Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Κοζάνη: μια πόλη που ελπίζει!!

Μια που έχουμε πιάσει τα ταξίδια, ας μιλήσουμε για μια πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, την Κοζάνη (πόλη που αγαπώ παρόλα τα στραβά της, καθώς γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί)! Σύμφωνα με την Wikipedia," η Κοζάνη είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και του ομώνυμου νομού. Είναι χτισμένη ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Μπούρινου και των Πιερίων, 15 χλμ βορειοδυτικά της λίμνης του Πολυφύτου, σε υψόμετρο 720 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Απέχει 120 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 470 χλμ από την Αθήνα. Έχει 38.591 κατοίκους, ενώ ο Καποδιστριακός Δήμος έχει 49.812 κατοίκους (απογραφή 2001) (http://el.wikipedia.org/wiki/).
Σύμφωνα με τη νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, αξίζει να την επισκεφτείτε καθώς, "η ανεξερεύνητη φύση, η άγρια ομορφιά των ορεινών και ημιορεινών όγκων, ο Αλιάκμονας με τους ορμητικούς παραπόταμούς του - πηγή ζωής στην περιοχή από την αρχαιότητα έως σήμερα- η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου με το εντυπωσιακό οικοσύστημά της και οι προστατευόμενοι βιότοποι καθιστούν την περιοχή μας ως έναν ελκυστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Παράλληλα, αρχαίες και βυζαντινές πόλεις με εντυπωσιακά ευρήματα (Αιανή, αρχαία Απιδέα, αρχαία πόλη Πολυμύλου, βυζαντινή κάστρο-πόλη Σερβίων), λαμπροί τάφοι (βασιλική νεκρόπολη Αιανής, μακεδονικοί τάφοι Εορδαίας), κατάγραφες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, αρχοντικά με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική -μάρτυρες μιας άλλης σπουδαίας εποχής- περίτεχνα σμιλεμένοι ορεινοί οικισμοί, πέτρινα γεφύρια που στεφανώνουν ποτάμια και χείμαρρους, ήθη, έθιμα και αυθεντικοί άνθρωποι που ξέρουν να οργανώνουν γιορτές και να συντηρούν την παράδοση αποδεικνύουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και περιμένουν τον επισκέπτη να τα ανακαλύψει"(http://www.kozani.gr/tourism/index.php).
  • Σύμφωνα με τη δική μου άποψη, πέραν αυτών αξίζει να την επισκεφτείτε τις Απόκριες, όπου θα χορέψετε, θα πιείτε και θα γελάσετε στους παραδοσιακούς φανούς! Την άνοιξη επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε και να περπατήσετε στο Σκεπαστό Βελβεντού, ένα υπέροχο μονοπάτι μέσα στα πλατάνια και τα νερά (εύκολη πορεία πραγματικά για παιδιά)!

  • Αξίζει επίσης, να επισκεφτείτε το νέο πάρκο Κοζάνης, κοντά στο γήπεδο, που πραγματικά εντυπωσιάζει και θυμίζει μεγάλα πάρκα ευρωπαϊκών χωρών!

Οι Κοζανίτες
/ισσες μπορεί μεν να είμαστε γνωστοί/ές για τη "σουρδαμάρα" μας (τρέλα) και για τη τσιγγουνιά μας, είμαστε όμως και γνωστοί/ές γλεντζέδες και καλοφαγάδες/ούδες: μην αμελήσετε να δοκιμάσετε κοζανίτικα κιχιά, γιαπράκια, γαρδούμπες και για επιδόρπιο σουτζούκια!!Μην τρομάζετε από το ύψος και τους λίγο άγριους τρόπους μας: να θυμάστε ότι είστε σε ορεινό μέρος με βουνίσιους ντόμπρους χαρακτήρες!
Όπως όμως μας ενημερώνει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, " επιπλέον εδώ χτυπά η ενεργειακή καρδιά της χώρας με τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στη λεκάνη Πτολεμαΐδας – Κοζάνης. Εδώ δραστηριοποιούνται βιομηχανίες και επιχειρήσεις στη μεταποίησης πρώτων υλών που παράγονται στην περιοχή. Η εξόρυξη λιγνίτη και μαρμάρων δεσπόζει στον τομέα των ορυχείων, ενώ τα αγροτικά και παραδοσιακά προϊόντα, με κορυφαίο τον Κρόκο Κοζάνης, χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποιότητα"(http://www.kozani.gr/tourism/index.php).
Αυτή η εξέλιξη είχε τραγικές επιδράσεις στο περιβάλλον της Κοζάνης καθώς "η ατμοσφαιρική ρύπανση «πνίγει» τους κατοίκους της Κοζάνης, καθώς οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ10 και ΡΜ2,5) που καταγράφηκαν στο κέντρο της Κοζάνης και στο χωριό Κλείτος -το οποίο βρίσκεται μέσα στα λιγντικά κοιτάσματα- είναι έως και 7 φορές υψηλότερες από τα μέγιστα όρια της Ε.Ε ........Σημειώνεται πως στον άξονα Αμυνταίου - Πτολεμαϊδας - Κοζάνης είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα της χώρας, από την εκμετάλλευση του οποίου παράγεται το 57% των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια".(http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&tag=9594&pubid=2043117).
Κι όπου υπάρχει βιομηχανία, υπάρχει και ανεξέλεγκτη οικοδόμηση: ειδικότερα μετά το μεγάλο σεισμό του '95, η Κοζάνη κάθε μήνα εξαπλώνεται, τα σοκάκια της καταστρέφονται μαζί με ό,τι πράσινο είχε καταφέρει να επιβιώσει. έχω παρατηρήσει ότι υπάρχει κι ένα εικαστικό φαινόμενο στην αρχιτεκτονική της πόλης: τα

γκρι πλαϊνά των πολυκατοικιών
που μένουν άβαφτα (μου το εξήγησε η αρχιτεκτόνισσα Ανθούλα, αλλά δεν το έχω παρατηρήσει σε αυτή την κλίμακα αλλού) και η σχεδόν παντελής έλλειψη φυτών στα μπαλκόνια!
Η ανεξέλεγκτη οικοδόμηση πνίγει τα όμορφα κτίρια της Κοζάνης, όπως
  • το αναπαλαιωμένο ξενοδοχείο Ερμιόνιο,

  • το Λαογραφικό Μουσείο,
  • το Ωδείο

και
  • ιδιωτικές κατοικίες
που κρατούν το ύφος της παλιάς Κοζάνης!
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πραγματική προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης, μια προσπάθεια που χαροποιεί όλους/ες τους/τις κατοίκους, καθώς αρχίζει σε σημεία να θυμίζει την παλιά ομορφιά της! Όσον αφορά όμως το φυσικό περιβάλλον.... φοβάμαι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα! Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι έχουν αντιληφθεί πια τη σοβαρότητα του θέματος! Για αρχή βέβαια, αγαπητοί/ές συντοπίτες/ισσες, ας φυτέψουμε λίγα φυτά στο μπαλκόνι μας... έτσι απλά, για να περάσουμε ένα μήνυμα σε αυτούς/ές που πρέπει!
Υσ. Όσο κι αν προσπάθησα, δεν κατάφερα τη σωστή μορφοποίηση του κειμένου. Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι το κρεμαστό, οι επόμενες δύο το νέο πάρκο, η επόμενη το εργοστάσιο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η επόμενη τα περιβόητα γκρι πλαϊνά και μετά έχουμε μία φώτο το Ερμιόνιο, μία το λαογραφικό μουσείο, έπεται το ωδείο και τέλος μια πανέμορφη ιδιωτική κατοικία. Καλά τα blogs αλλά με έσκασε πια!!

4 σχόλια:

ELENI είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΕΧΕΙΣ ΩΡΑΙΑ ΠΟΛΗ.

Ευρύνοος είπε...

Ρεπόρτερ των Αριστο-τέλειων στο εσωτερικό ρεπορτάζ Αγνή..

δυστυχώς πάντα έτσι συμβαίνει..
η "ανάπτυξη" εις βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων..
το τίμημα για μεγαλύτερο κέρδος είναι το χάσιμο της ποιότητας..

πολύ χάρηκα για το πάρκο σας, να το χαίρεστε και να το φροντίζετε..
όσο για τους "τραχείς" κατοίκους.. χμ.. έτσι είναι.. σαν την φύση γύρω τους..

χαιρετώ σας..

Αγνή είπε...

Λενούλα, ωραία δεν τη λες...γλεντζέδικη ίσως..

Ευρύνοε, που με προβίβασες σε ρεπόρτερ, μη μου λες τέτοια ψωνίζομαι.

Είναι δυστυχώς έτσι: όσο χρήμα και κέρδος για εταιρείες, τόση καταστροφή για το περιβάλλον.Το πάρκο ελπίζω να κρατηθεί σε ένα επίπεδο, θα δείξει. Πραγματικά είναι όμορφο, με εξαίρεση τα μαρμάρινα παγκάκια που σε παραπέμπουν αλλού..ξέρεις...άσπρο μάρμαρο,γρασίδι, λουλούδια.. κάτι σου κάνει!!
Δυστυχώς, είμαστε λίγο τραχείς αλλά είμαστε και ντόμπροι: ο κοζανίτης/ισσα δείχνει αν σε συμπαθεί ή όχι με την πρώτη! Εγώ να σου πω την αλήθεια, σε όσες πόλεις λιμάνια έμεινα, δυσκολεύτηκα και συνεχίζω να δυσκολεύομαι με την πολιτική των καλών εμπορικών τρόπων!Είμαι βλέπεις πολύ..Κοζανίτισσα, δεν είμαι καλή στη διπλωματία!

evi είπε...

Αγνή δαιμόνια ρεπόρτερ !!!
(χαχα μπράβο ευρύνοε μ΄ αρεσε αυτό)

θα συμφωνήσω με όσα λες αν και ελάχιστες φορές βρέθηκα στην κοζάνη.
Τις απόκριες που έζησα εκεί δε θα τις ξεχάσω .
Τώρα αυτό με τα άσχημα γκρί κτίρια και την ομορφιά που δε σεβόμαστε, την αισθητική κακοποίηση τη συναντούμε δυστυχώς σε όλη την Ελλάδα. Και στα αλήθεια με πληγώνει αυτό το άσχημο τσιμεντοποιημένο εκτρώμα με τις οικοδομές- ειδικά όταν επιστρέφω από εξωτερικό πλήρως απογοητεύομαι με την ασέβειά μας στον τόπο μας.
Όσο για το φαγητό - ανυπομονώ να με σεργιανίσεις στα κοζανίτικα στέκια .
φιλια αγνή μου ντόμπρα, βουνίσια μου, φίλη....

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου