Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

κορίτσι με το παντελόνι

το να φορούν οι γυναίκες παντελόνι έγινε ζήτημα μεγάλο στις αρχές του αιώνα .
συνήθως οι γυναίκες αυτές που το τολμούσαν θεωρούνταν 'ανδρογυναίκες' ή ακόμα και αμφιβόλου ηθικής .
σήμερα όμως οι εποχές άλλαξαν και για τις γυναίκες το παντελόνι είναι αγαπημένο ρούχο κυρίως για πρακτικούς λόγους .
'φοράω το τζιν μου παντελόνι και πηγαίνω στη δουλειά , ή βγαίνω βόλτα ' τόσο απλό και φυσιολογικό ακούγεται .
Δυστυχώς όμως ακόμα και αυτό δεν είναι ούτε απλό ,ούτε φυσιολογικό για κάποιες γυναίκες .
Διάβασα την είδηση και σας τη μεταφέρω για να καταλάβετε το μέγεθος της οπισθοδρομικότητας και της ανισότητας που βιώνουν οι γυναίκες σε κάποιες χώρες :
14 γυναίκες συνελήφθησαν σε μια επιδρομή της αστυνομίας στην πρωτεύουσα του Σουδάν και μάλιστα οι 10 από αυτές μαστιγώθηκαν !!!! δημόσια γιατί παραβίασαν τον αυστηρό Ισλαμικό νόμο και τον επιβαλλόμενο dress code : φορούσαν παντελόνι
Ανάμεσά τους και η δημοσιογράφος Λούμπνα Άχμεντ αλ Χουσέιν.
Είναι νόμος οι γυναίκες να φορούν Ισλαμική Σαρία από το 1989 ,καθώς το Σουδάν είναι υπό στρατιωτικό καθεστώς. Η συγκεκριμένη επέμβαση της αστυνομίας βέβαια ήταν ασυνήθιστη και υπερβολική , καθώς στον συγκεκριμένο χώρο συχνάζουν ξένες γυναίκες .
Η Λούμπνα Άχμεντ αλ Χουσέιν, η οποία δημοσιεύει σε τακτική βάση άρθρα της στην εφημερίδα της αριστεράς αλ-Σαχάφα και εργάζεται επίσης για την Αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν (Unmis), συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Χαρτούμ και στη συνέχεια της απαγγέλθηκε κατηγορία ότι ήταν... άσεμνα ενδεδυμένη.
"Στις 3 Ιουλίου, βρισκόμουν σε ένα εστιατόριο. Αστυνομικοί μπήκαν μέσα και ζήτησαν από τις κοπέλες που φορούσαν παντελόνια να τους ακολουθήσουν", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο.
"Με συνέλαβαν μαζί με 12 άλλες κοπέλες (...) Δύο ημέρες αργότερα, 10 από αυτές εκλήθησαν στο αστυνομικό τμήμα στο κέντρο του Χαρτούμ και μαστιγώθηκαν 10 φορές η καθεμία", προσέθεσε η νεαρή γυναίκα, η οποία φοράει την ισλαμική μαντίλα.
Στις τρεις άλλες γυναίκες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η ίδια, απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του άρθρου 152 του σουδανικού ποινικού κώδικα, προσέθεσε η αλ Χουσέιν, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία δίκης.
Το άρθρο αυτό προβλέπει ποινή 40 χτυπημάτων με μαστίγιο για οποιονδήποτε "διαπράττει μια άσεμνη πράξη ή μια πράξη που προσβάλλει τη δημόσια αιδώ ή είναι άσεμνα ενδεδυμένος".
"Θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν τί συνέβη", σημείωσε η δημοσιογράφος.Οι γυναίκες μαστιγώνονται και παραμένουν σιωπηλές . Ξεκίνησε λοιπόν μια εκστρατεία , τυπώνοντας ακόμα και προσκλήσεις για τον Τύπο ώστε να παρευρεθούν στην επερχόμενη δίκη της.
'Δεν είναι μόνο δικό μου ζήτημα ' δηλώνει. Εκατοντάδες κορίτσια τα τελευταία 20 χρόνια , μαστιγώνονται επειδή φορούν παντελόνια και επιλέγουν να σιωπήσουν΄
Αυτά τα συγκλονιστικά συμβαίνουν σήμερα στο Σουδάν.
Κορίτσια όταν φοράτε το αγαπημένο σας παντελονάκι την επόμενη φορά , σκεφτείτε ότι αυτό δεν είναι και τόσο απλό για κάποιες άλλες γυναίκες . Και φυσικά πόσα άλλα ακόμα που εμείς οι 'πολιτισμένες' του Δυτικού κόσμου θεωρούμε αυτονόητα .
πηγές :
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11512&subid=2&tag=8334&pubid=4626828
http://guerrillanews.com/headlines/20719/Sudanese_women_flogged_for_wearing_trousers_in_violation_of_strict_Islamic_law

11 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

e-vi

ακριβώς έτσι και χειρότερα, κάποιες καταστάσεις που εμείς οι "πολιτισμένοι" βιώνουμε, για κάποιους άλλους είναι τελείως διαφορετικές..
η πρόσβαση σε νερό ας πούμε, θεωρείται πολυτέλεια για κάποιους..
η τροφή σε καθημερινή βάση το ίδιο..

βέβαια εκείνοι δέν έχουν μαντρί συνειδησιακό όπως εμείς..
είναι λεύτεροι..
δέν τους ζητάει κάποιος, φόρους για ανύπαρκτες παροχές και τόσα άλλα..
ας μην το συνεχίσω όμως γιατί συγχίζομαι..

καλησπέρα σας :)

beelovers είπε...

καλημέρα απο τα ΥΠΕΡΟΧΑ Χανια . Χαλαρά είναι καλοκαίρι

Anthoula είπε...

Είναι συγκλονιστικά αυτά που βιώνουν αυτές οι γυναίκες! Αλλά από την άλλη μεριά νομίζω πως έχει δίκιο ο Ευρύνοος. Δεν κάνει κάθε μορφής εξουσία προσπάθεια να ελέγχει και να τρομοκρατεί; Αυτό που έχει σημασία για αυτούς είναι να μη σκέφτονται οι άνθρωποι ελεύθερα, γιατί αλλιώς κινδυνεύει η εξουσία τους. Και αυτό επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους και σε πολλά επίπεδα... από τη χρήση των ρούχων μέχρι ...

Φιλιά σε όλους τους/τις καταπιεσμένους/νες

Αγνή είπε...

Γιατί ...το παντελόνι σου φαίνεται αναχρονιστικό....

Δεν είναι αναχρονιστικό και καταπιεστικό και άδικο, μια γυναίκα 35-40 χρονών που δεν είναι παντρεμένη ή έχει μικρά παιδιά να πετιέται έξω από την αγορά εργασίας παρόλα τα τυπικά της προσόντα? δεν είναι μαστιγωτικό για μια γυναίκα να ξεσκίζεται στη δουλειά για το τίποτα εντέλει?? Και να την περιορίζουν σε θέσεις δημοσίου παρόλες τις φιλοδοξίες της??? Άντε!!! Συγχύζομαι με αυτά που γίνονται! Άντε σας αφήνω γιατί πρέπει να μαγειρέψω και να συμμαζέψω (αμισθί βεβαίως)

e-ioannis είπε...

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ
ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΦΤΙΑΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ
ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΡΩΝ,ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΑΓΝΗ,ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΝΕΦΕΡΕΣ ΤΙΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΑΛΛΑ.....
ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ...ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ....

evi είπε...

@ευρυνοε

έχεις δικιο - εμεις οι πολιτισμενοι απο τη μια βιώνουμε τα προνόμιά μας και από την άλλη είμαστε και δέσμιοί τους.

απλά σκέψου ότι σε μια ΄χωρα του τρίτου κόσμου οι γυναίκες είνια αυτές που θα περπατήσουν χιλιόμετρα και θα κουβαλήσουν το πόσιμο νερό.

κάποια πράγματα δεν αλλάζουν είτε κουβαλάς νερό, είτε κουβαλάς τα ψώνια του σουπερ μαρκετ.

it's a man's world όπως και να δει κανείς.

evi είπε...

@βασίλη
να περνάς καλά στα υπέροχα χανιά. Δυστυχώς η ζωή δεν είναι διακοπές, όσο κιαν είμαστε Ελληνες.

evi είπε...

@ανθούλα

η δυναμις της εξουσίας και ο αγώνας για επικράτηση ...

ακριβώς έτσι. φαντάζεσαι να βάζαμε μια σαρία αύριο στη βόλτα μας στην αγορά και στο πανεπιστήμιο; ή να λέγαμε στις μαθήτριές μας πως να ντυθουν;

φρίκη ...

evi είπε...

@αγνή

πόσα κάνει αλήθεια μια γυναίκα αμισθί ! και πόσα χρήματα θα έβγαζε αν πληρώνονταν για όσα κάνει.
αλήθεια τί μαγείρεψες;

evi είπε...

@ιωάννη

χαίρομαι που παραδέχεσαι ότι έιναι ένας κόσμος φτιαγμένος από ανδρες για άνδρες . λίγοι το κάνουν πια δυστυχώς και δε θέλουν να δούν τα αυτονόητα.

kiki είπε...

Κάτι τέτοιες στιγμές λες δόξα το Θεό που γεννήθηκα στην Ελλάδα.

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου