Χθές εντελώς συμπτωματικά διαβάζοντας για την διπλωματική εργασία μου (αμήν!!!) έπεσα σε άρθρο του 1895 σχετικά με τις εκλογές !!! Επίκαιρο σκέφτηκα ... Εδώ πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι είναι άκρως γοητευτική για μένα αυτή η 'βόλτα' μου σε εποχές που μέχρι τώρα μου ήταν άγνωστες . Ειδικά η μελέτη μέσα από τον τύπο της εποχής μου δίνει την αίσθηση ότι κοιτάζω προς τα πίσω μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο , ένα παράθυρο που εσκεμμένα άφησε κάποιος μισάνοιχτο για μένα .
Και τί έγινε στις εκλογές εκείνες ; Ο μέχρι τότε πρωθυπουργός , Χ. Τρικούπης , ηττήθηκε κατά κράτος και μάλιστα δεν κατάφερε να βγει ούτε βουλευτής . Τα πράγματα είχαν ως εξής :
Η κυβέρνηση Τρικούπη δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την δυσμενή οικονομική κατάσταση, παρά την επιβολή νέων φόρων . Ήταν και τότε δύσκολα βλέπετε τα πράγματα για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος - έτσι για να παίρνετε μια δόση παρηγοριάς, κατά τη ρήση 'υπάρχουν και χειρότερα' . Τον Δεκέμβριο του 1893, ο Τρικούπης από το βήμα της Βουλής ανακοινώνει την οριστική αποτυχία, με τη διάσημη φράση 'Δυστυχώς επτωχεύσαμεν'. ( κάτι μου θυμίζει εμένα αυτό τώρα αλλά το αντιπαρέρχομαι) . Καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια ογκώνεται, - (πάλι κάτι μου θυμίζει ) - το Παλάτι θεωρεί βολικό εξιλαστήριο θύμα τον Τρικούπη και ευνοεί όχι και τόσο διακριτικά την αντιπολίτευση· μάλιστα, σε ένα συλλαλητήριο, ο διάδοχος Κωνσταντίνος έφιππος καλεί την αστυνομία να ανοίξει δρόμο στους διαδηλωτές! Βλέπετε δεν υπήρχαν τηλεοπτικές εκπομπές τότε να 'ρυθμίσουν' τις εξελίξεις...Τελικά στις εκλογές του Απριλίου 1895 ο Δηλιγιάννης πετυχαίνει θρίαμβο και ο Τρικούπης παθαίνει πανωλεθρία, αφού ηττάται ακόμα και στην δική του εκλογική περιφέρεια, το Μεσολόγγι, από τον δευτεροκλασάτο πολιτευτή Κ. Γουλιμή (ήττα την οποία λέγεται ότι σχολίασε με τη φράση 'Ανθ’ ημών' ο κ. Γουλιμής). Λίγο αργότερα αποχωρεί από την πολιτική και αναχωρεί απογοητευμένος για το εξωτερικό· ένα χρόνο αργότερα θα πεθάνει στις Κάννες. ΄Αδοξο τέλος για μια τέτοια πολιτική φυσιογνωμία.
Ο θριαμβευτής των εκλογών του 1895 Δηλιγιάννης θα οδηγήσει τη χώρα στον καταστροφικό πόλεμο του 1897 αλλά ο ίδιος θα αντέξει την πολιτική ήττα· θα γίνει άλλες δυο φορές πρωθυπουργός στις αρχές του 20ού αιώνα για να βρει το θάνατο στα σκαλιά της Βουλής από το χέρι ενός επαγγελματία χαρτοπαίχτη που τον δολοφόνησε επειδή η κυβέρνηση είχε κλείσει τις χαρτοπαιχτικές λέσχες !!! (ωχριά η υπόθεση Siemens μπροστά τους ... τι τέλος κι αυτό!!!)
η συνέχεια με άρωμα από το παρελθόν προσεχώς ...
(τα ιστορικά στοιχεία είναι από http://www.sarantakos.com/liter/hpio.html )
4 σχόλια:
LES NA EXOUME MIA APO TA IDIA KAI TORA-KALHMERA
ΤΕΛΙΚΑ ΕΥΑΚΙ ΤΟ 50% ΑΠΟΧΗΣ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΣΑΜΕ......
desavou η Ελλάδα.
Αν πας το 1963 θα δεις και ίδια ονόματα
http://kopria.blogspot.com/2009/06/back-to-future_08.html
KAΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!
Δημοσίευση σχολίου