Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Ταξίδι στην Προύσα

`
Πήγα ένα σύντομο, αλλά πολύ συγκινητικό ταξίδι στην Προύσα. Αν θέλετε, ρίξετε μια ματιά στο βίντεο. Πέρα από τους κεντρικούς δρόμους που θυμίζουν μεγαλούπολη ζει ακόμη η παραδοσιακή Προύσα, με σπίτια που θυμίζουν Πάνω Πόλη της Θεσσαλονίκης (και πολλών αλλων περιοχών της Μακεδονίας). Η κεντρική τους αγορά στην πλατεία Zafer έχει πολλά πολυτελή επώνυμα καταστήματα. Η λαϊκή αγορά έχει υπέροχα φρούτα και φρεσκότατα λαχανικά. Τα φαγητά πολύ ποιοτικά και γευστικότατα (καμία σχέση με βαριά κουζίνα!) και οι άνθρωποι ευγενικοί, φιλικότατοι και αξιαγάπητοι.

28 σχόλια:

ELENI είπε...

KAΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΑΝΘΟΥΛΑ .

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Στη Προύσα ανακάλυψες απ' όσα λες. μια άλλη Τουρκία από πλευράς ανθρώπων και κουζίνας, γιατί απ' ότι είδα στο βίντεο η πόλη δεν είναιαπό αυτές που μπορείς να την χαρακτηρίσεις όμορφη. Καλώς όρισες πάντως πίσω στη γλυκιά Θεσσαλονίκη.

Anthoula είπε...

Γεια σου Λένα, ελπίζω να είσαι καλά!

Anthoula είπε...

Γεια σου Φαίδων.

Ναι δεν είναι ομορφή, αν την συγκρίνεις με ολλανδικές ή αγγλικές πόλεις, είναι άναρχα δομημένη, υπάρχει ανακατωσούρα, κλπ, αλλά υπάρχει και αξιοπρέπεια και ευγένεια, κάτι που στην Ελλάδα το βρίσκεις σπάνια! Στο κάτω κάτω, αυτά έχουν και μπορούν να κάνουν με τα μέσα που διαθέτουν. Το να φερθούν ευγενικά και φιλόξενα είναι επιλογή τους (καθόλου δουλικά ή με αίσθημα κατωτερότητας), αλλά σαν άνθρωπος σε άνθρωπο ανοιχτόκαρδα και με φιλική διάθεση.

evi είπε...

το μέρος συνδεδεμένο με πατριδες χαμένες - επομένως ιερό και άγιο . πολύ ωραία φαγητα και γλυκάκια και αριστο-τελειες οι φωτογραφίες σου . αντε να ξαναπας ταξιδάκι (παρε με μαζι next time )

filakia anthoula

Κράμα είπε...

καλώς ήλθες και να ξαναφύγεις γιατί το καλοκαίρι δεν τέλειωσε ακόμη!
:)
Υπέροχη πόλη!
Φιλιά

e-ioannis είπε...

Xαμενες Πατριδες.....

e-ioannis είπε...

ΑΝΘΟΥΛΑ
ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ
e-mail: epixeiriseis@gmail.com
ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΣΤΟ CULTURE

Anthoula είπε...

Ναι Εύη μου και e-ioanni, τα ιερά χώματα που έλεγε και ο παππούς μου ("Αχ να ξαναπατήσω το πόδι μου εκεί πριν πεθάνω" μας έλεγε. Δυστυχώς δεν το κατάφερε.) Οπότε το ταξίδι αυτό είχε και ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος για μένα.

Anthoula είπε...

Σε ευχαριστώ Εβίτα. Θα ξαναφύγω μέσα στον Αύγουστο για θάλασσα. Ελπίζω και εσύ να καταφέρεις να ξεφύγεις για διακοπές ή ταξίδια.

Φιλιά!

Anthoula είπε...

Α, και σαν γενικό σχόλιο, υπήρχε και πολύ ακριβή και καλοχτισμένη περιοχή με βιλλες που είχαν υπέροχους κήπους, υπήρχαν και τεράστιες νεοκτισμένες εκτάσεις με σύγχρονες πολυκατοικίες, κλπ. Σε μια μέρα όμως τι να προλάβω να φωτογραφίσω και εγώ...

Και φυσικά με ενδιέφερε περισσότερο το κέντρο και η παραδοσιακή περιοχή.

Φιλιά σε όλους!

kapote-sth-bg είπε...

anthoyla, την έχω επισκεφθεί αρκετές φορές και χαίρομαι που υπάρχουν και άλλοι έλληνες που σκέφτονται και αντιλαμβάνονται τα πράγματα , χωρίς πορκατάληψη.

έτσι είναι η τουρκική κοινωνία, τουλάχιστον στην δυτική και νότια πλευρά της χώρας , έχουν αυτό που κάποτε είχε η δική μας κοινωνία το 60-70 , αξιοπρέπεια και ευγένεια.

να συμπληρώσω , ότι η τουρκική ονομασία είναι bursa και την επόμενη φορά, αν δεν το έκανες ήδη , να επισκευτείς το kuru park, (εμπορικό κέντρο με φοβερές μάρκες και καταπληκτικές τιμές).

επίσης το ιστορικό μουσείο της πόλης είναι καταπληκτικό και το ξενοδοχείο που σου προτείνω είναι το http://www.gonluferahhotel.com/

Αγνή είπε...

Εμένα η Τουρκία..κάτι μου κάνει. Ακόμη κι αυτή η ασχήμια που έχει, έχει κάτι.. αυθεντικό. Η Κωνσταντινούπολη είναι πραγματικά ονειρεμένη. Εγώ ρίζες δεν έχω από εκεί, αλλά όταν πήγα αισθάνθηκα ότι κάτι μας δένει με το λαό και τον τόπο. Θα ήθελα πολύ να πάω και Προύσα!!

Anthoula είπε...

Γεια σου kapote-sth-bg

Σε ευχαριστώ για τα σχόλια και τις χρήσιμες πληροφορίες!

Χαιρετισμούς

Anthoula είπε...

Αγνή μου, είμαι στη διάθεσή σου (να σε συνοδεύσω) με την πρώτη ευκαιρία!

admin είπε...

welcome!! πέρασες καλά φαντάζομαι :))
καλημερααα

Unknown είπε...

α ροζουλι υπεροχα, πως του παν καλε τα ροζ......αγορα φρουτα, και γλυκα μου ανοιξαν την ορεξη.

Anthoula είπε...

Ευχαριστώ TreloKouneli, υπέροχα!

Anthoula είπε...

Γεια σου και εσένα Ελευθερία με τα ροζ!

kapote-sth-bg είπε...

anthoyla, εγώ σε ευχαριστώ για την ευκαιρία να σχολιάσω.

θα εκμεταλευτώ λίγο τον χώρο σου, για να σου πώ, ότι είμαι λάτρης της τουρκίας, παντρεύτηκα εξάλλου στην istanbul(την ναυπλιώτισα γυναίκα μου) και την επισκέπτομαι 10 φορές τον χρόνο.

έχω αρκετούς φίλους εκεί , καθώς και στην bursa αλλά και στο ismir.

ελπίζουμε (εγώ και η συζυγός μου), κάποια στιγμή να μείνουμε μόνιμα εκεί.

οταν θελήσεις να ξαναπάς , αν θέλεις , μπορώ να σου δώσω μερικές χρήσιμες πληροφορίες.

*χρησιμοποίησα τις τουρκικές ονομασίες των πόλεων, γιατί ως έλληνας δεν θα μου ήταν ευχάριστο να αποκαλεί ένας τούρκος τις δικές μας πόλεις με την τουρκική ονομασία.

να είσε καλά και σου ζητώ συγνώμη για την κατάχρηση

Giorgia_is_coming_to_town είπε...

Την επόμενη φορά (αν ήδη δεν τα "γεύτηκες"), συνιστώ ανεπιφύλακτα:
- Σεκέρ κεστανέ, απίθανα μαρόν γκλασσέ δλδ, από του Καφκας και μόνον!
- Το αυθεντικό Ισκεντέρ Κεμπάμπ στα ομώνυμα κεμπαμπτσίδικα. Οπου αλλού το συναντήσεις, δεν είναι αυθεντικό. Να το συνοδέψεις με σαλγάμ (χυμός από σταφύλι) μιας και σε αυτή την αλυσίδα δεν σερβίρεται αλκοόλ.
- Ψάρι φρέσκο και λαχταριστό, στις ψαροταβέρνες του Αράπ Σιουκρού, ένα παραδοσιακό δρομάκι με ψαραγορά στην είσοδό του.
- Μια βόλτα στα Μουδανιά για πρωινό στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό τους, που τώρα λειτουργεί ως ξενοδοχείο.
- Το σπίτι του Καραγκιόζη!
- Το ΚΟΡΟΥ ΠΑΡΚ για ατελείωτα ψώνια, ειδικά στην διάρκεια των εκπτώσεων, είναι απίστευτο το τί μπορείς να πετύχεις.
- Το ΙΠΕΚ ΕΒΙ, το σπίτι του μεταξιού δηλαδή, που πουλάει ακόμα όμορφα ντόπια μεταξωτά.
Σχετικά με τους ανθρώπους, που είναι πράγματα αξιαγάπητοι και ευγενέστατοι, μεγάλο μέρος των κατοίκων της πόλης είναι πρόσφυγες από τα Βαλκάνια (από Θεσσαλονίκη θα βρεις πολλούς) και λατρεύουν τους Ελληνες που προέρχονται από εκεί. Ενα επίσης μεγάλο μέρος, είναι εσωτερικοί μετανάστες από την Ν.Α. Τουρκία, που έφτασαν εκεί για ένα μεροκάματο στις βιομηχανίες της περιοχής. Είναι δυνατόν, να μην είναι γλυκύτατοι?
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το ταξίδι!

Anthoula είπε...

Kapote-sth-bg και georgia_is_coming_to_town, σας ευχαριστώ πολύ για τις τόσο χρήσιμες συμβουλές σας (θα ξαναπάω τέλη Αυγούστου για περισσότερες μέρες και θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας! Kapote-sth-bg, μακάρι να τα καταφέρετε να μείνετε εκεί! Αχ, Georgia, τα κάστανα είναι η απόλυτη λατρεία μου. Δομίμασα φυσικά κάποια, αλλά την επόμενη φορά θα σιγουρευτ'ω να είναι από τον Καφκας! Θα δοκιμάσω και τα υπόλοιπα που συμβουλεύεις, να είσαι βέβαιη!

Giorgia_is_coming_to_town είπε...

Θα περιμένουμε εντυπώσεις!!!!

Ανώνυμος είπε...

One of the added bonuses of this technology would be that the movement is considered linear, instead of progressive,
because it is using the Energy Rods.

Here is my weblog adjustable dumbbells for sale

Ανώνυμος είπε...

I'd personally nevertheless propose other varieties of cardiovascular activity this sort of as jogging, or biking, since they are more powerful.

My site SITEMAP

Ανώνυμος είπε...

Later inside the early 20th century came machines to improve actual physical health and fitness.



Feel free to visit my site; click through the next document

Ανώνυμος είπε...

Past but not minimum it really is this author's impression which the selling price you shell out will go a great deal even more if used on traditional residence health club devices.

Here is my webpage: adjustable dumbbells

Ανώνυμος είπε...

As jewellery to women, physical exercise and outdoor equipments are
a little something which guys likes to have.

My web-site: bowflex selecttech 552 dumbbells review

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου