Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Virginia Woolf - συναρπαστική , αντιφατική, ευφιής

"I thought about how unpleasant it is to be locked out
and I thought about how it is worse perhaps to be locked in" από το "A Room of One's Own" της Virginia Woolf

" και σκεφτόμουν πόσο δυσάρεστο είναι να σε κλειδώνουν έξω και ακόμα σκεφτόμουν πόσο είναι ίσως χειρότερο να σε κλειδώνουν μέσα "
Η Virginia Woolf , μια από τις πιο συναρπαστικές και ιδιοφυείς γυναίκες συγγραφείς, με ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση και αντιλήψεις, που αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να διαβάσετε τα έργα της . Όσοι και όσες μπορείτε να διαβάσετε από το πρωτότυπο κείμενο (γιατί πάντα το πρωτότυπο έχει άλλη γοητεία- σαφώς περισσότερο ενδιαφέρον από οποιαδήποτε μετάφραση) θα βρείτε το πλήρες κείμενο του " A room of One's Own" καθώς και μια ιδαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα " Liberation, Feminism, and Androgyny" βασισμένη στο παραπάνω έργο . http://www.cygneis.com/woolf/
Επίσης μια καλή ιδέα (και για δώρο ενόψει εορτών ίσως) το «ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ :Ιδιοφυής και μόνη» του Βέρνερ Βάλντμαν για το οποίο θα βρείτε πληροφορίες στο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=12200&subid=2&tag=8400&pubid=1938928 . Δεν το έχω διαβάσει ακόμα αλλά σίγουρα φωτίζει πτυχές αυτής της προσωπικότητας που τόσο συζητήθηκε: για τη ζωή και τα έργα της ακόμα και τον τρόπο που επέλεξε να πεθάνει.
Επίσης να σας θυμίσω και την εξαιρετική ταινία οι Ώρες (2002) με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Νικόλ Κίντμαν , Μέριλ Στριπ , Τζούλιαν Μουρ.
Εμπνευσμένος από το μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ, Κυρία Νταλογουέι, που γράφτηκε στα 1925, ο Μάικλ Κάνινχαμ έγραψε, 75 χρόνια αργότερα, το μυθιστόρημά του Οι Ώρες και αυτό με τη σειρά του γυρίστηκε ταινία . Δείτε το τρειλερ της ταινίας και την φοβερή μεταμόρφωση της Kidman σε Virginia Woolf. http://villagefilms.gr/home.php?pageID=23&movieID=40&weblang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου