Την είδηση τη διάβασα χθες στα Νέα . Νομίζω ότι αξίζει να τη μοιραστώ μαζί σας.
Η 11 χρονη
Μύρτις, όπως την ονόμασαν, απόκτησε σάρκα και οστά μετά από 2.44ο χρόνια και μας υποδέχεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
Πρόκειται για ένα κορίτσι που έχασε τη ζωή του στην Αθήνα, μαζί με πολλούς άλλους Αθηναίους, την περίοδο του τυφοειδούς πυρετού που αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. και μαζί τον σπουδαίο αθηναίο πολιτικό Περικλή.
'Ηταν μόλις 11 ετών όταν έχασε τη ζωή της και τάφηκε βιαστικά σε έναν ομαδικό τάφο μαζί με ακόμη 150 ανθρώπους.
Το κρανίο της, που διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση, αποκαλύπτει το πρόσωπό της. Και γίνεται το πρώτο παιδί που ανακτά τη φυσιογνωμία του με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ μας φέρνει πιο κοντά στην εικόνα των κατοίκων της αρχαίας Αθήνας.
«Πρόκειται για ένα κορίτσι περίπου 11 ετών και το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είχε ορθοδοντικό πρόβλημα: λόγω της συνύπαρξης παιδικών και μονίμων δοντιών δημιουργούνταν συνωστισμός στην άνω γνάθο και οι κυνόδοντες ήταν εκτός τόξου», λέει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης, που είναι και η ψυχή της διεπιστημονικής ιδέας της ανασύστασης του προσώπου της Μύρτιδος, η οποία έγινε από όλους τους συντελεστές αφιλοκερδώς και παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι χαρακτηριστικό που να τη διαφοροποιεί από ένα παιδί της ηλκίας του», εξηγεί.
Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι όμως το πρόσωπο που ζωντάνεψε πάνω στο αρχαίο κρανίο; «Επειδή το κρανίο είναι ανέπαφο και έχει την κάτω γνάθο και όλα τα δόντια, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην πραγματική της μορφή», υποστηρίζει ο κ. Παπαγρηγοράκης.
«Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να αναπλασθούν τα αυτιά και η μύτη, για την οποία στηριχθήκαμε στο σχήμα της ρινικής κοιλότητας. Οσο δε για τα χρώματα που επιλέξαμε, βασιστήκαμε σε εκείνα των ανθρώπων της εποχής. Για να βρούμε τα αυθεντικά θα έπρεπε να γίνει ανάλυση του DΝΑ της, διαδικασία ιδαιτέρως κοστοβόρα».
Τι μαθαίνουμε λοιπόν για τον αρχαίο ελλη νικό κόσμο βλέποντας την Μύρτιν; «Δεν έχουμε αλλάξει σχεδόν καθόλου εδώ και 4.000 χρόνια στην περιοχή του σπλαγχνικού κρανίου (σ.σ. πρόσωπο), έχει όμως αλλάξει ο προσανατολισμός της ανάπτυξης του εγκεφαλικού κρανίου. Οσο περνούν τα χρόνια δηλαδή το κρανίο μας έρχεται πιο μπροστά, ενώ το πρόσωπό μας μικραίνει.
Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε πως δεν γνωρίζουμε αν η Μύρτις ήταν Αθηναία, μπορεί να ήταν και δούλη από άλλη περιοχή, οπότε έχουμε μπροστά μας μια νεαρή κάτοικο της Αθήνας, όχι μία μετά βεβαιότητος Αθηναία».
Το κρανίο της Μύρτιδος δεν επελέγη τυχαία μεταξύ οκτώ παιδικών κρανίων. Ηταν το καλύτερα διατηρημένο, χωρίς oστικές απώλειες, και επιπλέον είχε ατόφια την κάτω γνάθο και όλα τα δόντια. Το φύλο της μαρτυράται από το πιγούνι της, που δεν είναι τόσο έντονο όσο των αγοριών, τα «μαλακά» τόξα στην περιοχή των φρυδιών και τη διάμετρο των κυνοδόντων της που είναι μικρότερος σε σχέση με τον αγοριών. Οσο για την ηλικία της; «Μίλησαν» η ανατολή των μόνιμων δοντιών και η μορφολογία των ακρορριζίων τους.
Ποια ήταν όμως πραγματικά η Μύρτις;
«Ενα από τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα του φοβερού λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου», επισημαίνει η αρχαιολόγος Εφη
ΜπαζιωτοπούλουΒαλαβάνη, η οποία και ανέσκαψε τον ομαδικό τάφο που βρέθηκε η Μύρτις.
«Φαίνεται πως το παιδί αυτό υπήρξε ένα απλό, ανώνυμο παιδί, που γεννήθηκε γύρω στο 440 π.Χ., πρόλαβε να αντικρύσει τον Παρθενώνα που μόλις είχε τελειώσει αλλά έζησε και την αρχή του πολέμου.
Ηταν ένα κορίτσι που έτρεχε ανέμελο και ξυπόλητο μαζί με τα άλλα παιδιά στους χωμάτινους, στενούς δρόμους της πόλης. Την ονομάσαμε Μύρτιν». Γιατί όμως επιλέχθηκε αυτό το όνομα για την 11χρονη μικρή;
«Επιλέξαμε ένα όνομα δισύλλαβο και εύηχο, που επιπλέον υπάρχει ακόμα με διαφορετική κατάληξη», εξηγεί ο κ. Παπαγρηγοράκης.
Η έκθεση
«Μύρτις- Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»
θα εγκαινιαστεί στις 15 Απριλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή (Ωθωνος 100). Εως 15 Ιουνίου.
__________________________________
Γοητευμένη από ιστορίες του παρελθόντος, έτσι και τώρα,
σαν από παραμύθι, όμως και τόσο αληθινή, η Μύρτις με συγκίνησε.
πηγή http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4569092&ct=4
12 σχόλια:
Ακόμα είμαι με το στομα ανοιχτό!!! Πολύ ωραία, θα μηλάω για αυτό το θένα την τρίτη στην τηλεόραση!!! θα πω και το όνομα σου!
Φαντάσου, εγώ δίδαξα τέτοια εποχή στο πανεπιστήμιο και τώρα την βλέπω με τα μάτια μου, οχ!!!!!
Φιλάκια και σ'ευχαριστώ χίλιες φορές.
Αυτό πρέπει να το δώ οπωσδήποτε!
ευχαριστώ για την ενημέρωση..
δυστυχώς δέν το άκουσα σε κανένα κανάλι και επιβεβαιώνει τα όσα λέω τόσο καιρό..
η ομορφιά της επιστήμης δέν τους ενδιαφέρει και η προβολή των ωραίων τούτης της χώρας..
μόνο τα χρεη και η ασχήμια..
να είσαι καλά e-vi
καλό βράδυ και καλή σας εβδομάδα :)
Νάξερε η καημενη η Μυρτούλα πώς θ'αποτελέσει αντικείμενο μελέτης μετά από 2500 χρόνια!
Χρόνια Πολλά...
Xριστος Ανεστη Αγνη μου ...Εμαθα κατι που δεν εγνωριζα και σ'ευχαριστω για τις ποιοτικες σου εγγραφες...
Evi
πολύ ωραία η ανάρτησή σου.
Είναι πολύ ενδιαφέρον και οπωσδήποτε θα πάω να δώ από κοντά αυτό το αριστούργημα.
Να είσαι καλά.
Πολλά φιλιά.
@veronica
είδες; και γω έτσι ένιωσα όταν είδα το άρθρο αυτό στη σαββατιάτικη εφημερίδα.
θα με κάνεις διάσημη λοιπόν... ε τα βραβεία αξίζουν στους ανθρώπους που ασχολήθηκαν και αγαπούν την βολτα στα παλιά. ευχαριστώ για την αγάπη σου . becitos
@ευρυνοε
Αυτές δυστυχώς δεν είναι ειδήσεις για τα μέσα. ευτυχώς υπάρχουν ακόμα εφημερίδες που ανανδεικνύουν και τέτοια θέματα. αντε πάρε την καλή σου να δείτε την Μύρτις και να μας πείτε εντυπώσεις .
φιλιά
@vad
welcome back my dear friend . ποιος ξέρει άραγε εμάς ποιοί θα μας μελετούν...ίσως είμαστε και είδος υπό εξαφάνιση φοβαμαι ...
καλό βράδυ
@θεσσαλονικιά
αχ πάλι με μπερδεύεις με την αγνή !! δεν πειράζει όμως. εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια . και ας ξανασυστηθώ : εύη - φίλη της αγνής
καλό βράδυ
@σαββίνα
όντως και μένα μου κέντρισε το ενδιαφέρον. περιμένω εντυπώσεις όταν πας.
φιλάκια
όχι μόνο το προσωπάκι της μοιάζει με σημερινό, αλλά και το ντύσιμό της... must για καλοκαίρι το μπεζ και η στέκα στα μαλλιά!!
(Πώς ρίχνω έτσι τη συζήτηση....).
ΥΣ: Η καημένη να ταφεί έτσι μαζί με άλλους τόσους!!Πολύ φρίκη!!Η καημένη η μαμά της!!
@αγνή
το λινό φορεματάκι της, όπως διάβασα, δεν είναι ο,τι ότι, αλλά το σχεδιασε ειδικά για αυτή η γνωστή σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη. trendy όντως.
παντως τελικά, έτσι βλέποντας τη, με σάρκα και όστα, ταυτίζεσαι... η καυμένη η μαμά της ... αυτό μόνο εσυ θα το έλεγες Αγνή μου.
Δημοσίευση σχολίου