (παιδιά-σύζυγο κλπ) και ότι δεν έχει τον κατάλληλο ανδρικό τσαμπουκά για μια διευθυντική θέση . Μα…ες δηλ. απλά είμαστε όλοι μας φαλλοκράτες απλός δεν το παραδεχόμαστε . Εάν το ποσοστό των γυναικών σε διάφορες θέσεις ήταν μεγαλύτερο και σημαντικότερο πιστεύω η κοινωνία μας θα ήταν καλύτερη

kiki είπε...

Το γεγονός ότι η γυναίκα γεννάει, αμέσως δίνει προβάδισμα στην καριερα των αντρών. Ποτέ δεν πίστεψα ότι οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες. Μια γυναίκα που έχει έννοια τα παιδιά της και την οικογένειά της, δεν θα μπορεί να δωθεί 100% στην καριερα. Μια γυναίκα που τα καταφέρνει με την καριέρα της, ειναι συνήθως μια γυναίκα που η ενασχόληση με τη δουλειά της την οδήγησε σε διαζύγιο ή σε μη δημιουργία οικογένειας. Την πρώτη θα την πούνε σκύλα, αδιάφορη μάνα και φιλόδοξη. Τη δεύτερη γεροντοκόρη και εργασιομανή. Αν καταφέρνει και τα συνδυάζει όλα, θα πουν ότι είναι απλά τυχερή...
Μετά, μιλάμε για ισότητα...

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου