Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Οι παλιοί "καλοί" καιροί των παππούδων μας...

Η φίλη, Νεστορία, μου έστειλε ένα άκρως ενδιαφέρον email, ίσως για να με παρηγορήσει για τη δύσκολη φάση που περνώ με τη διπλωματική καλοκαιριάτικα. Ήθελε να μου θυμίσει ότι υπήρχαν καιροί που ο κόσμος ήταν πιο αισιόδοξος, πιο θετικός απέναντι στη ζωή, πιο ...χαλαρός! Πώς?? Με απλά μικρά πραγματάκια της καθημερινότητας. Αρχικά, είχαν επινοήσει "αθώα" γιατροσόφια, για την καταπολέμηση πόνου και ιώσεων. Π.χ.:
Bayer Heroin: ένα μπουκαλάκι, με ουσία που υποκαθιστούσε τη μορφίνη, ιδανική για το βήχα (που να ξέρανε τι βραχνά φέρνει!!)
Τώρα, βέβαια, αν σε βασάνιζε το άσθμα υπήρχε καλύτερη λύση:
Το παρακάτω φάρμακο "μαλάκωνε" το λαιμό, κάτι σαν τις Halls! Πολύ δημοφιλές σε καλλιτέχνες της εποχής, για καλύτερη, λίγο πιο μπάσα, φωνή:
Για τον παιδικό πονόδοντο, όμοια, το 1885, ανακαλύφτηκε το μικρό "αθώο" αυτό γιατροσόφι, που έκανε τα παιδάκια, χαρούμενα και γελαστά. Προφανώς, οι μανάδες, για να τα πείσουν να το πάρουν, κατέβαζαν κι αυτές καμιά σταγόνα:
Νευρικό νεογέννητο που δεν κοιμάται?? No Problem!! Μια σταγονίτσα από το παρακάτω φάρμακο (με όπιο και 46% αλκοόλ), τα έκανε αγγελουδάκια του ύπνου:
Πέραν όμως των ασθενειών, οι παππούδες μας ήξεραν να χαίρονται τη ζωή!Ένα ποτηράκι κρασάκι με το φαγητό, λένε από παλιά, είναι γιατρικό!! Εμ!!! Άμα το κρασάκι είναι το συγκεκριμένο, μια φούντωση, μια φλόγα, την έχεις:
Ωστόσο, ο Πάπας Leo XIII, προτίμησε τη σοδειά του Angelo Mariani, κουβαλώντας πάντα ένα μπουκαλάκι και δίνοντας βραβείο στον οινοποιό:
Όμοια, ένα ποτηράκι, την ημέρα, από το επόμενο Νεοϋορκέζικο κρασί σε έκανε ντούρμπο! Για τα παιδιά προτεινόταν μισό ποτηράκι. Πάντα πρωτοπόροι, οι Αμερικάνοι:
Και οι Γερμανοί είχαν πρωτοτυπήσει, εξίσου! Η περηφάνια που είχαν για το Paper weighth που μόνο αυτοί παρήγαγαν, δε λεγόταν:
Είναι να απορείς πώς οι παππούδες θυμούνται και αυτά που θυμούνται!!
Και με αυτούς τους απλούς καθημερινούς τρόπους, ήρθαν οι φαρμακοβιομηχανίες στην ζωή των παππούδων!! Από εκεί και πέρα, η ιστορία, το ξέρετε άλλωστε, συνεχίζεται....με απλούς καθημερινούς τρόπους!!

6 σχόλια:

Verónica Marsá είπε...

Πολύ ωραία, κοίτα τι έμαθα χάρη σε σένα: Coca, Maria, Morfina, vino... κατάλληλα για τα παιδιά!
χαχα. Ευχαριστώ!

Φιλάκια πολλά, πολλά!

Συνέφιασε ο Παρνασσός και στην Ισπανία βρέχει!

VAD είπε...

Tιγκα στα...ληγμένα οι παππούδες,ε;;;
Και γω που νόμιζα πως όλα τα θεράπευαν με μαντζουράνα και φασκόμηλο!:)))

Καλο Δεκαπενταύγουστο...

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Και εδώ περίμεναν το αθώο, τίλιο και χαμομήλι να δράσει στην γκρίνια των μωρών!

Να είσαι καλά και φιλάκια!!!!!

Αγνή είπε...

Είδες, Βερόνικα, τι μάθαμε πάλι σήμερα??!!!

Ευτυχώς να λες δεν κυκλοφορούν πια!! Αλλιώς, η γνώση θα ήταν επικίνδυνη.

Βρέχει??!!!! Αχ! Τι ωραία. Εδώ 40+ βαθμοί!!

Αγνή είπε...

Vad,

εγώ πάντα είχα υποψίες: σαν πολύ καλά περνούσανε, χωρίς έστω μια σοκολάτα!!

Εδώ όλοι οι παλιοί σου λένε: Είχαμε Κατοχή, είχαμε πείνα, αλλά ήταν ωραίοι καιροί!! Τώρα εξηγείται ο ρομαντισμός των παλιών καιρών... ΧΜ!!!!

Καλό Δεκαπενταύγουστο, σε εσάς! Εγώ, η καψερή, πήζω με διορθώσεις εργασίας, ακόμη!Σνιφ!

Αγνή είπε...

Γιαγιά Αντιγόνη,

είδες?? ΟιΈλληνες, πάλι πίσω ήμασταν...


Τίλιο?? Τι να σου κάμει ένα τιλιάκι??

Ρίξε εκεί δύο σταγόνες για τον πονόδοντο, στο κρασί του Πάπα, να δεις χαρά που θα έχεις!

Αναγνώστες

Συνεργάτες