Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Το μωβ χρώμα

Μωβ: Αρχοντιά και Πνευματικότητα
Το μωβ είναι μυστήριο χρώμα: Συμβολίζει την εξουσία αλλά και την πνευματικότητα. Τα αντίθετα στοιχεία του ζεστού κόκκινου και του ψυχρού μπλε ενώνονται για να συνθέσουν αυτό το μυστήριο χρώμα.
Η φύση του μώβ: Το μωβ έχει μια πολύ ειδική σχεδόν ιερή θέση στη φύση: η λεβάντα, διάφορες ορχιδέες, η πασχαλιά καθώς και άλλα μωβ λουλούδια είναι συχνά ευαίσθητα και θεωρούνται πολύτιμα. Επειδή το μωβ προκύπτει από την ανάμιξη ενός δυνατού θερμού και ενός δυνατού ψυχρού χρώματος έχει και τις δύο ιδιότητες. Ένα μωβ δωμάτιο μπορεί να προωθήσει τη δημιουργηκότητα και φαντασία (ιδανικό για καλλιτέχνες), αλλά υπερβολή του μωβ μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.
Το μωβ χρώμα σε διάφορους πολιτισμούς: Είναι το χρώμα του πένθους για τις χήρες της Ταϊλάνδης, αλλά το μωβ ήταν επίσης το αγαπημένο χρώμα της βασίλισσας Κεοπάτρας. Παραδοσικά έχει συνδεθεί με την βασιλική εξουσία, ή καταγωγή, ή υψηλή θέση για πολλούς πολιτισμούς. Μωβ ρούχα φορούσαν βασιλιάδες και υψηλόβαθμα στελέχη.
Η χρήση του μωβ χρώματος: Το βαθύ ή και το λαμπρό μωβ υπονοεί πλούτη, ενώ πιο ανοιχτά μωβ δείχνουν ρομαντισμό και ευαισθησία. Αν χρησιμοποιούμε πιο κοκκινωπές αποχρώσεις δίνουμε πιο θερμή εικόνα, ενώ μωβ με περισσότερο μπλε αποχρώσεις ψυχραίνουν τη σύνθεση.
Χρήση του μωβ μαζί με άλλα χρώματα: Ένα βαθύ μελτζανί μαζί με ουδέτερους τόνους του μπέζ είναι ένας γήινος συντηρητικός συνδυασμός με λίγο μυστήριο, το οποίο οφείλεται στο μωβ. Το πράσινο και το μωβ μπορεί να δίνει έντονη αντίθεση όταν πρόκειται για βαθύς τόνους ή και λαμπερά χρώματα, ενώ αν χρησιμοποιηθούν ανοιτόχρωμες αποχρώσεις δίνει ένα χαρούμενο, ανοιξιάτικο σύνολο.

12 σχόλια:

ELENI είπε...

ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου χρωματα ,ιδιως τωρα το καλοκαιρι!φιλια πολλα ανθουλα!!!

Ευρύνοος είπε...

Και σκεφτόμουν κάποια που έχει κόλλημα με αυτό το χρώμα..
χμ..
ενδιαφέροντα όλα αυτά..

καλημέρα σας..

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Χαίρετε και από τα νότια. Ανθή μόλις ανέλυσες ένα από το πιο αγαπημένα μου χρώματα.

Τα φιλιά μου.

Αγνή είπε...

Ωραίο και πεθαμενατζίδικο....θανατηφόρος συνδυασμός!!!

Anthoula είπε...

Γειά σου Λενάκι! Ναι στις ξανθές και έξυπνες πηγαίνει ιδιαίτερα!

Anthoula είπε...

Ευρύνοε, εγώ λίγα από θεωρία χρώματος παρουσίασα - τώρα για την κοπέλα - εσύ ξέρεις καλύτερα :)

Anthoula είπε...

Γειά σου Πάνο!

Χαίρομαι που είσαι ξανά στην παρέα μας! Είσαι δηλαδή και εσύ μυστήριος τύπος, μια και σου αρέσει το μωβ :)

Anthoula είπε...

Ναι Αγνή, και εμένα μου βγάζει κάτι αρνητικό. Εσύ βέβαια το παραπήγες μακριά! Εμένα μου φαίνεται πολύ βαθύ - απύθμενο - γι΄αυτό με φοβίζει κάπως...

evi είπε...

εμένα μ αρεσει σε παπουτσια (καθόλου περιεργο Ανθούλα ε;) ειχα δει κατι φοβερά μποτακια στο Αμστερνταμ...και επισης ο συνδυασμός με πρασινο είναι πολύ καλος.

πότε θα βάλεις το ροζ???

Anthoula είπε...

Γειά σου Εύη,

Πάντα προσεκτικά ντυμένη και με πρωτότυπους, αλλά πολύ καλόγουστους συνδυασμούς. Ναι, τα ροζ σου πάνε ιδιαίτερα - το συντομότερο λοιπόν παρουσίαση του ροζ - αφιερωμένο σε σένα!

annafrank είπε...

Ανθούλα μου,επέτρεψέ μου να νοιώθω τόσο ομορφα ,μια και σε παρακολουθώ πολύ καιρό...και νοιώθω,τόσο γαλήνια,τόσο ομορφα ,λες και σε γνωρίζω απο παλιά!!Εισαι καταπληκτική ,οσο για το χρώμα το μώβ ..ειναι ενα απο τα αγαπημένα μου χρώματα μετά το ρόζ!!
Επειδή τυγχάνει να εχω γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου,το χρώμα μώβ το φορούσαν ως συνήθως ..οι Γαλαζοαίματοι!!Ανθούλα μου φιλάκια πολλα...Τι αλλο να πω για σένα..εισαι καταπληκτική!!Καλο σου βράδυ..και Καλο φθινόπωρο ..μια και σήμερα αρχισαν οι δροσουλες!!

danaitsa aki's fan!! είπε...

Από το νηπιαγωγείο είναι το αγαπημένο μου χρώμα! Όλα αυτά που λεέι ισχύουυν!!!

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου