Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Για ποιους λόγους εκθέτουμε τον εαυτό μας στα blogs.

Όπως καταλάβατε φίλοι/ες συνεχίζω τη μελέτη μου και για μια ακόμη φορά βρήκα κάτι ενδιαφέρον που θέλω να μοιραστώ μαζί σας.
Μεγάλος προβληματισμός γεννήθηκε στους/τις διαφημιστές/τριες ανά τον κόσμο: Το ερώτημα είναι το εξής: Για ποιους λόγους οι χρήστες/τριες του διαδικτύου εκθέτουν προσωπικές πληροφορίες στα blogs χωρίς φόβο και ενδοιασμό, ενώ είναι επιφυλακτικοί/ές στην έκθεση προσωπικών πληροφοριών σε άλλες διαδικτυακές δραστηριότητες (πχ. e-commerce, e-banking κλπ)??
Μια σχετική έρευνα που έγινε στην Κορέα -που το 39,6% του κορεατικού πληθυσμού κατέχει προσωπικό blog, παρακαλώ ( μας έφαγαν λάχανο οι Κορεάτες/ισσες) - έδειξε ότι τα βασικά κίνητρα της εκούσιας έκθεσης προσωπικών πληροφοριών στα blogs είναι:
η κατασκευή ενός επιθυμητού εαυτού, η ανάπτυξη σχέσεων χωρίς γεωγραφικούς ή χρονικούς περιορισμούς, η επιθυμία να ακολουθούμε τη μόδα, η αποθήκευση μεγάλου αριθμού πληροφοριών στο πέρασμα του χρόνου, η ανταλλαγή πληροφοριών για ειδικά θέματα και η επίδειξη (Show off).
Ως σημαντικότερες θετικές συνέπειες του blogging αναφέρθηκαν η βελτίωση διαχείρισης σχέσεων και η ψυχολογική ευημερία ενώ ως αρνητική συνέπεια αναφέρθηκε η μετατροπή του blogging σε καθημερινή συνήθεια και καθήκον για νέες αναρτήσεις.
Ερμηνεύοντας φίλοι/ες τα στοιχεία με το προσωπικό μου ύφος και στυλ...
σα να μου φάνηκε ότι μας λένε "ψώνια" οι Κορεάτες??? Λίγο η κατασκευή επιθυμητού εαυτού, λίγο το να είμαστε trendy, λίγο το show off...
Μην είμαστε αρνητικοί/ές όμως, φίλοι/ες μου: ας μην ξεχνάμε την ανταλλαγή πληροφοριών για ειδικά θέματα, που μάλιστα-λένε- δείχνει την αλτρουιστική μας πλευρά, καθώς έχουμε τη διάθεση να μοιραστούμε τις γνώσεις μας.. Είναι άλλωστε και η κοινωνική πλευρά μας, που μας αρέσει να επικοινωνούμε πέρα από χώρο και χρόνο...και λίγο μας σώζει.
ΟΥΦ!! Ησύχασα!!
Ως επίλογο της ανάρτησης, δείτε το βιντεάκι..τα πορίσματα δικά σας!!
(Τα στοιχεία πάρθηκαν από το άρθρο "Voluntary Self-Disclosure of Information on the Internet: A Multimethod Study of the Motivations and Consequences of Disclosing Information on Blogs" των Doo-Hee Lee, Seunghee Im & Charles R. Taylor, Psychology & Marketing, Vol. 25 (7): 692-710).

11 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Δέν έχω να πώ τίποτα..

το βίντεο τα είπε όλα!!

καλησπέρα Αγνή :)

ELENI είπε...

ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΘΑ ΣΤΑΘΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ......ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ!!!!!ΟΥΦ!! ΑΡΓΗΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ....ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ ....ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΣΑ!!!!!

Savvina είπε...

Τι να πώ????
Πάντως το δικό μου blog είναι ενημερωτικό.
Καλό απόγευμα να έχεις Αγνή μου.
Πολλά φιλιά σου στέλνω.

Un par de neuronas... είπε...

Τώρα άρχησα και εγώ να το σκεφτώ... ποιός ήταν ο λόγος που με τσίμπισε για να αρχήσω;
Η ανεργία, μία φίλη που είχε και αυτή ένα βλογ, να πω χωρις φόβο αυτά που θέλω και να μην έχω πίσο μου την τόσο σκλιρή ισπανική λογοκρισία;
ΜΜΜΜΜ, θα σου τα πω μετά!!!
Φιλάκια.

evi είπε...

εμείς είπαμε - έχουμε απ όλα στο μπλογκ .
και γιατί το ξεκινήσαμε; μάλλον ανάγκη επικοινωνίας και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων θα έλεγα. σίγουρα δε το μετανιώσαμε καθώς κάναμε τόσους φίλους.

Αγνή είπε...

Είδες Ευρύνοε καραγκιοζιλίκια??? Μια παφ και πάρ'τον κάτω!!ΧΕΧΕΧΕ!!

Αγνή είπε...

Ελένη,
καθημερινή και χρονοβόρα!!!Τι να πεις...κολλήματα!!

Αγνή είπε...

Σαββινάκι,

σε έχασα!!!Γιόρταζες κιόλας πριν μέρες!! Χρόνια Πολλά και καλά, έστω και ετεροχρονισμένα!!

Αγνή είπε...

Βερόνικα,


αυτή η ανεργία πολλούς/ές οδήγησε στα Blogs. Τώρα η λογοκρισία είναι ένα θέμα...
Πρόσφατα, στην Ελλάδα, απολύθηκε άτομο επειδή κατηγορούσε την κυβέρνηση στο Facebook!! Από τη μια ακούγεται σκληρό, από την άλλη κι αυτός ο ευλογημένος κορόιδευε την κυβέρνηση που τον προσέλαβε και σε υψηλή θέση...από την μια το Facebook αποτελεί ιδιωτικό κατά μια έννοια χώρο...από την άλλη το διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος!!

Πολύ μπέρδεμα!!!

Αγνή είπε...

Εύη,
επικοινωνία και εμμένω στην άποψη της Βερόνικας: για μένα και η ανεργία!!

D.Angel είπε...

Εγώ πάντως τη βρίσκω με τα blogs άσε που γλυτώνω και τα έξοδα του ψυχαναλυτή!:PPP
Φιλιά πολλά

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου