Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Η χώρα των ευτυχισμένων γυναικών

Διαβάζοντας ,(ναι!!! , διαβάζω- πιστέψτε το ) , χωμένη σε τεύχη εφημερίδας που εκδόθηκε το 1898 , για την οποία και θα σας γράψω προσεχώς , βρήκα το εξής , άκρως ενδιαφέρον άρθρο :
_____________________________
Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Περίεργον αλλά και πρωτότυπον εικόνα των γυναικών και του συζυγικού βίου της νήσου Σουμάτρας μας δίδει περιηγήτρια διαμείνασα ολίγον καιρόν εις τον παράδοξον αυτόν τόπον.
Αλλ΄ όσον πρωτότυπος και ασυνήθης και αν είναι η εικών αυτή, δίδει όμως αναντιρρήτως σαφή ιδέαν της τελείας εκεί ευτυχίας της εγγάμου γυναικός. Διότι όλοι και όλα , νόμοι και άνθρωποι συντελούν εις τον προνομιούχον αυτόν τόπον εις την ευτυχίαν της γυναικός. Η περιουσία της οικογενείας ανήκει πάντοτε εις την γυναίκα, ο δε σκοπός του βίου του ανδρός είναι πώς να πλουτίσει την λατρευτήν της καρδιάς του.
Το διαζύγιον είναι πράγμα σπάνιον , ίσως διότι οι σύζυγοι δεν κατοικούν εις το ίδιον οίκημα . Ο σύζυγος έχει ίδιαν κατοικίαν , εις ήν τρώγει και διαμένει όλην την ημέραν , μεταβαίνει δε μόνον μετά το δείπνον εις την οικίαν της γυναικός , εις ήν και διανυκτερεύει.
Τα άρρενα τέκνα μένουν πλησίον της μητρός μόνον μέχρις ηλικίας τεσσάρων ετών, μεθ΄ό και μεταβαίνουν να ζήσουν με τον πατέρα των. Αι θυγατέρες μένουν πάντοτε εις το πατρικόν σπίτι.
Όταν ηλικιωθούν τα άρρενα ζουν πάντοτε εις την οικίαν της μητρός. Όταν δε υπανδρευθούν τους κτίζουν οίκημα πλησίον του μητρικού, εις το οποίον και εξακολουθούν να τρέφωνται μέχρις ενηλικιότητος των ιδίων θυγατέρων.
Όταν ο σύζυγος αποθάνη υψ'ωνουν προ της οικίας της συζύγου σημαίαν . Πρίν ή η σημαία αύτη αποσυντεθή εις ράκη , η σύζυγος δεν έχει το δικαίωμα να συνάψη δεύτερον γάμον. Αλλ' επειδή αι εγγαμοι γυναίκες είναι τόσον ευτυχείς εις τον τόπον αυτόν, δια τούτον αποφεύγουν την χηρείαν και το ύφασμα της σημαίας είναι τόσον λεπτόν , ώστε να ξεσχίζηται και αποσυντήθηται με τον ελάχιστον άνεμον .
________________________________________
το παραπάνω άρθρο είναι από την "Εφημερίδα Των Κυριών" ,
τεύχος 520, 15 Φεβρουαρίου 1898.
Η πρώτη γυναικεία εφημερίδα που εκδόθηκε από την Καλλιρρόη Παρρέν.
________________________________
Σχόλια - παρατηρήσεις
που κάνω διαβάζοντας το πολύ ενδιαφέρον , άκρως προφητικό άρθρο:
  • η ευτυχία και δη των γυναικών ήταν και είναι σπάνιο, σπανιότατο φαινόμενο ( because this is a man's world ) που για να το δει κανείς να γίνεται πράξη ίσως χρειαστεί να πάει και μέχρι την νήσο Σουμάτρα. ( που πέφτει αυτή η Σουμάτρα ; Ινδικός ωκεανός νομίζω)
  • θα ήταν χρήσιμο και σοφό να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Σουμάτρας και η οικογενειακή περιουσία (όση απέμεινε από τους σπάταλους ) να περιέλθει στα ασφαλή χέρια των γυναικών.
  • να γίνει σκοπός του βίου των άνδρων πώς να πλουτίσουν την λατρευτή της καρδιάς τους . (αυτό μου άρεσε ιδιαιτέρως και το βάζω αυτούσιο)
  • τα παιδιά - αγόρια ή κορίτσια ας ζήσουν και πιό πέρα από τη μητρική στέγη μετά την ενηλικίωση , δεν πειράζει , οι καιροί άλλαξαν πλέον.
  • αυτό με τα ξεχωριστά σπίτια πολύ μου άρεσε - μακριά και αγαπημένοι ας πούμε ένα πράγμα . Ε , και δε χρειάζεται πια και κάθε βράδυ να έρχεται ο σύζυγος στο μητρικό σπίτι και να διανυκτερεύει. Συμφωνώ απόλυτα πώς είναι η λύση στη μάστιγα των διαζυγίων.
  • αλλά το καλύτερο είναι αυτό με τη σημαία.... είδατε αν περνούν καλά οι γυναίκες , όχι μόνο αποφεύγουν τον γάμο , αλλά τον επιδιώκουν . Τις σκίζουν τις σημαίες .
Οπότε η λύση φίλες μου για να είμαστε ευτυχισμένες και σεις φίλοι μου αρσενικοί για να μας βλέπετε χαρούμενες και χαμογελαστές είναι :
υιοθετούμε τις συνήθειες και τα ήθη των κατοίκων της Σουμάτρας ή αν δε σας αρέσει αυτή η ιδέα , μετακομίζουμε όλες μαζί στη Σουμάτρα , στη 'χώρα των ευτυχισμένων γυναικών' .

22 σχόλια:

D.Angel είπε...

Πέρασα για μια καλησπέρα!Τα φιλιά μου!

elph είπε...

Τι είναι τώρα αυτό που διάβασα;
Υπάρχει τέτοιος λαός;
Αμάν, όλα κατόπιν εορτής τα μαθαίνω!
Κοίτα, τις βαλίτσες άρχισα σιγά σιγά να τις ετοιμάζω. Βέβαια για αλλού σκεφτόμουν, αλλά η πρότασή σου είναι σαφώς ανώτερη.
Και επειδή δε βλέπω κάποιος να συμφωνεί με τα όσα γράφονται, κλείνω τη βαλίτσα μου και δηλώνω συμμετοχή στο group που θα αναχωρήσει για Σουμάτρα.

Οι διακοπές που λέγαμε ;)
Κάποτε πρέπει να κάνω και εγώ μια αρχή, έτσι δεν είναι;

Εύη, προβλέπω συνωστισμό, γιαυτό κράτα μου σε παρακαλώ μια καλή θέση.

Φύγαμε....

beelovers είπε...

Καλησπέρα σας κυρίες μου . Εδώ ταιριάζει το γνωστό τραγούδι στις εννιά του μακαρίτη άλλον έβαλε στο σπίτι ( πάντα εφευρετικότατο το μυαλό μιας γυναίκας )

Εφη είπε...

αυτο με τα ξεχωριστα σπιτια, οντως κανει καλο στα αντρογυνα. μιλαω εκ πειρας. τωρα το καλοκαιρι, το ταιρι μου βρισκεται στην χαλκιδικη και γω, λογω δουλειας, μενω στην μονιμη κατοικια μας στο χωριο. συναντιομαστε τα σ/κ και περναμε τελεια. παροτι ειμαστε πολλα χρονια παντρεμενοι, αυτο μας βοηθα να φευγουμε απο την ρουτινα της καθημερινοτητας. εφαρμοστε το λοιπον οσοι μπορειτε. κανει πολυ καλο. αναζωογονηται η σχεση.
καλο βραδυ.

evi είπε...

@dreamer - angel

καλησπέρα - φιλιά από τα Βόρεια , να είσαι καλά

evi είπε...

@elph

καλή μου φίλη, ναι υπάρχει, υπάρχει. Το τσάρτερ θα αναχωρήσει μόλις κλείσουν οι θέσεις. Οπότε , σου κρατάω μια καλή θέση παράθυρο , ένεκα καφέ και συναδερφικότητος και φύγαμε για Σουμάτρα. Άλλωστε τί λέγαμε για women - only vacations ? Να η ευκαιρία !!!

evi είπε...

@ βασίλη

δε θα το έλεγα έτσι ακριβώς - αλλά όπως το δει κανείς τελικά.

να είσαι καλά

evi είπε...

@εφη

απόλυτα σύμφωνη με βρίσκεις . Χρειάζεται χώρο η σχέση για να επιβιώσει, να αναπνεύσει, να εξελιχθεί. Αλλοι φεύγουν για Σουμάτρα και άλλοι για Χαλκιδική . Επίσης άλλος για Χίο τραβηξε κι άλλος για Μυτιλίνη. Ναι στην αναζωογόνηση - αντίδοτο στην καθημερηνότητα.

τα φιλιά μου από την 'Σουμάτρα'

alterego είπε...

Evi σε βρισκω λιγο προχω.Χωριστες κατοικιες; Σε ποιον αραγε κανει καλο;
Καλο βραδακι

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

όλες για τη Σουμάτρα μας βλέπω,
σιγά μη μείνουν δίχως άντρα, αραχνοΰφαντο το υφασματάκι, τη δεύτερη μέρα φύλλο και φτερό αυτό, "χαρά" αυτές

έχω και γω κάτι τεύχη σε "αποσύνθεση" της εφημερίδας των κυριών, αλλά για λεπτομέρειες καταφεύγω στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, διότι τέτοια κομμάτια δεν είναι για πολύ ξεφύλλισμα, έχουν και κάποια αξία.
έχω περάσει ώρες διαβάζοντας διάφορα άρθρα, ιδιαίτερη αξία έχουν όσα περιγράφουν τον τρόπο ζωής των αστών και μικροαστών στην Ελλάδα και κάποιες διαφημίσεις για γλυκά και προϊόντα όπως μέλι, γάλα, γιαούρτι, είναι απίθανα διότι μας μεταφέρουν στον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής.

evi είπε...

@alterego

προχωρημένο όντως το concept με τις χωριστές κατοικίες .Όμως όπως είπε και η φίλη εφη παραπάνω , λίγος χώρος για τον καθένα είναι καλό να υπάρχει.

evi είπε...

@γαστερόπληξ

καλώς ήρθες στην παρέα μας. Ωραίο και το δικό σου μπλογκ και εξειρετικά ορεκτικό!!!!

όντως η εφημερίδα των κυριών είναι μια πολύ καλή πηγή για την εποχή εκείνη. Εγώ την διαβάζω όλη αυτή την περίοδο λογω της διπλωματικής εργασίας μου ....οπότε να περιμένετε και αλλα αποσπασματα.

σου εκλεισα θέση στο τσαρτερ για Σουμάτρα - δίπλα στην elph .
next ???

Ευρύνοος είπε...

Αχα!

τώρα εξηγούνται όλα!

μα εγώ είμαι η Σουμάτρα!

πληρώ όλες τις ως άνω προδιαγραφές..
γι αυτό έχω ήδη βεβαρημένο παρελθόν..

χαχα

καλημέρες :-)

evi είπε...

@ευρυνοε
εσύ ?
α θελεις το τσαρτερ να προσγειωθεί στην ταράτσα σου ε?

χαχα ...

μπα φευγουμε , φεύγουμε.

next?

Ευρύνοος είπε...

Το τσάρτερ;

απαπα!!!

όχι άλλο κάρβουνοοοοοοοοο!!!

http://www.youtube.com/watch?v=6YN72ZsADhg

χαχαχαχα

evi είπε...

@ευρυνοε

φευγουμε λέμε ...
καρβουνο;
καλααααα
φευγουμε , φευγουμε - δες και αυτό αφου επιμένεις ...

http://www.youtube.com/watch?v=Ai_iLjbBkd0

φιλια απο Σουμάτρα , χαχαχα

Ευρύνοος είπε...

Να φύγετε..
εσείς θέλετε να φύγετε άλλωστε..
αρκεί να έχετε internet εκεί..

;-)

καλησπέρα e-vi..

Αγνή είπε...

Καλά.. τώρα εγώ πειράζει που δεν καταλαβαίνω γιατί τα άρρενα τέκνα να μένουν με τη μάνα κι όχι τα θηλυκά???!!

Ή μήπως πειράζει που όλα τα άλλα μου φαίνονται φυσιολογικά και δεν καταλαβαίνω.. γιατί πρέπει να τρέχουμε στη Σουμάδα?!!

e-ioannis είπε...

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ?
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !!!!

:-)))

evi είπε...

@αγνή μου ,

εσυ ολα φυσιολογικα τα βλέπεις - ρώτα και κανέναν να σου πει...

ααα!!! και αλλο Σουμάτρα, αλλο Σουμάδα - μα καμία σχέση όμως....χαχα
φιλάκια

evi είπε...

@ιωάννη no comment ? εμ τι να πειτε ... φύγαμε λέμε φύγαμε

Unknown είπε...

Υπαρχει απο τοσο παλια μια τοσο ευτυισμενη χωρα και δεν την ξεραμε να μετακομισουμε ολες εκει!!!!!!!!!!!!!

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου