Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Αξίζει να πάμε...

Φίλοι/ες,
μόλις πριν λίγο, ο φίλος Σωτήρης μου έστειλε email για να με ενημερώσει για την παρέμβαση του Σαββάτου που υλοποιεί το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (http://web.auth.gr/selfhelp/) και το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα των εξαρτήσεων του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με πολλούς φορείς με κοινωνική δράση. Σας επισυνάπτω αυτούσιο το δελτίο τύπου:
"Θεσσαλονίκη, 14.5.2009ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δράσεις στην Πόλη Ενάντια στον Αποκλεισμό: Κοινωνία, Υγεία, Εκπαίδευση
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων του Τμήματος Ψυχολογίας και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με συλλογικότητες και φορείς της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται σε τομείς αναπηρίας, εκπαίδευσης, σωματικής και ψυχικής υγείας πρόκειται να πραγματοποιηθεί σειρά δράσεων με θέμα: «Δράσεις στην Πόλη Ενάντια στον Αποκλεισμό στην Κοινωνία, στην Υγεία και στην Εκπαίδευση», το Σάββατο 23 Μαΐου 2009, στην παραλία της Θεσσαλονίκης (άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου, ώρες: 11 00-23:00)/. Μέσω της εκδήλωσης επιχειρείται η σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, η ανάδειξη της κοινωνικής ευθύνης του επιστήμονα, η ενίσχυση της συλλογικής δράσης και αλληλεγγύης ως μέσων αντιμετώπισης των ανισοτήτων και αποκατάστασης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων αποκλεισμένων ατόμων και ομάδων. Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.socialexclusion.gr/.Συμμετέχοντες φορείς:
Ανάπηρη Πόλη,
Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας - Δήμος Καλαμαριάς,
ΕθελοντικήΕργασία Θεσσαλονίκης,
Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ψυχολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος,
4ο Ειδικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης,
Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (ΕΛΕΠΑΠ),Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Βορείου Ελλάδος,
Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑμεΑ -Δήμος Αμπελοκήπων,
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,
Πανελλήνια Επιτροπή (Πρώην)Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής,
Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Κακοήθη Νοσήματα Βόρειας Ελλάδας «Η Λάμψη»,
Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης,
Σύλλογος Βορείου Ελλάδος για Άτομα με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Παιδικές Καρδιές»,
Σύλλογος Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος, Σύλλογος Γονέων Παιδιών Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Θεσσαλονίκης,
Σχεδία στην Πόλη Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα".
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας αποτελεί ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα σε σχέση με την επίλυση του προβλήματος των εξαρτήσεων. Ένα πρόγραμμα που κάποιοι άνθρωποι δίνουν την ψυχή τους για να κρατηθεί και να κρατήσει στην καθαρή ζωή ανθρώπους που έχουν ανάγκη βοήθειας και στήριξης 24 ώρες το 24ώρο. Παράλληλα, ένα πρόγραμμα που προτείνει ένα νέο ρόλο για τους "ειδικούς" της ψυχικής υγείας πέρα από τα γραφεία και τις κλινικές διαγνώσεις, και μια νέα αντιμετώπιση των προβλημάτων και της ζωής για τους ανθρώπους που υποφέρουν από εξαρτήσεις ουσιών και αλκοόλ. Θα σας το πω με απλά λόγια: αν ο "ειδικός" δεν καταφέρει πρώτα να γίνει με κάποιο τρόπο "δικός" του ανθρώπου που ζητά βοήθεια, πραγματικά, άχρηστος ο κόπος του να κάνει διαγνώσεις με μεγάλες και δύσκολες λέξεις!!
Εντέλει, ένα πρόγραμμα στο οποίο οφείλω τέσσερα χρόνια δημιουργικής απασχόλησης και εμπειρίας ως ψυχολόγος, καλούς και αληθινούς φίλους και συνεργάτες και την ελπίδα ότι ... το να δουλεύεις ως ψυχολόγος (κι ως ειδικός γενικότερα) δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ξεχνάς πάνω από όλα να είσαι άνθρωπος.
Πάντα είχα την απορία: "γιατί πρέπει να πληρωνόμαστε για πράγματα που θα κάναμε ούτως ή άλλως ως άνθρωποι?". Η απορία βέβαια λύθηκε, φίλοι/ες, καθώς οι καλοί φίλοι που συνεχίζουν να παλεύουν, πλέον παίρνουν κιάλια για να δούνε μισθό!!!
Ας είμαστε λοιπόν το Σάββατο εκεί, ξέρετε ... στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: εκεί που οι περισσότεροι/ες όταν περνάμε, στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού και επιταχύνουμε το βήμα κρατώντας σφιχτά τις τσάντες μας! Γιατί, πραγματικά, αξίζει τον κόπο!!

2 σχόλια:

e-ioannis είπε...

ΕΚΑΝΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
www.happydreamradio.gr
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΛΙΝΚ ΑΠΟ ΤΟ
BLOG ΣΟΥ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ.
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

e-ioannis είπε...

ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!!!

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου