Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Το μπλε χρώμα

Το μπλε είναι το τρίτο βασικό χρώμα εκτός από το κόκκινο και το κίτρινο, για τα οποία έχουμε ήδη γράψει. Και για να κάνουμε και λίγο θεωρία χρώματος, με βασικά εννοούμε χρώματα, τα οποία δεν μπορούμε να τα δημιουργήσουμε χρησιμοποιώντας άλλα χρώματα, αλλά πρέπει να τα βρούμε αυτούσια.
Το μπλε είναι ήρεμο και ψυχρό. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό είναι το ιδανικό χρώμα για κρεββατοκάμαρες. Αν και το πολύ μπλε μπορεί να επιφέρει κακή διάθεση, βαρεμάρα και κατάθλιψη.
Για πολλές πολιτισμούς το μπλε θεωρείται χρώμα της ειρήνης και συνεργασίας (σημαία Ηνωμένων Εθνών, Ευρωπαϊκής Ένωσης), χρησιμοποιείται σε θρησκευτικά έργα (τα ρούχα της Παναγίας στην ορθόδοξες ζωγραφική παράδοση, κλπ). Θεωρείται ακόμη αποτρεπτικό χρώμα για το κακό (τα τείχει των πόλεων της Περσίας ήταν επενδυμένα με ανοιχτά μπλε εφυαλωμένα πλακίδια για να κρατούν μακρυά από την πόλη το κακό).
Το μπλε προσδίδει αυτοπεποίθηση και αξία, για το λόγο αυτό το μπλε κοστούμι εκφράζει τη δύναμη των επιχειρηματιών. Την ίδια σημασία έχουν και οι μπλε στολές των αστυνομικών. Αν και το μπλε θεωρείται χρώμα σοβαρό, συνδέεται με τη νοημοσύνη, τη σταθερότητα, την ενότητα, και κάπως συντηρητικό.
Το βαθύ μπλε ή το μπλε ρουαγιάλ δείχνει πλούτο και ίσως ακόμη και έναν αέρα ανωτερότητας. Το ναυτικό μπλε είναι πολύ σκούρο και είναι λίγο πιο ζεστό από τα πιο ανοιχτά μπλε. Συνδυάστε ανοιχτό και σκούρο μπλε για να κερδίσετε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία (πολύ χρήσιμο για εμπόρους, τραπεζιτικούς, ασφαλιστές, κλπ.). Αν και το μπλε είναι χρώμα που φοριέται όλο το χρόνο, οι παστέλ αποχρώσεις, ειδικά μαζί με ροζάκια και τα χλωμά κίτρινα παραπέμπουν σε ανοιξιάτικα ρούχα, ενώ τα βαθιά μπλε είναι για πιο κρύο καιρό. Δημιουργήστε συντηρητικό και σοφιστικέ λουκ συνδυάζοντας ανοιχτά και σκούρα μπλε.Σε συνδυασμό με πράσινο δείχνει φυσική παλέτα. Βαθύ μπλε σε συνδυασμό με γκρί δημιουργεί κομψό συνδυασμό, ενώ σε συνδυασμό με κόκκινο και κίτρινο προσελκύει το ενδιαφέρον. Με λευκό all times classic!

2 σχόλια:

e-ioannis είπε...

EIΣΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

evi είπε...

μπλε το αγαπημένο,
το ελληνικό,
του ουρανού και της θάλασσας.
Και για να μην ξεχνάμε και την επιστήμη μας -
to feel blue : feel sad , νιώθω λυπημένος
true blue : absolutely, απόλυτα αφοσιωμένος, πιστός

και ας θυμίσω το αγαπημένο γαλάζιο φόρεμα , για όσους δε το διάβασαν .
____________________________
Κυριακή, 25 Ιανουάριος 2009
Το γαλάζιο φόρεμα

Θα φορέσω απόψε το γαλάζιο φόρεμα,
εκείνο με τις αέρινες υποσχέσεις στο τελείωμα
και τους κεντημένους έρωτες στο μπούστο.
Το γαλάζιο φόρεμα
με τις μεταξωτές μνήμες στα μανίκια
και τις δαντελένιες θύμησες στη φόδρα.
Κι ύστερα θα ξαπλώσω
με όλα τα στολίδια μου
στα μαξιλάρια με τα όνειρα
και θ' ακούω μουσικές ταξίδια.
Είναι γιορτή απόψε,
κι ας μην είσαι εδώ.

Αναγνώστες

Συνεργάτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου